Whiskey proeven na aankomst Lossiemouth


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • jan 18, 2020
  • jul 6, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Whiskey proeven na aankomst Lossiemouth | Rondje Engeland, Solozeilen, Noordzee, Peterhead, Schotland, Lossiemouth, Whiskey,

Whiskey proeven na aankomst Lossiemouth

 geplaatst
  • jul 5, 2019

Na enkele verwaaidagen in Peterhead door naar Lossiemouth. Hier een aantal Schotten ontmoet en eerste whiskyproeverij gehad.

Deel op  


Whiskey proeven na aankomst Lossiemouth

Woensdag 3 juli 2019

En vanmiddag lag daar de rekening van Aberdeen Harbour in de mail, GBP40. Ik heb wel geteld daar 11uur gelegen. Reden om een mailtje te sturen met uitleg waarom ik daar lag en verzoek voor creditering. Krijg ik een antwoord van de revenue manager met als achternaam… ‘Gregor’. Hier per mail een grapje over gemaakt. Rekening gecrediteerd. Volgende keer ga ik hier niet mee wegkomen werd me verzekerd.

Donderdag 4 juli 2019

Het regent, dat heeft het de hele nacht gedaan en blijft het ook nog wel een poosje doen. Ik vind het ongezellig weer, een zonnetje erbij maakt dat een dag er meteen anders uitziet. Op de haven is het ook stil. Op de paar boten die verwaaid liggen, daar hebben de bewoners zich teruggetrokken. Een praatje met de havenmeester lukt wel als ik op weg ga naar de Maritieme opleiding die aan de haven is gelegen om een cappuccino te drinken en een boek te lezen.

Vanmiddag met mams en Geeske kunnen Facetimen. Mams haar gezicht is zo aandoenlijk om te zien zodra de beeldverbinding het doet; ze is blij me te zien, vraag tig keer waar ik ben en met de kaart van Engeland leggen we dat uit, wetend dat het twee zinnen later weer wordt gevraagd. Dit proces van achteruitgang heeft zoiets onwerkelijks.

Fraserburg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fraserburg
(klik voor grote foto)

Ondertussen de route naar Lossiemouth uitgewerkt. Het is 56Nm en lijkt op de vrijdagochtend een windgat te zitten. Het stormt al dagen uit Westelijke richting en dat betekent dat als ik eenmaal de hoek bij Fraserburg om ben, ik deze pal op de neus heb. Daarbij de wetenschap dat vrijdag einde middag het volgende front overkomt. Sta heel erg in dubio. De eerste mogelijkheid hier zou maandag zijn. Lijkt een beetje op een vrijwillige gevangenschap.

Vrijdag 5 juli 2019

Slecht tot nauwelijks geslapen en om 03.30u klaar wakker. Voor de zoveelste keer de grib-files opgehaald en bij de havendienst de weersvoorspelling opgevraagd. Het beeld komt overeen. Dan moet ik nu gaan. Douchen, boot klaarmaken, briefje bij de buren achtergelaten en om 04.45u ben ik los.

Laaghangende bewolking en regen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Laaghangende bewolking en regen
(klik voor grote foto)

De haven uitgang is vanwege de mist en miezer nauwelijks te zien. Moet er maar niet aan denken wat voor weer het in NL is op dit moment; dat gaat de stemming niet verhogen. Aan wind staat er 7knt en de deining zorgt ervoor dat ik lichte klappen op de golven maak. Een visser groet me en ik vertrek in Noordelijke richting om na 7Nm naar het Westen te gaan. Vanaf dan ook de stroom mee voor de komende uren.

Voor afstanden als deze reken ik met een gemiddelde snelheid van 5Kn. Ik houd dat nu een poosje bij en op een paar tienden na, is dit een redelijk uitgangspunt. Omdat niet alle havens zomaar zijn binnen te lopen a.g.v. mijn diepgang, of het weglopen van water zo je wilt, houd ik een bandbreedte waarbij ik een haven naar binnen kan. Haal ik dit niet, dan betekent het geduldig buiten wachten.

Zeehond, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zeehond
(klik voor grote foto)

Eenmaal de hoek om bij Frasenburgh wordt het steeds moeilijker het zeil vol te houden, de rimpels op het water verdwijnen en twee uur later is het windstil. Zeil opgedoekt en op de motor verder. Af en toe een bui, maar veel spannender wordt het niet. De kustlijn is wel mooi om te zien, heel groen vooral met daarboven de loodgrijze wolken.

Tegen 16.00u lig ik voor de haven van Lossiemouth. Krijg de neiging clossymouth te zeggen. 11uur gevaren en 62Nm afgelegd, vooral motorend. De wind is ondertussen aangetrokken richting de 17knt en witte koppen verschijnen op het water.

Passing

De binnenkomst was iets anders dan voorgesteld. Ik kan alleen langs de kademuur liggen en moet me voorbereiden dat ik vanaf daar in de modder zak. Had dat graag vooraf in de Almanac gelezen. Verder is er geen havenmeester te bereiken, telefonisch noch per marifoon. Enig rondvragen leert dat er vrijdagmiddag niet wordt gewerkt. Als het me uiteindelijk lukt de havenmeester te bellen, is die dan ook niet heel erg blij. Het schept een band, ik ook niet. Ik wil graag weten wat de ondergrond langs de kadewal is om schade te voorkomen. Uit eerdere ervaringen ben ik niet zo'n fan van droogvallen. Uiteindelijk de boot met lange lijnen aan de kant gelegd en de grootzeilval vanaf de eerste zaling naar de wal gespannen om omvallen van de boot te voorkomen.

In de tegenover gelegen pub, de Harbour Inn kan je bij afwezigheid van de havenmeester een pakketje ophalen waar codes voor douche, toilet en wifi inzitten. Mooie gelegenheid om een pint te drinken. Achter me zitten drie mannen die, naar later blijkt, bezig zijn een whisky distilleerderij te bouwen. Hiervan krijg ik ook mijn eerste whisky-lessen en dat kan niet zonder het proeven van een whisky en er wordt een Glenmourangie voor me besteld. Meestal vind ik whisky te scherp, maar deze vind ik zowaar wel lekker.

Fraserburg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fraserburg
(klik voor grote foto)

Glenmorangie is een Schotse single malt whisky, gedistilleerd en gebotteld in de gelijknamige distilleerderij in Tain, Schotland. Glenmorangie gebruikt de hoogste distilleerketels in Schotland.

Het Schots is, zeker als ze wat op hebben, niet te verstaan. Wel uitgebreid zitten kletsen, maar kan niet garanderen dat ik alles heb begrepen. Hoop maar dat ik op de juiste momenten geknikt heb...

Juist op het moment dat ik denk dat het mooi is geweest, word ik door een Schot aangesproken met de vraag of die mooie blauwe Dehler van mij is. Enfin, de man en zijn NL-vriendin komen bij me zitten en raken in gesprek over bootjes. Hij heeft hier een Bavaria gehad en verkocht. De boot ligt inmiddels enige tijd op de kant. Hij verontschuldigt zich ook voor de slechte plaats die me is toebedeeld, want volgens hem had ik prima aan een vingersteiger kunnen liggen. Ik zou dan op laagwater wel iets schuin liggen, maar verder wel in de modder en dat zou geen probleem moeten opleveren..

Ook hier wordt me een whisky aangeboden, in dit geval een Glayva. Voor iemand als ik die meer van het zoete houdt, is dit wel erg lekker.

Glayva is a liqueur originally produced in Leith, Edinburgh, Scotland by Ronald Morrison & Co Ltd and now by Whyte and Mackay Ltd.

Glayva is made from a blend of aged Scotch whiskies, a selected range of spices, Mediterranean tangerines, cinnamon, almonds and honey. It has a deep golden colour and a distinctive flavour.

Tijd om richting boot te gaan voordat ik de ladder naar de boot niet meer af kom.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/017-Peterhead-Lossiemouth

 

Gevaren mijlen

Logboek begin1693 Nm
Logboek eind1755 Nm
Afgelegde afstand62 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie