Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 4 min.
 • mrt 29, 2020
 • feb 2, 2020
 • Binnenboord
 • Onderhoud
 • Gregor Gregor
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1) | Koelbox, Kingspan, Isolatie, Waeco, R134a,

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

 geplaatst
 • feb 2, 2020

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om te gaan en de koelcompressor minder vaak te laten aanslaan.

Deel op  


Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De isolatie van de koelbox / koelkast op de Dehler 36 JV is niet heel geweldig. Als het in de kajuit rond de 22graden is op een zomerse dag, dan slaat de koelcompressor (Waeco) om de vijf minuten aan en blijft dan voor ruim een minuut draaien. Als Uisge Beatha aan de walstroom ligt, dan is dat te doen, behalve dat ik het aanslaan met deze regelmaat niet fijn vind. Eerder al enkele aanpassingen aan de deksel gedaan door de kieren te dichten, maar veel helpen heeft dat niet gedaan. Tijd voor een rigoureuzer plan.

Koelbox Dehler, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Koelbox Dehler
(klik voor grote foto)

Op de Hanse 311 is door vooral met inzet van LdP de koelunit verbouwd door met dikkere isolatieplaten een nieuwe koelbox te bouwen. En passant is er toen ook een nieuw keukenblad gemaakt. Een forse verbouwing. Lees hier over de verbouwing van de koelbox in de Hanse 311. Een vergelijkbare verbouwing wil ik niet opnieuw opstarten vooral omdat de bouw van het keukenblok in de Dehler nog meer solide is dan op de Hanse 311.

Mijn eerste gedachte was om de bestaande koelbox uit de ombouw te zagen en dan met isolatieplaten een nieuwe bak te bouwen. Nu is dit bij een biertje dit in concept leuk bedacht, maar in de praktijk opmeten leerde dat de platen niet door de kastjes zijn te manoeuvreren en er zoveel breekwerk nodig is dat het maar de vraag is of dit nog netjes is te herstellen. Dit pad verlaten.

De bak heeft een redelijk binnenformaat en LdP wist met te overreden om de isolatieplaten aan de binnenzijde te gaan plaatsen en geen rigoureuze verbouwing in het keukenblok te gaan uitrichten. Tijd om me te gaan verdiepen in de verschillende isolatieplaten en isolatiewaarden. Er is een variëteit aan type platen, o.a.:

 • PIR --> Lambda 0,022 - 0,027 W/Mk
 • PUR --> Lambda 0,028 W/Mk
 • XPS --> Lambda 0,034 - 0,036 W/Mk
 • EPS --> Lambda 0,036 W/Mk
 • Glaswol --> Lambda 0,032 - 0,040 W/Mk

Enig doorlezen leert dat de lambda-waarde me iets vertelt over de isolatiewaarde van een plaat. Zo PIR een lambdawaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk. Terwijl glaswol of rotswol een waarde van 0.040 W/MK hebben. PIR isolatieplaten hebben dus een 1,7maal betere isolatiewaarde dan glaswol. PIR-platen zijn in de bouwmarkt te krijgen van de Fa. Kingspan. Deze platen zijn afgewerkt met aluminiumfolie. Dit wordt niet de eindafwerking van de koelbox, dat zal dun triplex worden dat in de epoxyverf wordt gezet. Als dikte kies ik voor de Kingspan TW50 isolatieplaten die een dikte hebben van 4,4cm. op de bodem kunnen dan twee platen worden gelegd omdat daar de meeste koude naartoe kan weglopen en de wanden gaan met een enkele plaat worden bekleed.

Leidingen losbikken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Leidingen losbikken
(klik voor grote foto)

In de hectiek van een verhuizing is het project even blijven liggen tot ik een 'reminder mail' krijg hoe het met het koelboxproject staat en dat de vraagsteller laat doorschemeren dat hij door zijn eigen winterklussen heen is. De hint opgepakt om af te spreken.

De thermostaat gaat in de verbouwde koelbox vervangen worden door een elektronische die buiten de koelbox gemonteerd wordt en alleen een voeler aan de binnenzijde. De bij de Waeco geleverde thermostaat is op een dusdanige manier op de koelbox gemonteerd dat deze ook niet zonder beschadigen kan worden verwijderd. Dit komt vooral omdat de ijzeren draad die met gas is gevuld, op de buitenzijde van de bak is geplaatst en daarna er isolatiemateriaal overheen is geplakt. Hier is niet bij te komen.

Lipje van Duct-tape, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lipje van Duct-tape
(klik voor grote foto)

Voor het meten van de hoeken in de niet-haaks zijnde koelbox had ik een zwaaihaak bedacht. Deze werd terzijde geschoven en met meten en op het oog werden de platen op maat gesneden. Een scherp hobbymes is voldoende. Om ergens tussenin te meten heb ik een rolmaat die aan twee kanten een meetlint heeft zodat je nooit met een gebogen meetlint die laatste millimeters moet gokken, maar dat je dat tot op millimeter nauwkeurig kunt doen. Deze rolmaat heb ik al een jaar of dertig. Mij wordt wel eens verweten dat ik een hamster ben...

Waeco koelelement, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Waeco koelelement
(klik voor grote foto)

Door het nauwkeurig meten, komen ook de PIR-platen er strak in te zitten. Om deze toch nog te kunnen verwijderen helpt het maken van een lipje met een stukje Duct-tape.

Het koelelement kan van de wand worden losgehaald zonder dat de leiding met gas (R134a gas) meteen leegloopt. Hoewel ik de spullen heb om een koelsysteem opnieuw te vullen is dat ook best een klus die me bespaard mag blijven.

De opening zou met het opdikken van de wand aan de zijde van de wasbakken, ongeveer 5cm kleiner worden. Dit lijkt niet heel praktisch en daarom wordt de bovenste 12cm verjongd van 4,4cm naar 2cm. Als volleerd PIR-snijder snijdt LdP met een koksmes mooie plakjes van de plaat tot deze op de gewenste dikte is.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Verbouwen Koelbox Dehler


Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie