Van St. Malo naar Granville


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jul 17, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Van St. Malo naar Granville | Rondje Kanaal, St. Malo, Granville, Jersey

Van St. Malo naar Granville

 geplaatst
  • aug 11, 2012

De drukte verlaten om naar het rustige Granville te zeilen. Top zeilweer!

Deel op  


Van St. Malo naar Granville

Van St. Malo naar Granville, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Van St. Malo naar Granville
(klik voor grote foto)

Om 08.15u weg. We hadden verwacht dat St. Malo een dure haven is, maar de Euro-prijs is gelijk aan de voorgaande havens. Ik merk naar Roy op, dat het verschil met Engeland een beetje het Apple-effect is, nl. dat het getal gelijk blijft alleen het valutateken wordt vervangen.

Vroege visser, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vroege visser
(klik voor grote foto)

Buiten de haven de diepte gecontroleerd en tussen de 2,5 en 3mtrt water boven LAT, kunnen dus veilig de plaat Les Crapauds-Du-Bey over waarna we het grootzeil hijsen en koers zetten om de kaap heen naar Granville. Ontbijten op zee, stokbrood met kaas en later Bach op de achtergrond. Heeft wel iets ontspannends.

Kustlijn, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kustlijn
(klik voor grote foto)

De aanloop voor Granville gaat over de plaat Petit Portier heen. We komen op HW daar aan en hoewel we rationeel weten dat er voldoende water staat, blijft het spannend om over een ondergrond te varen die hard genoeg is om voor een serieus probleem te zorgen.

Lekker zeilen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekker zeilen
(klik voor grote foto)

Eenmaal over de plaat is de haven makkelijk aan te lopen, mits je de goede neemt. Wij komen aan in de haven voor de vissersschepen. Iemand die vanaf de kade fluit laat ons weten waar we wel moeten zijn. Sterke actie.... Daarna is het eenvoudig invaren. Niet voorbij de gele paaltjes met het kruis erboven varen. Om de betonnen wand heen en daar tussen (!) de rode en groene palen heen om daar opgewacht te worden door de havenmeester die ons een box wijst. Wat een rust hier.

Aanloop Granville, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Aanloop Granville
(klik voor grote foto)

Als ik terugkom heeft Roy de slang uitgerold om de boot schoon te maken. Daarna ploffen we in de zon in de kuip met een glas om naar het afgaande tij te kijken. Wellicht niet spannend, behalve als je weet dat er een drempel ligt en op het havenhoofd de vrije hoogte wordt weergegeven. Zo gaandeweg wordt het drukker en drukker bij het invaren, waar aanvankelijk het merendeel zeilboten zijn, verschijnen later ook de motorboten.

Granville, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Granville
(klik voor grote foto)

Er staat nog 1,40mtr als de havenmeester voor de drempel begint langs te varen om de boten tegen te houden. Als er een zeilboot toch overheen gaat, dan is een uitbrander van de havenmeester het gevolg. Daarna komt je er niet meer in. De pilot is hier ook heel duidelijk over: je komt er gewoon niet meer in, ook al ben je zinkende.

Daar moet je omheen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Daar moet je omheen
(klik voor grote foto)

De boot naast ons komt uit Jersey na een korte kennismaking horen we dat zij een weekendje over zijn om morgen weer terug te gaan. Het is maar 30Nm weg. Wat een omgeving! We krijgen handige tips voor het vertrek alhier (HW -1) en de aanloop van Jersey. Koers zetten naar de groene boei Rauudiere en vanaf daar naar de London Berth. Hier zullen we mogelijk moeten wachten tot er voldoende water is om naar binnen te kunnen; er ligt een drempel voor.

Deze dus niet , Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Deze dus niet
(klik voor grote foto)

Vanavond in de stad eten na een verfrissende douche te hebben genomen. Even geen beeld hoe het weer in NL is, maar hier is het heet en de wind zorgt nog nauwelijks voor verkoeling. We passen ons aan aan het leefritme en gaan laat eten. Voor iemand die een voorkeur heeft voor vlees boven vis is een stad als Granville, en wellicht veel meer Franse kustplaatsen, best een uitdaging om een restaurant te vinden dat ook vlees serveert.

Zeehondje , Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zeehondje
(klik voor grote foto)

Langs de kade vinden we er een nadat we uitgebreid hebben staan kijken naar de tweemaster Marité. Prachtige boot die met nieuwe technieken is teruggebracht in oude staat. Zo heeft hij op de verschillende zeilen een rolsysteem...

Nog net binnen , Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nog net binnen
(klik voor grote foto)

Het gevonden restaurant, we willen buiten zitten, heeft nog wel een uitdaging omdat we niet de enige zijn die dat willen. Plekje 'veroverd' om daarna een heerlijke steak geserveerd te krijgen. Gezellige avond met gevarieerde onderwerpen.

Avondrood... , Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Avondrood...
(klik voor grote foto)

Gevaren mijlen

Logboek begin1023 Nm
Logboek eind1044,2 Nm
Afgelegde afstand21 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie