Ontspannen dag in Granville


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jul 17, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Ontspannen dag in Granville | Rondje Kanaal, Getij, Granville, Vuurtoren, Jersey

Ontspannen dag in Granville

 geplaatst
  • aug 12, 2012

Zonnige dag om Granville en omgeving te bekijken.

Deel op  


Ontspannen dag in Granville

Droogvallend trappenhuis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Droogvallend trappenhuis
(klik voor grote foto)

Na een week van niet-lopen vanochtend begonnen met 10km hardlopen. Had me vergist in de heuvelachtigheid van ook dit landschap. Het ware wederom behoorlijke klimmen. Aardig is wel dat het me in andere dorpjes brengt en langs de kustlijn waar nu goed de scheiding van de verschillende platen te zien is.

Onderweg..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onderweg...
(klik voor grote foto)

Roy heeft bij de bakker heerlijk stokbrood gehaald en met gekleurde muisjes laat ik me dat smaken. De zon warmt de boot ondertussen al behoorlijk op en daarmee is het in de kuip goed toeven, zolang er wind staat.

Irish Coffee..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Irish Coffee...
(klik voor grote foto)

Na het eten en andere bezigheden (...) richting het oude stadje gelopen. Bij het havenkantoor had ik de kaart van de omgeving gevraagd en eventuele bezienswaardigheden. Het meisje achter de balie vertelde met dat ik toch echt het Christian Dior museum moet gaan bekijken. Gezien de hitte voel ik er niet zoveel voor om binnen te zijn, los van dat ik niet zoveel heb om naar het woonhuis van Dior te gaan kijken.

Marite, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Marite
(klik voor grote foto)

Ok, eigen plan. Rugzak met water, liga en camera mee om richting de oude stad te gaan. De details van de driemaster zijn bij daglicht nog beter te zien. Dan valt ook op hoe strak verzorgd dit schip is maar ook details waar je eigenlijk met twee moet kijken omdat het zo tegen natuurlijk is om dit op een schip als deze aan te treffen. Gisteren noemde ik al het rolsysteem, maar de videocamera's om het kluivernet te bewaken spanden wel de kroon.

Boekenmarkt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boekenmarkt
(klik voor grote foto)

Vanaf daar een klim door de oude stad via een boekenmarkt richting de vuurtoren. Was onder de indruk van de huizen, de ligging en het karakteristieke uiterlijk. Hier zou ik best kunnen wonen. Het toerisme neem je dan volgens mij wel op de koop toe.

Oude stad, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oude stad
(klik voor grote foto)

Via smalle weggetjes kom ik uiteindelijk weer bij de rotswanden waar beneden mensen liggen te zonnen tot het strand weer onderloopt. Dermate getijverschillen, je zult er best aan wennen, maar ik blijf me voorlopig verbazen.

Rust en ruw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rust en ruw
(klik voor grote foto)

De wandeling brengt me bij bijna het uiterste punt van Granville, daar waar de vuurtoren Far Sémaphore staat met daar voorbij de uitkijkpost. Ben wel benieuwd of ook hier de discussie wordt gevoerd over het terugbrengen van het aantal bemenste posten zoals in Nederland gebeurt. Iets lager gelegen is een bankje, plastic, zonder leuning, maar wel uitnodigend om daar te zitten en over de oceaan te kijken en wat gedachten te laten gaan.

Far Semaphore, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Far Semaphore
(klik voor grote foto)

Al klimmend en afdalend ga ik terug naar de boot. Daarvoor kom ik onbedoeld terecht in het drukke stadscentrum. En dat op een zondag waar je verwacht dat het merendeel van de winkels dicht is. Wel een ijssalon gezien. Daar straks maar eens een ijsje halen; heb mijn portemonnee niet bij me.

Zitten en kijken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zitten en kijken
(klik voor grote foto)

We hadden het er gisteren al over en vandaag was het zover, een vastloper op de drempel. Wat een paniek ineens aan boord. Overigens heel begrijpelijk, want hij lag er met zijn kiel al op en geen idee hoe ver. En natuurlijk mag je dan niet lachen... De vrije hoogte wijst (!) 1.9 aan, hetgeen betekent dat er 1,90meter vrije ruimte boven de drempel is. Elke centimeter die je dieper steekt, wordt hard afgestraft. Het slechte nieuws is, dat ik weet hoe je je als schipper voelt. voor de geïnteresseerden, zoek op mijn site maar eens op "het geultje van Willem".

Too late, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Too late
(klik voor grote foto)

De havenmeester probeert uit alle macht te helpen, maar de boot maakt een pirouette op zijn kiel en ondertussen zien alle omstanders dat er steeds meer antifouling zichtbaar wordt. Natuurlijk is het ook leedvermaak, aan de andere kant, hoe goed ken je je boot. Ondertussen gaat er een val naar de boot van de havenmeester en krengen ze de boot (schuin trekken) en komt deze vrij. Wel met de neus weer naar buiten. Volgens mij niet wat ze hadden gewild, want waar ga je nu naartoe? Boven de plaat voor de ingang staat op dit moment nog 3-4 meter water, maar dan? Applaus klinkt voor de havenmeesters als de zeilboot wegvaart.

Granville, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Granville
(klik voor grote foto)

Na dit intermezzo in mijn hangmat liggen lezen. Als het begint af te koelen, er komen donkere wolken binnen drijven, naar binnen om mijn site bij te werken. Hier gewoon wifi beschikbaar in de hele haven.

Weer een bewogen dag geweest. 23.00u, bedtijd. Morgen gaan we naar Jersey, ongeveer 30Nm verderop.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie