Ik wilde wind? Ik kreeg wind


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 12, 2019
  • Logboek
  • Tochten
Ik wilde wind? Ik kreeg wind

Ik wilde wind? Ik kreeg wind

 geplaatst
  • aug 24, 2012

Voor het front uitvaren of tot maandag in Cherbourg liggen, dat waren de opties.

Deel op  


Ik wilde wind? Ik kreeg wind

Ravage, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ravage
(klik voor grote foto)

Donderdagochtend na het hardlopen mijn logboek bijgewerkt om daarna door de stad te wandelen. Scheiding tussen de vernieuwing die is/wordt ingezet en het meer armoedige deel is goed zichtbaar. Rustdag genomen. Wel met argusogen naar de komende weersverandering zitten kijken. We gaan een staartje van de orkaan Gideon meekrijgen en zoals het er nu uitziet zou ik met een vertrek rond 09.30 het redelijk kunnen voorblijven. De wind zal op dat stuk toenemen maar de voorspelde windstoten zich later in de middag. Dan verwacht ik ruimschoots binnen te zijn

Hoelang nog??, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hoelang nog??
(klik voor grote foto)

Vrijdag vroeg wakker. Staat nauwelijks wind, wel een grijze lucht. Alle tijd om te douchen, ontbijten en de boot klaar te maken voor vertrek. De laatste grib-files en andere weersites bekeken. In de begin van de middag wordt het lagedrukgebied verwacht boven dit gebied en met een beetje mazzel blijf ik dat net voor.

Dat gaat snel..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dat gaat snel...
(klik voor grote foto)

Om 09.30u verlaat ik de haven van Cherbourg. Eigenlijk nog verrast door wat ik moest afrekenen; de pilot had het over een dure haven, dat vond ik wel meevallen, zeker in aanmerking nemende dat de faciliteiten 'gratis' zijn. Al motorend ga ik op pad. Buiten de haven staat een knoop of 5 wind. Te weinig om een zeil te hijsen.

4kn stroom mee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
4kn stroom mee
(klik voor grote foto)

De wind trekt langzaam iets aan. Nog te weinig voor grootzeil en fok, daarom alleen die laatste uitgerold. Scheelt 0,2kn. De stroom zet wel lekker door en die ga ik ook de hele rit mee hebben.

Zon en wolken beginnen elkaar af te wisselen en daarmee neemt ook de wind toe. Grootzeil erbij en een paar mijl voor Pointe de Barfleur tikt de GPS 10kn aan. De wind trekt echter zover aan dat het eerste rif erin gaat en daarmee ze rustiger op het roer ligt zodat de stuurautomaat er minder moeite mee heeft.

Pointe de Barfleur, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pointe de Barfleur
(klik voor grote foto)

De laatste mijlen naar Saint Vaast heb ik de wind pal op de kop en besluit om het te kruisen. Ik heb de tijd, door de stroom goed mee te hebben, op sommige momenten ruim 5kn, zit er voldoende ruimte om voor HW bij de haven te zijn. Te vroeg zijn betekent dat ik de plaat die ervoor ligt niet over kan. Ik zie het niet zitten om daar voor anker te gaan en te wachten op HW. Dit m.n. omdat de zee aan het opbouwen is en er wind tegen stroom is. Maar goed, ik wilde wind en nu heb ik wind. Door zeilen dus.

Ile de Tatihou, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ile de Tatihou
(klik voor grote foto)

Bij het passeren van de zuid-kardinaal is de haveningang goed zichtbaar. Uit de pilot leek het een opgave om de juiste aanloop te hebben, maar ervoor liggend en bij daglicht vind ik het best overzichtelijk. Buiten de havenhoofden is ruimte om de zeilen op te bergen en de lijnen klaar te leggen. De eerste spetters zijn al gevallen en er belooft nog meer te komen. 's Avonds zie ik nog wel hoever het droogvalt en dat een poging om boven het bewoonde eiland dat voor de kust ligt langs te varen, ten zeerste wordt afgeraden.

Bij het invaren van de haven wat gedoe met een Fransoos die, terwijl ik er schuin achter vaar, besluit naar SB te gaan. Ik schrik daarvan en als ik ze aanroep krijg ik echt de volle lading over me heen. Verbaast vaar ik verder naar een lege box waar een Fansman me helpt aan te leggen.

Ingang St. Vaast, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ingang St. Vaast
(klik voor grote foto)

Tijdens het invaren was ik ook aangeroepen door een Nederlands stel die mij kende van het Zeilersforum met het verzoek iets te komen drinken. Blijkt dat zij net een week op weg zijn met hun twee kinderen voor een rondje Caribbean. Terwijl het stortregent hoor ik hun enthousiaste verhalen.

Vandaag mag de solovlag ook weer voor een week uit de achterstag, Monique zeilt een week mee. Leuk haar weer te zien. In de stromende regen lopen we terug naar de boot. De weerslag is duidelijk ingezet, windmeter staat in de haven op 20kn.

Gevaren mijlen

Logboek begin1151,8 Nm
Logboek eind1173,3 Nm
Afgelegde afstand22 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie