Gevangenisbezoek in Peterhead


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • feb 27, 2020
  • jul 3, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Gevangenisbezoek in Peterhead | Rondje Engeland, Solozeilen, Noordzee, Peterhead, Schotland, Aberdeen, Maritiem Museam, Peterhead Prison,

Gevangenisbezoek in Peterhead

 geplaatst
  • jul 2, 2019

Indrukwekkende gevangenis in Peterhead bezocht en nog een keer terug naar Aberdeen, maar nu met de bus.

Deel op  


Gevangenisbezoek in Peterhead

Samen pootje baden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Samen pootje baden
(klik voor grote foto)

Vandaag al, of pas, een maand weg een onderweg. Voor m'n gevoel gaat de tijd snel, maar ik vorder gestaag noordwaarts. Ik zit ook bijna tegen het meest noordelijke punt aan van deze reis. Het meest oostelijk is minder relevant omdat dat punt voor mij ergens op een reis naar Denemarken lag.

Cel na verwonding gevangene, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cel na verwonding gevangene
(klik voor grote foto)

Vlak bij de haven is het museum Peterhead Prison. De ontstaansgrond van dit museum is in zekere zin wel 'grappig'. De idee was ooit om een haven in Peterhead te bouwen. Hier zijn rotsblokken voor nodig om een dam te maken. Tot zover niks bijzonders. De vraag is vervolgens, waar gaan die rotsblokken vandaan komen? Dit wordt al lastiger omdat die moeten worden uitgebikt. Om dat voor elkaar te krijgen besluit je een gevangenis te bouwen, een waar de echt zware jongens terecht moeten komen en die laat je vervolgens stenen bikken voor de bouw van de haven.

The former Victorian HM Convict Prison Peterhead is unique in that it sits within a 6 acre site, had the first state owned railway in the UK and part of the history saw the only time the SAS (Special Air Service) were used to end a domestic siege in mainland Britain.

Celblok D, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Celblok D
(klik voor grote foto)
The museum highlights the work of the brave personnel that served here between 1888- 2013, you will visually see what "real" prison life was like, whilst listening to the officers speak of their experiences as part of the audio tour that accompanies your tour and your sense of smell will be stimulated as you enter the laundry, shower block and hospital areas'.

Op Wikipedia staat een uitgebreidere uitleg over deze gevangenis waarin de omstandigheden bijna onmenselijk zijn

Slaapplaats na bouw, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Slaapplaats na bouw
(klik voor grote foto)

Dit soort plaatsen maakt altijd diepe indruk op me, vooral om te zien welk effect het verblijf op mensen heeft, maar ook op de onderlinge excessen die er zijn. Ik zou er niet aan moeten denken om hier als bewaker te werken, continue achterom kijken of je niet wordt aangevallen, de in mijn ogen voortdurende twijfel over 'ben ik veilig?'.

Het bezoek gaat gepaard met een audio-tour die in redelijk detail uitlegt hoe het leven in deze gevangenis is geweest. Vooral om het ook nog eens wordt geïllustreerd met fragmenten van de bewakers van weleer.

Beruchte celblok D, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Beruchte celblok D
(klik voor grote foto)

In mijn, misschien naïeve opvatting, lijkt me goed kinderen dit te laten zien in de hoop / verwachting dat het beklijft en zij zich realiseren dat het begaan van misdaden misschien niet zo'n heel goed idee is. Het blijkt dat kinderen hier inderdaad worden rondgeleid en menigeen wat stil uit de rondleiding komt.

Tijd voor een biertje in het Brewdog café, een wandeling naar de andere kant van de havenkom.

Bij thuiskomst komt de geur van gebakken brood me tegemoet. En deze keer is het ook een mooi hoog brood.

Mooi broodje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mooi broodje
(klik voor grote foto)

Dinsdag 2 juli 2019

Met de bus terug naar de plaats waar ik een paar dagen geleden heb overnacht, Aberdeen. Een rit van ongeveer 5 kwartier in een luxe bus.

Beetje door de stad gewandeld en eigenlijk mis je hier niet zoveel aan. Het Maritiem museum geeft een mooie en beetje technische voorstelling van de scheepvaartontwikkeling in en rond Aberdeen. Visserij en boren naar olie zijn de belangrijkste activiteiten die vanuit hier plaatsvinden. Het museum illustreert dat ook op educatieve wijze gezien het aantal kinderen dat met opdrachten rondrent.

Haven Aberdeen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Aberdeen
(klik voor grote foto)

Einde dag een gezellige borrel bij de Belgische buren. Zij hebben voor de komende dagen een auto gehuurd om rond te toeren en te wachten op beter weer. Het andere stel vertrekt morgen, waarschijnlijk.

NB. Foto's in het album kunnen als schokkend worden ervaren.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/016-Peterhead


Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie