Southwold-Getij-en een blauwe romp


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • okt 1, 2022
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Southwold-Getij-en een blauwe romp | Zomervakantie 2022, Southwold, Lowestoft, Getij,

Southwold-Getij-en een blauwe romp

 geplaatst
  • aug 17, 2022

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen.

Deel op  


Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Southwold
(klik voor grote foto)

Southwold ligt een mijl of 10 zuidelijk van Lowestoft. Na een smalle ingang varen we een halve mijl de rivier op om ter hoogte van de Harbour Inn een ligplaats te krijgen. Havenmeesters op de kant om een lijn aan te pakken, maar moet ik wel bij de kant kunnen komen. De stroom zet ons voortdurend een andere kant uit, een waar we niet naartoe willen. Een krachtige motor helpt om uiteindelijk te kunnen aanleggen. In het kletspraatje met havenmeester vertelt hij mij: "we will show the video of you at Christmas dinner". Wordt tijd om een pint te bestellen.

Eten langs de haven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Eten langs de haven
(klik voor grote foto)

Vanaf de haven, die is gelegen aan een doorgaande grindweg waar allerlei (vis)eettentjes zitten en het op stukken stinkt naar vis die van het verwerken is achtergebleven. Verder liggen er veel bootjes op de kant waarvan sommige rijp zijn voor het scheepskerkhof. Hier eenmaal voorbij lopen over het pad door het weiland naar het dorpje Southwold.

Getijdenhaven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Getijdenhaven
(klik voor grote foto)

De hoogtepunten van het plaatsen zijn samen te vatten in een brouwerij, een vuurtoren, de pub Lord Nelson en een muurschildering van George Orwell met enkele van zijn uitspraken. Het contrast is, dat deze schilderingen op de muur staan van een grote speelhal.

The writer George Orwell (real name Eric Blair) spent periods as a teenager and in his thirties in Southwold, living at his parents' home. A plaque can be seen next door to what is now a fish and chip shop at the far end of the High Street. After his departure from Eton College in December 1921, Orwell travelled to join his retired father, mother and younger sister Avril, who that month had moved to 40 Stradbroke Road, Southwold, the first of four homes in the town.[45] In January–June 1922 he attended an educational crammer in Southwold to prepare for Indian Police Service exams and his career in Burma. In 1929, after 18 months in Paris, he returned to the family in Southwold and was based there for most of the next five years. He tutored a disabled child and a family of three boys and wrote reviews and developed Burmese Days. He also spent nearly 18 months teaching in West London, until struck by a bout of pneumonia. His mother then insisted he stay at home instead of teaching. He spent the time writing A Clergyman's Daughter, which is partly set in a fictionalised East Anglian town called "Knype Hill". His final visit to Southwold was in 1939.

's Ochtends plan om te gaan hardlopen, echter laat dat op zich wachten omdat er een kleine boot voor ons moet gaan aanleggen. En dat gaat niet goed. Hij is enorm aan het stuntelen, probeert met een buitenboordmotor van een paar pk de stroom te trotseren en heeft niks klaar liggen om zonder schade de kant te halen. Dit gaat dan ook verkeerd en hij zet zijn boot in mijn SB-zijde. Ik zal mijzelf hier niet herhalen, maar het is de derde keer dat iemand besluit dat dit een goed plan is. Om de man toch te helpen krijg ik van zijn vrouw een lijn aangegooid. Ik weet niet hoe hij (of zij) dat had bedacht, maar ik kan nog steeds niet een boot touwloos aanleggen; ik kreeg een lijn toegeworpen die niet vast zat. Een blauwe romp, het is mij niet gegeven deze strak te houden.

George Orwell, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
George Orwell
(klik voor grote foto)

Aan de overkant van de rivier ligt Walberswick. Je kunt dit lopend bereiken, maar er vaart ook een ferry. Een roeiboot waar een man of 10 in kan en waar alleen bij meer wind de roeiboot met motor wordt ingezet. Leuke ervaring. Van het dorpje is vooral de pub bij de oversteekplaats een fijne gelegenheid.

Towards the mouth of the Blyth, a rowed ferry service runs between the Walberswick and Southwold banks. It has been operated by the same family since the 1920s, when it was a chain ferry that could take cars. The chain ferry ceased working in 1941, but some vestiges remain at the Walberswick slipway.

Southwold Ferrywoman, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Southwold Ferrywoman
(klik voor grote foto)

De nachten zijn voor mij niet rustig, van ieder geluid ben ik wakker, buiten kijken of de boot op de op dat moment heersende stroom nog goed ligt. Het bootje voor ons had zijn vlag nog laten staan en het laat zich raden dat de lange landvasten achter de knop van de vlaggestok was komen vast te zitten. In de ochtend was de vlaggestok al gebroken, maar de schipper had deze met een lijntje aan de hekstoel vastgebonden. Om de schade niet groter te maken het touwtje maar doorgehaald; de schipper reageerde niet op mijn kloppen.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Zomervakantie/

Gevaren mijlen

Logboek begin259,8 Nm
Logboek eind271,6 Nm
Afgelegde afstand12 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie