Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • mrt 26, 2019
  • dec 28, 2012
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  •  Gregor
Verbouwing koelbox - 1

Verbouwing koelbox - 1

 geplaatst
  • dec 28, 2012

Wat is er nodig voor o.a. een gekoeld biertje?

Deel op  


Verbouwing koelbox - 1

Deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Deksel
(klik voor grote foto)

De compressor van de koelkast slaat bij warme temperaturen een keer of twaalf aan, per uur. Los van dat dit veel energie van de accu's vraagt, ervaar ik het ook als nogal onrustig als ik slaap. De lezers van deze site weten wellicht inmiddels hoe ik slaap...

Zijkant weghalen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Zijkant weghalen
(klik voor grote foto)

Een paar jaar gelden heb ik de houten deksel al geïsoleerd met een plaatje isolatischuim. Het hielp iets, maar om nou heel enthousiast te worden, dat dan weer niet. De grootste winst is te halen in het isoleren van de wanden en bodem. Hier hetzelfde blauwe isolatieschuim van twee centimeter dikte aan de buitenzijde geplakt, voor zover ik daarbij kon. Dit vroeg ook wel wat zaagwerk in het schot tussen keukenblok en bank. Uiteindelijk plaatjes geplakt en glaswol in de kieren gestopt. Het scheelt, maar om nou heel enthousiast te worden, dat dan weer niet.

Halve isolatie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Halve isolatie
(klik voor grote foto)

Met de gedane aanpassingen een seizoen gevaren en steeds meer bekroop met het gevoel hier iets aan te willen doen. Op verschillende fora ideeën opgedaan, maar ook geconstateerd dat er eigenlijk maar een weg is, nl. de box in zijn geheel verbouwen. Maar de zaag zetten in iets dat me erg dierbaar is, dat is nog wel een te nemen stap. Of me hierbij neerleggen of goede raad zoeken.

Compressor, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Compressor
(klik voor grote foto)

Goede raad is soms nabij, bijv. in de persoon van LdP. Na terugkomst van mijn tocht in de zomermaanden van 2012, mijn idee voorgelegd en besproken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Te beginnen met het wegzagen van het schot naast het gasfornuis om te zien wat er nu feitelijk achter al het houtwerk verborgen zit. Tekeningen en foto's zijn niet voorhanden, ondanks het navragen bij o.a. Hanse Greifswald. Het gebrek aan deze informatie maakt dat er aan reverse engineering moet worden gedaan om te zien wat zich onder en achter de schotten bevindt.

Sierlijsten eraf, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Sierlijsten eraf
(klik voor grote foto)

Zodra de gasleiding is losgemaakt en afgeplakt tegen het stof, gaat de Multi master in het eerste schot. Dit hout laat zich makkelijk zagen. Nadat alle zo zorgvuldig aangebrachte sierlijsten en isolatiematerialen zijn verwijderd gaat de zaag in het polyester van de koelbox. Deze blijkt met kit en een paar schroeven aan het bestaande keukenblad te zitten. Alleen zitten die schroeven op een plaats waar je niet bij kunt met een schroevendraaier en worden ook deze doorgezaagd. Duidelijk is te zien dat de boot is opgebouwd toen er nog geen kajuitdak op zat. Het principe dat alles eenvoudig demontabel moet zijn, is er een die bij de werf niet geldt.

Box los, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Box los
(klik voor grote foto)

Dan is daar ineens het moment dat de bak loslaat en vrij onder het keukenblad bungelt. De verdamper zit nog aan de compressor vast. Er is geen mogelijkheid om dit te behouden omdat ook in de nieuwe situatie de leiding van de verdamper door een gat heen moet. De Waeco compressor is helaas niet uitgerust met terugslagkleppen, dus bij het losmaken van de leiding ontsnapt ook het freon gas.

Einde koelbox, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

Einde koelbox
(klik voor grote foto)

Wordt vervolgd.


Gerelateerde artikelen

Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Klapschroef schoonmaken

Klapschroef schoonmaken

Het blinkend schoonmaken van de Featherstream 3-blads klapschroef en op maat maken van een......

Lees verder
Wat cijfers over 2018

Wat cijfers over 2018

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en zwemjaar....

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie