Rollend van Aberdeen naar Peterhead | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 19, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Rollend van Aberdeen naar Peterhead

Rollend van Aberdeen naar Peterhead | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • jun 30, 2019

Een vroeg vertrek uit de werkhaven in Aberdeen om toch in Peterhead aan te komen. 

Deel op  


Rollend van Aberdeen naar Peterhead | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Overnachtingsplaats Aberdeen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Overnachtingsplaats Aberdeen
(klik voor grote foto)

Rond 05.00u wakker, beetje korte nacht. Niet ongebruikelijk. Blijf nog even liggen. Het zonnetje schijnt al en om 06.30 sta ik op en kijk naar de weersvoorspelling. Voor vandaag ziet die er ok uit en bedenkend dat ik hier naast een werkboot niet echt geweldig lig, besluit ik te vertrekken en daarbij een handje geholpen door de schipper van de werkboot die om 07.00u wil vertrekken.

Windmolen, best groot, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Windmolen, best groot
(klik voor grote foto)

De lucht is nog strak blauw, maar vanuit het ZW zie ik wel de wolken al aankomen. Duurt nog een paar uur voordat die mij gaan bereiken. Vanaf Aberdeen naar Peterhead is ongeveer 25Nm, een uurtje of 5-6 varen. Van zeilen is weinig sprake, want er staat tussen de 7-10kn wind die schuin van achteren komt. Het windvaantje heeft moeite te bepalen uit welke hoek de wind komt en draait alle kanten uit. Genua wel uitgerold, maar die valt continue in. Het heeft dan ook geen zin het grootzeil te hijsen.

Tegen 10.00u begint de wind aan te trekken tot 20knt. Later vandaag zal dat nog meer worden. Opmerkelijk hoe snel ook de rollers opbouwen en doordat ik wind tegen stroom heb, zijn het ook vervelende rollers.

Opbouwende zee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Opbouwende zee
(klik voor grote foto)

Slains Castle, also known as New Slains Castle to distinguish it from nearby Old Slains Castle, is a ruined castle in Aberdeenshire, Scotland. It overlooks the North Sea from its cliff-top site 1 kilometre (0.62 mi) east of Cruden Bay. The core of the castle is a 16th-century tower house, built by the 9th Earl of Erroll. Significant reconstruction of the castle has been carried out a number of times, lastly in 1837 when it was rebuilt as a Scots Baronial mansion. At one time it had three extensive gardens, but is now a roofless ruin. Plans to restore the castle have been on hold since 2009. It is a Historic Environment Scotland Category B listed building.

Slains castle (Cruden bay), Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Slains castle (Cruden bay)
(klik voor grote foto)

Door de route af te kruisen, dus minder plat voor de wind varen, is het redelijk te doen. De lucht wisselt tussen blauw en grijs en tussen zon met aangename temperatuur en een verscholen zon waardoor het ineens een stuk kouder aanvoelt. Aangelijnd zijn boot en ik met elkaar verbonden en stuur haar in noordelijke richting.

Rond het middaguur rol ik Peterhead binnen waar de havenmeester mij al van verre toezwaait. Eenmaal aangelegd stelt hij zich voor als 'Ian'. Alleen de kilt ontbreekt nog, maar volgens mij is alles Schots aan deze sympathieke man. Ik kom naast een boot te liggen waarvan zij, omdat zij mij mezelf ook hoorde voorstellen, vertelde mijn blog te volgen. Ik raak bekend :)

Vuurtoren Peterhead, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vuurtoren Peterhead
(klik voor grote foto)

Peterhead is eigenlijk een industriehaven waar iemand op enig moment heeft bedacht "laten we een hoeveelheid basaltblokken in een deel van haven gooien met een doorgang van drie bootlengtes, een aantal drijfsteigers en daar maken we een 'marina' van." Doet bijna knus aan. Het mooie is, dat het met het aangelegen strand een perfecte plaats is om eenpersoons bootjes te zeilen, het is veilig en zo nodig binnen zicht van begeleiders.

Peterhead

's Middags een wandeling gemaakt door een verlaten Peterhead naar een pub die inmiddels internationaal bier exporteert en zijn roots in Peterhead heeft:

In 2007 James and Martin started BrewDog with a mission to make other people as passionate about great craft beer as they were. In April 2007, in a godforsaken industrial estate in north east Scotland, BrewDog came howling into the world.

Het heeft niet de typische uitstraling van een pub, meer een beetje hipster aandoend. Zo ziet de barman er ook uit die met veel enthousiasme vertelt over de verschillende bieren en mij vrijelijk laat proeven. Achter de bar zijn 14 tapkranen opgesteld met kartonnen kaartjes eronder wat in het fust zit en hoeveel alcoholpercentage erin zit. Het is ook duidelijk 'the place to be'.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/015-Aberdeen-Peterhead

Gevaren mijlen

Logboek begin1664 Nm
Logboek eind1687 Nm
Afgelegde afstand23 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie