Stormachtige dag in Whitby


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jul 16, 2019
  • jun 13, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  •  Gregor
Stormachtige dag in Whitby

Stormachtige dag in Whitby

 geplaatst
  • jun 11, 2019

Een druilerige dag in Whitby, mooi de gelegenheid om een abdij te bezoeken waar een sinister verhaal achter zit.

Deel op  


Stormachtige dag in Whitby

Stern

Het stormt, de navtex geeft windkracht 8 als stormwaarschuwing. Vannacht is er een 26ft zeilbootje binnen gekomen. Denk dat zij het niet heel erg naar hun zin hebben gehad. Een blik over zee leert dat er stevige witte koppen en rollers staan.

Storm @ Whitby, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Storm @ Whitby
(klik voor grote foto)

Aan het eind van Whitby Abbey rd zit een pub genaamd The Duke of York, een typisch Engelse pub met veel sfeer en mooi uitzicht op de haveningang. Hier ben ik gisterenmiddag beland, nadat het eerdere advies om naar de Horse & Griffin op niks was uitgelopen; het is toch bijzonder als je binnenkomt lopen en er niemand achter de bar staat en nadat ik een poosje heb staan wachten, er nog steeds niemand komt. Zoveel geduld heb ik nu ook weer niet.... In de Duke of York een ouder stel ontmoet en daar uit het niets een aantal mooie gesprekken mee gevoerd. Was een fijne avond met lekker pub-eten.

The Duke of York, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Duke of York
(klik voor grote foto)

Vanochtend de storm en regen getrotseerd richting Whitby Abbey via de 199 trappen die daar naartoe leiden.

Op deze site staat een lezenswaardig verhaal over hoe Count Dracula uiteindelijk in Whitby verzeild is geraakt: History of Bram Stoker on Dracula, or How Dracula came to Whitby. De ruïne Whitby Abbey laat de restanten zien wat eens een Benedictijns klooster is geweest. Het zal ongetwijfeld een indrukwekkend gebouw zijn geweest, maar ik vind het geen entree van GBP10 waard.

Whitby Abbey, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Whitby Abbey
(klik voor grote foto)

On 8 August 1890, Stoker walked down to what was known as the Coffee House End of the Quay and entered the public library. It was there that he found a book published in 1820, recording the experiences of a British consul in Bucharest, William Wilkinson, in the principalities of Wallachia and Moldavia (now in Romania). Wilkinson’s history mentioned a 15th-century prince called Vlad Tepes who was said to have impaled his enemies on wooden stakes. He was known as Dracula – the ‘son of the dragon’. The author had added in a footnote: Dracula in the Wallachian language means Devil. The Wallachians at that time … used to give this as a surname to any person who rendered himself conspicuous either by courage, cruel actions, or cunning. Stoker made a note of this name, along with the date.

Tegenover de abdij staat de Whitby Brewery die, lijkt het, gerund wordt door een aantal hipsters en waar een lekker bier wordt gebrouwen. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Aan de 'boulevard' staat een soort museum, spookhuis, van 'Bram Stoker'. Door een local ernstig afgeraden hier naar binnen te gaan. Ik heb wel even mijn hoofd om de hoek gestoken en ik moet toegeven, het ziet er niet heel uitnodigend uit. Terug naar de boot en een rustige avond.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/005-Whitby


Gerelateerde artikelen

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Eindelijk op weg van Lossiemouth naar Cromarty

Rond Engeland zeilen begint iets weg te krijgen van rond Engeland motoren. Aanvankelijk zeilend......

Lees verder
Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Eerste bezoek aan een whiskydistilleerderij

Lig een soort van verwaaid in Lossiemouth, wacht op beter weer, soms alleen en breng mijn eerste......

Lees verder
Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Rustig tegen de kademuur in Lossiemouth

Een paar dagen tegen de kademuur in Lossiemouth gelegen, tijd voor mezelf en om de omgeving te......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha