Naar Colijnsplaat met motorpech


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • dec 4, 2022
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Naar Colijnsplaat met motorpech | Zomervakantie 2022, Colijnsplaat, Impellerhuis, Impellerpomp, Keerring,

Naar Colijnsplaat met motorpech

 geplaatst
  • aug 7, 2022

Een goed begin van de vakantie: motorpech. Het wordt een tussenstop in Colijnsplaat voordat we bij de Roompot aankomen.

Deel op  


Naar Colijnsplaat met motorpech

Vrijdag 5 augustus

Vrijdagavond de gebruikelijke rituelen die komen kijken bij het vertrek met de boot, kleding mee waarvan we eigenlijk al weten die toch niet gaan dragen, eten voor een heel weeshuis, zien dat het in de boot letterlijk en figuurlijk kan worden kwijtgeraakt, maar uiteindelijk kunnen we half 10 met een alcoholische versnapering gaan zitten.

Rustige Grevelingen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rustige Grevelingen
(klik voor grote foto)

De zon brandt al als we zaterdagochtend richting de sluis van Bruinisse tuffen. Het is druk, heel druk, gewoon niet met de eerste schutting meekunnen en er dan toch boten zijn die proberen binnen te komen, maar gelukkig hebben we 'sluiscoaches'. We hebben geen haast, we willen pas vannacht de sluis van de Roompot door en beginnen aan de oversteek naar Lowestoft.

Lekke waterpomp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekke waterpomp
(klik voor grote foto)

Aan boord zijn er een paar kreten die liever niet worden gehoord, een daarvan is: "er komt water binnen". Even proeven: zoutwater. Geeske ziet dat het bij de motor vandaan komt, de impellerpomp lekt. Dit kon er ook nog wel bij. We verleggen de koers naar Colijnsplaat; de watersportwinkel had een nieuwe pomp liggen en die zou indien nodig, maandag opgehaald kunnen worden.

Bij de Dehler 36 is de motor achterstevoren geplaatst en ruimte voor de motor was ten tijde van het ontwerp kostbaar. Voor het bereiken van de waterpomp moet je over slangenmensachtige kwaliteiten beschikken. Na enig pielen bleken er twee van de zes bouten gecorrodeerd te zijn met als gevolg een niet-sluitende deksel van de pomp. De overblijfselen eruit geboord en nieuw schroefdraad in het huis van de pomp getapt. Heb je dan draadtappen aan boord? Blijkbaar wel. Wat ik niet heb, blijkt, een nieuwe pakking. Wel heb ik oude zeekaarten liggen en hier kan ik prima een pakking van maken.

Zeelandbrug, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zeelandbrug
(klik voor grote foto)

Na drie uur sleutelen kan de motor worden gestart. Helaas, bij een hoger toerental zie ik de druppels water uit de pomp komen. Dan is de keerring lek en dat betekent dat de hele pomp eraf mag. Morgen verder, vindt de bemanning.

Zondag 7 augustus

Met de nodige emotie opgestaan; vandaag is het een jaar geleden dat mams overleed. Na het ontbijt begonnen met het demonteren van de impellerpomp. Bij mijn vorige boot, een Hanse 311, heb ik een vergelijkbare klus gedaan en toen heb ik een reserveset keerringen (maten buiten: 24mm binnen 12mm dikte: 7mm) gekocht en daar heb ik er nog een van liggen. Ik word ook wel eens 'hamster' genoemd.

Waterpomp met keerring, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Waterpomp met keerring
(klik voor grote foto)

Het vervangen van de keerring is niet zo heel spannend, beetje voorzichtig om niets te beschadigen en zorgen dat de nieuwe ring voldoende diep in het impellerhuis zit. Terugplaatsen en opnieuw testen. Alles is dicht! Tijd voor koffie met een stroopwafel en daarna de zooi van water en olie opruimen.

Tegen het einde van de middag vertrekken we naar de Roompotsluis. Gezien de lage waterstand is het tijdslot om onder de brug door te komen ruim en besluiten dan ook maar meteen aan de andere kant te gaan liggen. Daar in het zonnetje een lekkere pastasaus met brood eten en slapen tot middernacht.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Zomervakantie/

Gevaren mijlen

Logboek begin40,4 Nm
Logboek eind60,2 Nm
Afgelegde afstand20 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie