Terug naar een kanaaleiland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jul 17, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Terug naar een kanaaleiland | Rondje Kanaal, Getij, Granville, Jersey, Ilse Chausey

Terug naar een kanaaleiland

 geplaatst
  • aug 13, 2012

Mooie zeilmiddag vanuit Granville naar Jersey.

Deel op  


Terug naar een kanaaleiland

Rainy day, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rainy day
(klik voor grote foto)

Slecht geslapen, was om 04.00u nog wakker. De reden? Ik lag in de binnenzijde van een trommel door het binnenkomende water en de wind die pal op de ingang stond, maakte dat bij het rijzen van het water het voortdurend tegen de achterzijde van de boot aan het klotsen was. Om 03.00u verhuisd naar de kajuit, alleen ben ik dan al zo druk geweest dat van slapen weinig meer komt.

Sunny day, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sunny day
(klik voor grote foto)

Het is wachten tot er voldoende water staat om over de drempel te gaan. Dit is om 14.00u. We vertrekken met een rif gestoken omdat het lastig is in te schatten wat er van de stevige wind van afgelopen nacht nog over is.

Eenmaal over de plaat heen die voor Granville ligt gaat het rif eruit en leggen we koers richting Jersey. Het is ongeveer 30Nm, wat betekent dat we mogelijk voor de haven van Jersey moeten wachten om ergens in de nacht over de drempel te gaan en een plek in de haven te zoeken. Hoewel de pilots duidelijk verhalen over situaties ter plaatse, bijv. dat je ook de Q-vlag moet hijsen (de douane kan dan aan boord komen), maar als ik dan ter plaatse vaar vind ik het meestal weer puzzelen om netjes binnen te komen.

Rain??, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rain??
(klik voor grote foto)

Zodra we rond Ilse Chausey zijn, trekt de wind aan tot 13-14kn en kunnen we met een bakstagwind koers zetten naar Jersey. De stuurautomaat heeft er op deze koers moeite mee om de boot op koers te houden, mede ook omdat de windrichting niet constant is. Tussen de buitjes door is het prima om de boot dan zelf te sturen, ook omdat je dan lekker de golven kunt af surfen. De snelheid door het water ligt regelmatig boven de 7kn.

Ilse Chausey, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ilse Chausey
(klik voor grote foto)

Om 17.04u krijg ik Jersey in zicht. Roy zit binnen te lezen. Overigens is het even later weer uit zicht door de bui die op ons neerdaalt.

Jersey, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Jersey
(klik voor grote foto)

De aanloop van Jersey is tamelijk eenvoudig, brede geul, even letten op de eventuele ondieptes en dan ligt de St. Helier haven aan bakboord met een wachtsteiger ervoor. De verlichting geeft groen-groen-wit, hetgeen betekent dat we door mogen varen. Wat een mazzel! De havenmeester vaart ons tegemoet en wijst ons een plek, het is druk in de haven dus we zullen moeten stapelen.

Haveningang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang
(klik voor grote foto)

Bij een van de laatste steigers aangekomen, vinden we een plek naast een zeilboot. Terwijl we net bezig zijn aan te leggen, komt de Fransman van de boot voor ons naar buiten en vraagt of we voor hem willen gaan liggen. Verbaasd waarom, maar hij zegt dat hij morgenochtend vroeg weg wil en dat hij moeite heeft met achteruit varen. We schieten, net als hij, in de lach en verleggen naar de motorboot voor hem.

Plat voor de lap, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Plat voor de lap
(klik voor grote foto)

Tijd voor een biertje, we hebben de afstand van vertrek tot eind met een gemiddelde van iets meer dan 5kn afgelegd. Dit is ook de laatste tocht van Roy; hij gaat donderdag weer naar Nederland.

Gevaren mijlen

Logboek begin1044,2 Nm
Logboek eind1075,5 Nm
Afgelegde afstand31 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie