Lange motortocht naar Whitby


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • jan 22, 2020
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Lange motortocht naar Whitby | Rondje Engeland, Solozeilen, Wells-next-the-Sea, Noordzee, Grimsby, Whitby,

Lange motortocht naar Whitby

 geplaatst
  • jun 10, 2019

Het mooie Wells-next-the-Sea met een opgewekt bericht verlaten voor een lange tocht naar Whitby.

Deel op  


Lange motortocht naar Whitby

Een appje van Geeske vanochtend: ze komt as. zondag voor een aantal dagen over. Yeah! Dit is nog eens leuk opstaan :)

Kreeg ook een reactie op mijn artikel over het binnenkomen in Wells-next-the-Sea Reactie van Harbour Tours

This is us piloting a Dutch sailor into the port after a sunset cruise. Note the funky new LED (aka disco) lighting  Harbour Tours

Het wordt een lange zitdag, ik besloten naar Whitby door te varen en dat is ongeveer 110Nm (ong. 200km). De tocht is iets langer dan van de Roompot naar Lowestoft, alleen het weer is beter. Dat ik nu toch een lange tocht maak heeft te maken met de weersverandering die maandagmiddag / -avond zijn intrede doet en voor een aantal dagen gaat aanhouden. Ik wil dan niet in Grimsby verwaaid liggen.

Er staat een stralend zonnetje en weinig wind. Eerst maar een stuk hardlopen en krachttraining doen.

Het stroomt nogal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het stroomt nogal
(klik voor grote foto)

Vertrek vanuit Wells-next-the-Sea is een uur voor HW, vandaag is dat 10.45 BST. Ik had de vraag gekregen of iemand met 2.30mtr kiel hier kan komen en ik heb gedurende het uitvaren in de geul is de dieptemeter niet onder de 2.30mtr geweest. Het stuk nabij de haven zal op het randje zijn. Wat hier nog meespeelt is de zogeheten getijdecoëfficiënt, zeg maar een vermenigvuldigsfactor die gebaseerd is op de stand van de zon en de maan en gebruikt wordt om nauwkeurig te bepalen hoeveel water op een moment staat.

Eenmaal buiten bij de West-Kardinaal het grootzeil gehesen, maar dat was te ambitieus. Alles weer naar beneden en op de motor verder. Voorlopig stroom tegen.

Een deel van route loopt over een stuk dat heet Silver pit en krijg het verzoek om mijn koers te verleggen in noordoostelijke richting omdat er gewerkt wordt aan het uitleggen van apparatuur. Eenmaal mij koers verlegd krijg ik een half uur later een soortgelijk verzoek en vraag of hij eigenlijk wil dat ik om het veld vaar dat aan stuurboord ligt. Alleen zie ik aan bakboord (links) een schip dat met werkzaamheden bezig is en verder niets.

Slecht weer trekt voor me langs, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Slecht weer trekt voor me langs
(klik voor grote foto)

Ik besluit dat bewuste schip op te roepen en vraag of het echt de bedoeling is dat ik om het veld heen ga. Zijn antwoord is heel duidelijk: "I recall that message. Only keep away from the following point" -coördinaten volgen- "after that you can continu your course". Degene die mij oorspronkelijk opriep heb ik daarna niet meer gehoord.

In de loop van de middag marifoonbericht dat er regen en onweer wordt verwacht. Had wel gezien dat er een bui voorbij trekt vanavond / vannacht, maar daar zou geen onweer inzitten. Ik krijg dit bericht als ik 25Nm van Grimsby ben verwijderd. Nogmaals navraag bij Humber Coastguard en dit zou in de periode over 12-24u zitten. Ik besluit om door te varen.

Het is rustig op zee. Probeer steeds een half uurtje te gaan liggen terwijl alle alarmen zijn ingeschakeld, maar van slapen komt het niet; onrustig, druk hoofd, lig te luisteren naar het geluid en vooral of er een verandering in merkbaar is.

19.30u: probeer water te koken, maar het gas is ermee gestopt. De reservefles ligt in de bakskist en als ik met twee of meer mensen zou zijn, dan zou ik'm ook vervangen. Nu mag het wachten tot ik aan de kant ben. Thee maak ik wel met het hete water uit de boiler.

23.00u: Vaar inmiddels t.h.v. Skipsea, een mijl of 12 voor Flamborough head. Als ik de kaap om ben, dan wat meer naar de kant gaan sturen om de stroom mee te krijgen. Het is dan nog 34Nm.

Ochtendgloren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ochtendgloren
(klik voor grote foto)

01:30u: Ik kruis de 0-meridiaan en daarmee ben ik van het oostelijk halfrond naar het westelijk halfrond gegaan.

De nacht verstrijkt en de opkomende maan schijnt zijn licht over de nachtelijke zee. Dit maakt het varen toch net iets comfortabeler dan in een inktzwarte nacht op het water zitten.

Vuurtoren whitby, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vuurtoren whitby
(klik voor grote foto)

Ik vervolg mijn routine van een half uurtje liggen, opstaan en rond kijken, eventueel logboek bijwerken en iets eten en weer plat. Zo komt dan vanzelf het moment dat ik de vuurtoren van Whitby in het zicht krijg. Het aantal lobster pots neemt toe en vraagt meer aandacht om er omheen te navigeren. Zeker op de motor wil ik zo’n lijn niet mijn schrooef krijgen. Achter de schroef zit een lijnensnijder en ik weet dat die scherp is, maar hoef deze niet uit te proberen.

06:10u: Ik vaar Whitby in, blij dat ik er ben. Bij Whitby moet ik altijd denken aan dit liedje van ZZ & De MaskersDracula;

De brug die de ingang naar de haven afsluit opent HW +/-2u en leg de boot aan stuurboord aan een ponton aan. Dit blijkt een privé-ponton te zijn volgens de havendienst en die probeert mij naar een andere steiger te krijgen, maar bij nader inzien laat hij weten er op dit uur geen problemen te verwachten en ik kan een paar uurtjes gaan liggen voordat ik de haven in kan. Heb het droog gehaald.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/004-Wells-next-the-Sea-Whitby

Gevaren mijlen

Logboek begin1307 Nm
Logboek eind1406 Nm
Afgelegde afstand99 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie