Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • aug 8, 2020
  • aug 1, 2020
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand | Zomervakantie 2020, Gravelines, Corona, Cadzand,

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

 geplaatst
  • jul 31, 2020

De mussen vallen vandaag dood van het dak van de hitte, maar niet op zee! Wat een mooie zeildag van Gravelines via Duinkerken naar Cadzand.

Deel op  


Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

Nu we weer een poosje langs de Noord Franse kust bivakkeren valt ook weer op dat op bijna alles Nutella, of het nou om crêpes gaat, ijs, Belgische wafels, broodbeleg, you name it en er kan Nutella op. Op de site van RTLNieuws las ik dat er 600.000 potten per dag worden geproduceerd.

Net twee weken vakantie en nu alweer over de terugreis aan het nadenken. In ieder geval de laatste avond in St. Annaland, nog een of twee Belgische havens en het zou leuk zijn als we LdP en zijn vrouw kunnen ontmoeten. Eerst maar eens met hem gebeld. Hun plan voor België gaat niet door; maatregelen zijn weer aangescherpt, nu al mondkapjes dragen als je de steiger opstapt. Het wordt dertig graden vandaag... Verder geldt er code geel in België en is Antwerpen e.o. code rood. Het gaat een langere vaardag worden, i.p.v. Nieuwpoort vanuit Duinkerken als volgende bestemming wordt het Cadzand.

Zeilen zoals bedoeld, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zeilen zoals bedoeld
(klik voor grote foto)

De lucht is strak blauw, wind rond de 10kn en met de voorspelde draaiende wind is de 39Nm naar Cadzand ook bezeild.

Op de marifoon CH16 is het druk verkeer. Veel jachtjes in de problemen en de KNRM lijkt continu in touw. Een opvallend bericht was wel een zeiljachtje dat ronddreef richting de kering (hier wordt de Oosterschelde kering bedoeld) en er wel actie moest worden ondernomen omdat het afgaand tij is en het bootje al over de markeringslijnen was. Geen fijne positie om in terecht te komen als je niet meer kunt manoeuvreren, het stroomt daar nogal en plastic tegen steen is geen goede combi. De KNRM was ook alvast aan de andere kant van de kering gaan posten. Hier moet je niet te lang over nadenken.

Natuurlijk is het heerlijk als de zon schijnt en we een ruime zee hebben om te zeilen. Toch komt er ook een moment dat de zon niet meer te ontvluchten is. Binnen is het zo mogelijk nog warmer en de wind die er staat is ook warmer aan het worden. Luiken zijn om veiligheidsredenen dicht. Overigens worden we voor een groot deel van de tocht vergezeld door een hoeveelheid bijen. Onverklaarbaar.

Einde dag draaien we Cadzand binnen. Ik had op de AIS de drukte al gezien en dat is nog alleen van de boten die een AIS-signaal uitzenden. De jachthaven ligt stampend vol, overal zwemmers en rubber motorbootjes die ongecoördineerd door de haven varen. De enkele legen boxen die er zijn, daarvan horen we de havenmeester op nogal botte wijze melden dat we daar niet mogen liggen en dat hij geen administratie heeft wie wanneer terugkomt.

Op dit soort momenten is het niet ongebruikelijk dat je naast elkaar gaat liggen. Dat je als booteigenaar dat toestaat, geef je aan door een of meerdere stootwillen aan de nog vrije kant te hangen. Terwijl we binnenvaren is net een zeilboot bezig zich te verplaatsen omdat ze van een motorjacht zijn weggestuurd. De eigenaar wil niemand naast zich hebben en de havenmeester gaat hier blijkbaar mee akkoord. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit ook iets met de grootte van de boot heeft te maken.

Fijne bubbel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fijne bubbel
(klik voor grote foto)

We vinden een plekje bij de ingang naast een zeilboot. Als we eenmaal liggen komt de doos met chocolade bonbons uit die boot vandaan en gaat rond. Een welkoms-bonbon. Hoe leuk! Het verhaal was uiteindelijk dat de dochters een nogal grote doos op hun autorit hadden meegenomen en er nog wat over was. Er was een bijna volle doos over...

Dit als fijne start voor een drankje dat we in de schaduw in de kuip nemen waar later LdP en zijn vrouw aanschuiven. Weer kostelijke verhalen en vreselijk gelachen.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Zomervakantie/

Gevaren mijlen

Logboek begin344,8 Nm
Logboek eind401,1 Nm
Afgelegde afstand57 Nm

Gerelateerde artikelen

Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Nieuwe poging om Boulogne sur Mer te verlaten en nu in Noordelijke richting met als eerste stop......

Lees verder
Retourtje Boulogne sur Mer

Retourtje Boulogne sur Mer

Zeezeikte aan boord van Uisge Beatha als we onderweg zijn naar St. Valery sur Somme....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie