Rollend terug naar het continent


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 12, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
Rollend terug naar het continent

Rollend terug naar het continent

 geplaatst
  • aug 22, 2012

Stroom en geen wind, de Race of Alderney is dan op z'n zachts gezegd erg onrustig.

Deel op  


Rollend terug naar het continent

Breakwater, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Breakwater
(klik voor grote foto)

Gisterenavond en vannacht hoorde ik de wind gieren. De voorspelling voor vandaag was rond de 11-14kn uit westelijke richting. Gepland vertrek, 2,5u na LW (Alderney). Bij het opstaan giert het nog steeds. Zekerheidshalve met een eerste rif erin om 08.25u vertrokken. Het is ongeveer 26Nm tot Cherbourg.

Beauty, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Beauty
(klik voor grote foto)

Goed en wel de haven verlaten, staat er 12kn wind (W). Het grootzeil is nauwelijks vol te houden en klappert. Ook hoger sturen en daarmee afwijken van de koerslijn, helpt niet. De motor sneller of langzamer helpt evenmin. De lange deining en de golfslag die daarop zit, maken het tot een onrustige zee. Eigenlijk wordt het steeds onrustiger. Een grootzeil helemaal hijsen, helpt niet. Een tweede rif en dan strak in het midden, helpt niet. De boot rolt alle kanten uit en ik begin het langzamerhand zeer oncomfortabel te vinden.

Alderney haven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Alderney haven
(klik voor grote foto)

De stroom pak ik aardig op en rond Cap de La Haye rol ik werkelijk alle kanten uit. Het grootzeil heb ik dan al beneden gehaald en heb het totaal niet naar mijn zin. In de kastjes gaat het servies van de ene kant hard tegen de andere kant. Nu naar binnen gaan is voor mij vragen om problemen. Buiten blijven en volhouden. Petra belt om me moed in te spreken, maar vooral dat ik even mijn ongenoegen kwijt kan. Gefrustreerd??? Viel best mee... Maximaal gemeten stroom mee is 5,2kn, wat dan wel weer aardig is.

Mannez Lighthouse, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mannez Lighthouse
(klik voor grote foto)

In de verte zie ik een grijs schip aankomen en als het dichterbij is, lees ik "douane" op de zijkant. Ze maken een rondje om me. Zij steken vriendelijk hun hand op en met een hand mezelf vasthoudend steek ik de ander op. Ze geven gas en gaan verder. Opgelucht haal ik adem. Alle papieren zijn in orde, net als de tankbonnetjes en het logboek. Het zit ook allemaal in een mapje. Maar om dat circus aan boord te krijgen en los van wat ze verder nog bedenken, die beurt laat ik voor nu graag voorbij gaan.

Hmmmm, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hmmmm
(klik voor grote foto)

Ruim na het passeren van de kaap wordt het water rustiger en daarmee kom ook ik weer tot een ontspannen houding. Frustrerend vind ik wel dat ik al motorend vertrokken ben uit Jersey, al motorend verder ging van Carteret naar Dielette om al motorend in Alderney aan te komen om daarna al motorend de oversteek naar Cherbourg te maken. Fijn dat ik gisteren voordelig kon tanken.

No wind at all, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
No wind at all
(klik voor grote foto)

De aanloop van Cherbourg is niet te missen, wat een enorme vestingswal staat ervoor. De pilot merkt nog wel op dat er sterke dwarsstromen staan en zeker als je de oostelijke ingang neemt, dat het naast gelegen eiland een serieus obstakel is. Ik vaar aan de westzijde naar binnen. Vanaf hier alle tijd om de boot landingsklaar te maken terwijl de zon stralend schijnt en mensen op de rand van het havenhoofd mij gadeslaan.

Cherbourg, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cherbourg
(klik voor grote foto)

In de haven is het beetje "help jezelf en zoek een plek". Geen havenmeester die je tegemoet vaart, je een plek wijst, je lijntje aanneemt, nee help yourself, maar dan in het Frans.

Need I say more..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Need I say more...
(klik voor grote foto)

De pilot en diverse sites zijn weinig lovend over Cherbourg. Als ik een wandeling door de stad maak, dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Aan de andere kant, het is een havenstad en zo ziet het er ook uit: druk, restaurants en bars, volle haven, vieze toiletten, aardig havenpersoneel. Prima om een paar dagen te liggen en daarna weer door te gaan, bijv. Saint Vaast-La-Hougue. Voorlopig is het in de zon erg goed toeven.

Gevaren mijlen

Logboek begin1132,5 Nm
Logboek eind1151,8 Nm
Afgelegde afstand19 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie