Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • jun 2, 2020
  • apr 5, 2020
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt | Handgreep, Mahoniehout, Kajuit, Veiligheid,

Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt

 geplaatst
  • apr 5, 2020

Een extra (marine) handgreep in de ingang naar de kajuit gemaakt voor extra veiligheid bij het in- en uitstappen.

Deel op  


Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt

Tijdens mijn zeiltocht rond het Verenigd Koninkrijk, zie ook de artikelen op Zeilen rond Engeland, ondervond ik bij het in-/uitstappen van de kajuit het gemis van een handgreep in de buurt van de deur van de natte ruimte. Op mijn vorige boot, de Hanse 311, was er door LdP een mooi mahoniehouten veiligheidshandgreep gemaakt. Een vergelijkbare handgreep wilde ik weer en ook boven de deur naar de natte ruimte. Deze natte ruimte zit aan stuurboord. Aan de bakboordzijde zitten voldoende handgrepen dicht bij elkaar, maar als ik nar binnenstap terwijl ik mij met mijn rechterhand vasthoud en dan wil overpakken naar links en dan weer naar rechts, dan is het te ver reiken.

Handgreep grof uitzagen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Handgreep grof uitzagen
(klik voor grote foto)

Handgrepen zijn er bij de watersportwinkels te koop, bijv. de ARC Marine Handgreep teak 25 cm, maar dat is teak en belangrijker, niet in dezelfde uitvoering als de overige handgrepen aan boord. Daarop een blokje mahoniehout gehaald bij de houthandel en hier een bestaande handgreep op afgetekend. De vorm met een fijn decoupeerzaagje grofweg op maat gezaagd.

De buitenzijde zou ik op maat kunnen schuren en voor de binnenzijde is een spookschaaf een oplossing. Ware het niet dat ik die niet heb. Wel ben ik sinds enige tijd in het bezit van een eenvoudige lintschuurmachine. Met een stofmasker op, hier komt een hoop stof bij vrij, en met engelengeduld de handgreep in de juiste vorm geschuurd.

Mahonie handgreep in de vorm geschuurd, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mahonie handgreep in de vorm geschuurd
(klik voor grote foto)

Het onbewerkte hout vervolgens van enkele lagen mahoniebeits voorzien en daarmee kwam het ook dicht in de buurt van de mahoniekleur zoals die in de boot is. De schroefgaten in de handgreep ook schuin voorgeboord zodat ik mee lengte van de schroef kwijt kan. Nog even passen en meten voor om de juiste plaats boven de deur te bepalen en de handgreep zit keurig op zijn plaats.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Houten handgreep


Gerelateerde artikelen

Het Getij

Het Getij

Tijdens een whisky-proeverij vertelt RS dat hij een artikel over het getij heeft geschreven. Mooi......

Lees verder
Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 2)

Lijmen van de PIR-platen in de koelbox en aanbrengen van een eerste triplex afwerklaag....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie