Lange zonnige motortocht


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • feb 23, 2024
  • aug 17, 2014
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Lange zonnige motortocht | Oostende, Roompot, St. annaland, Vakantie2014,

Lange zonnige motortocht

 geplaatst
  • aug 1, 2014

Hoewel een prachtige dag, ontbreekt de natuurlijke motor en staat de onderwater genua de hele dag aan.

Deel op  


Lange zonnige motortocht

Oostende, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oostende
(klik voor grote foto)

Eerste schutting mee naar buiten, het is 07.00u bedrukt, mistig en geen wind. De voorspellingen voor de komende dagen lopen uiteen, niet dat ze de afgelopen weken heel betrouwbaar zijn gebleken, maar je moet ergens vanuit gaan. Al motorend verlaten we Oostende richting Roompot of nog verder. De gok om dit weekend in rotweer thuis te komen, daar hebben we ook niet zo'n zin in.

Enteren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Enteren
(klik voor grote foto)

Op de een of andere manier ben ik in de Belgische wateren meer alert op de entering door de douane dan in de Franse of Engelse of Nederlandse wateren. Dit komt vooral door de houding van de Belgische overheid tegenover rode diesel. Je kunt natuurlijk van alles van deze discussie vinden, maar volgens mij is het niet uit te leggen dat je in de Engelse havens rode diesel kunt kopen en dan bereid bent voor de volle 100% de belasting te betalen en dan aan de overkant te komen en alsnog een boete te krijgen voor het hebben van rode diesel in je tank. Nu heb ik begrepen dan een onderzoek om de rode diesel aan te tonen rond de 750 euro kost. Ter indicatie, ik kan 60 liter diesel kwijt, dus zeg maar voor 90 euro een volle tank. Ondertussen zijn we door twee boten van de overheid bijna geënterd.

Pannenkoeken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pannenkoeken
(klik voor grote foto)

Voor de sier rollen we de Code 0 uit, maar veel helpen doet het niet. Wat de motortocht aangenaam maakt is, dat de zon steeds meer in kracht heeft gewonnen en er alle ruimte en tijd is om de stuurautomaat zijn werk te laten doen terwijl we lezen. De verleiding om achter de boot te gaan hangen is groot, maar als ik mijn grote teen in het water steek, dan vind ik het op zee geen zwemtemperatuur.

Enteren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Enteren
(klik voor grote foto)

Bij het aanvaren van Roompot draait de Koninklijke Marechaussee met de Zeearend rondjes en de rib gaat overboord. Benieuwd of we er vlak voor de sluis toch nog worden uitgepikt. Het is een beetje als prijsschieten; er varen meerdere boten en je hebt geen idee bij wie ze aan boord komen, maar weet zeker dat het bij een van de aanwezigen is. Het blijkt uiteindelijk een visserbootje te zijn dat met hoge snelheid richting sluis stormde.

Oosterschelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Oosterschelde
(klik voor grote foto)

Eenmaal geschut even rekenen of we de Oosterschelde zo kunnen oversteken dat we de Zeelandbrug halen voordat de spits ingaat en er niet gedraaid wordt. Van zeilen is nog steeds geen sprake. Sinds denk ik dat ik beter mijn boot kan inruilen voor een zeilboot. Deze vakantie, hoewel inherent aan zeilbootvakanties, ook weer een behoorlijk aantal motoruren gemaakt. We halen de brug precies. De wind trekt aan en we kunnen nog een uurtje zeilen.

Tegen half acht leggen we aan in St. Annaland om na het aankomstbiertje heerlijk bij het restaurant aan de haven te gaan eten.

Gevaren mijlen

Logboek begin863,74 Nm
Logboek eind923,67 Nm
Afgelegde afstand60 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie