Aankomst in dichte mist


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • feb 27, 2020
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Aankomst in dichte mist | Rondje Kanaal, Carteret, Coastguard, Getij, Alderney, Dielette, Klapschroef, Solozeilen

Aankomst in dichte mist

 geplaatst
  • aug 18, 2012

Een opkomende mist maakt van een zonnige ochtend een heel kleine wereld.

Deel op  


Aankomst in dichte mist

Cap de Carteret, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cap de Carteret
(klik voor grote foto)

Het was wat laat gisterenavond en het kostte enige moeite om op te staan. Hoe laat moest ik ook alweer weg? 08.30u CEST. Ok, dan heb ik nog iets meer dan een uur om klaar te zijn voor vertrek.

Het stroomt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het stroomt
(klik voor grote foto)

Zodra ik de motor in zijn achteruit zet, trilt de hele boot en ga ik maar nauwelijks achteruit. Wier in de schroef? Keertje vooruit, achteruit en dan is het trillen minder maar nog niet over. In Dielette het water in om te kijken wat er aan de hand is. Voor nu vind ik het ok.

Opkomende mist, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Opkomende mist
(klik voor grote foto)

Buiten de havenhoofden pakt de stroom me meteen op en is het verschil tussen de snelheid door het water en de snelheid over de grond 3kn (zie ook de foto waar een vissersboei onder water wordt getrokken). De 15Nm van Carteret naar Dielette met een nu al brandende zon een lekker stromend tochtje. Ik moet uiterlijk HW +3,5u binnen zijn omdat ik anders de drempel niet meer over kom.

Komt dichterbij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Komt dichterbij
(klik voor grote foto)

Met nog een uur te gaan daalt de mist, die ik al een tijdje in het noorden zag hangen, als een deken over me neer. Zicht is teruggebracht tot een meter of 100. Alle voorbereidingen had ik al getroffen en omdat er toch geen wind staat kan ik me volledig op de omgeving concentreren. Op Ch82 is het druk verkeer van schippers die melden in dichte mist terecht te zijn gekomen. Ik besluit Jersey Coastguard op te roepen met de vraag wat hun verwachting voor het komende uur is. Zij willen weten waar ik vandaan ben vertrokken. Gegevens doorgegeven en hoor daarna dat het het komende uur nog verder dichttrekt. Lekker is dat in onbekend gebied. Radar???

West Kardinaal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
West Kardinaal
(klik voor grote foto)

Straks sturen op de waypoints en turen naar wat ik rond me heen zie en hoor. Misthoorn ligt ook al klaar. Een van de laatste waypoints ligt naast de west kardinaal en ik kan de koers verleggen naar de lichtenlijn van de ingang van de haven. Tot ik voor me ineens een gevaarte zie opdoemen. Ik schrik me de tandjes. Dit blijkt een van de onverlichte en ongemarkeerde cassions te zijn waar de pilot over schrijft.

Cassion, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cassion
(klik voor grote foto)

Onder de kust lijkt het iets lichter dan meer naar buiten. Verschillende vissersbootjes zie ik in- en uitvaren. Daarmee zijn de lichten van het havenhoofd ook zichtbaar en lukt het om probleemloos de haven in te varen, hoewel een beetje een slingertocht wijst het zich vanzelf. Opgelucht dat ik binnen ben.

Haveningang Dielette, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang Dielette
(klik voor grote foto)

De passantensteiger biedt nog een lege box. Die is voor mij. Van de boot twee boxen verder komt er al iemand aanlopen. Ik zeg dat het ook Nederlands is om elkaar te helpen met aanleggen. De man antwoordt dat dat zo is, maar dat hij ook mijn solovlag had gezien. Het werkt!

Haven Dielette, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Dielette
(klik voor grote foto)

Duikkleding aan (zwembroek en duikbril) en het koude water in. Om de mantel van de klapschroef zit een hele bos wier. Met een mes alles schoongemaakt. Weer boven vraagt de buurman of hij kan helpen; hij is duikinstructeur en heeft een duikset bij zich. Het is al opgelost. We kletsen nog even ik word uitgenodigd voor een kop koffie.

Haven Dielette, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Dielette
(klik voor grote foto)

Dit stel heeft het huis verkocht en hoewel nu nog werkend gaan ze volgend jaar op pad, eerst richting Middellandse Zee om later wellicht richting Brazilië te gaan en dan naar de Carribean over te steken. Tja, ik moet/mag nog een paar jaar...

Cassion, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cassion
(klik voor grote foto)

Zon en mist wisselen elkaar af. Raar en onbestendig weer. Besluit een eind te gaan wandelen, o.a. richting de kernncentrale om vandaar via een klim bij een landweggetje te komen die me naar Flamanville leidt. Schitterende natuur, de typisch Franse huizen met hun dikke muren, in slaap gevallen straatjes, heerlijk om hier doorheen te kunnen en mogen lopen. Op mijn wandeling ook die cassions zien liggen. Wat een object, dat ze dat onverlicht en onbeboeid laten.

Landelijk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Landelijk
(klik voor grote foto)

Na een uur of twee weer terug in de haven. Hier is wel een wasmachine die het doet, dit i.t.t. in Carteret die vernield was. Mooie gelegenheid om de was te doen. De stapel ik weer behoorlijk gegroeid. Om de tijd van de was te doden nestel ik mij met een boek in de kuip. Net begonnen in De Vrije Wil Bestaat Niet van Victor Lamme. Nooit geweten dat slaapwandelaars moorden kunnen begaan en zich daar niets meer van herinneren terwijl hun partner dan bebloed en dood elders ligt.

Wolkenpartij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wolkenpartij
(klik voor grote foto)

's Avonds bij het eten sommen zitten maken voor de 18Nm naar Alderney. Maandag is het springtij. Beetje afhankelijk met welk gemiddelde ik reken, doe ik er tussen de 3,30u en 2,15u. Ik verwacht geen gemiddelde van meer dan 8kn over dit stuk te maken, vooral ook omdat er nauwelijks wind is voorspeld en alles op de motor gaat.

Avondrood... Mist?, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Avondrood... Mist?
(klik voor grote foto)

Gevaren mijlen

Logboek begin1104,4 Nm
Logboek eind1116 Nm
Afgelegde afstand12 Nm

Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie