Koers verlegd naar Dieppe


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jan 18, 2020
  • jul 19, 2014
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Koers verlegd naar Dieppe | Calais, Boulogne sur mer, Dieppe, Vakantie2014,

Koers verlegd naar Dieppe

 geplaatst
  • jul 16, 2014

Vertrokken met mooie zonsopgang en aangekomen bij een fraaie zonsondergang.

Deel op  


Koers verlegd naar Dieppe

Calais, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Calais
(klik voor grote foto)

Op advies van de havenmeester vertrekken we twee uur na hoogwater. Een vlakke zee wacht ons met nauwelijks wind. We motoren de eerste twee uur tot de wind aantrekt en de windhoek ook gunstig is. Nu wachten op het meegaand tij. Ik heb hier eens gevaren op een ruimewindse koers dat de gps een snelheid van 10knts aangaf. Dat gaan we vandaag niet halen, maar het weer is evenzo mooi.

Rustiger, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rustiger
(klik voor grote foto)

We zijn een mijl of 15 van Boulogne sur Mer verwijderd als ik terzijde opmerk dat de huidige koers richting Cherbourgh ligt. Tot op dat moment zijn de Navtex berichten ook gunstig hoewel de wind er wel gaandeweg de dag uit zal lopen om dan in de loop van de nacht weer aan te trekken. Verder is er voldoende proviand aan boord voor een klein weeshuis. We verleggen de koers en zeilen hoog aan de wind in de richting van Cherbourgh.

Wakker worden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wakker worden
(klik voor grote foto)

Wat mij verbaasd, we zijn een mijl of 20-25 uit de kust, dat hommels en wespen je dan toch weten te vinden. Nou ben ik voor wespen lichtelijk panisch. Een paar jaar geleden gestoken en dat is me erg slecht bekomen, hoofdpijn en een misselijk gevoel. Maar goed, laat onverlet de vraag hoe ze dan hier terecht komen, of juist hier terecht komen.

Logboek bijwerken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Logboek bijwerken
(klik voor grote foto)

Bij het regelmatig bijhouden van het logboek hoort ook het noteren van de barometerstand en het lezen van eventuele navtex berichten. De barometer is licht gedaan, wat kan duiden op een mogelijke weeromslag, in dit geval regen met kans op veranderlijke wind. Verder lezen we:

24-hr forecast: Thames Dover, variable 3 or 4, becoming, South or South West 5 at times, smooth or slight. Thundery showers later. Moderate or good.

"later" betekent in dit geval in een tijdsgebied binnen 12 tot 24u en "moderate or good" zegt iets over het zicht. Gezien de eerdere onweerervaringen passen we hiervoor en verleggen de koers naar Dieppe, dan nog altijd zo'n 33Nm verder, maar met de huidige voorspelling prima te doen. We zetten wel de motor erbij omdat de wind aan het inzakken is en we minder dan 3kn lopen (varen, SOG).

Cap Griz Nez, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cap Griz Nez
(klik voor grote foto)

Wat doe je dan op zo'n zonnige dag op zee? Je leest wat, kunt heel druk zijn met navigeren, slaapt wat -zo dat lukt-, hebt een doorlopende snaaitrek, controleert het koelvloeistofpeil -blijft constant en dus goed-, wisselt bij draaiing van de wind de fok voor de Code zero, kletst wat, tuurt of je een verlaten dolfijn ziet, die dat dan weer weet en zich schuil houdt, af en toe een zeehoud die het kopje boven water steekt en nieuwsgierig rondtuurt, kortom zo glijden de mijlen onder je door en kom je als vanzelf dichterbij je bestemming.

5u borrel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
5u borrel
(klik voor grote foto)

De wind geeft nauwelijks druk in de zeilen. We motoren gezellig verder om rond 22.00 de haven van Dieppe binnen te varen. Na getankt te hebben worden we door de havenmeester opgewacht en geholpen met aanleggen. Als we in de felle lichten die vanaf de kant de boten beschijnen in de kuip wat drinken, raken we aan de praat met de buurman en -vrouw. Zij blijken al een paar maanden onderweg te zijn. De gedachte alleen doet me terugdenken aan mijn trip in 2012. Dat was een mooie tijd, met leuke ontmoetingen, een scale aan indrukken en ervaringen en vooral een korte agenda. Maar goed, wellicht komt er weer zo'n moment. We delen ervaringen en bijna als natuurlijk komt de iPad naar voren met weerinformatie over de komende dagen. In het sms-contact vanmiddag met vrienden in Nederland is ook de onweersverwachting genoemd.

Dieppe, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dieppe
(klik voor grote foto)

De grib-files laten ook dat beeld zien en zijn er zelf nog niet uit of we morgen door willen naar Cherbourgh of we Fecamp ver genoeg vinden. Een ding staat wel vast, volgens het getij zou een vertrek om 05.00u handig zijn, en dat gaan we zeker niet doen: 12u later komt er nog zo'n getij. Rond middernacht, ik ben klaarwakker, wordt het toch bedtijd gevonden.

Gevaren mijlen

Logboek begin422,07 Nm
Logboek eind502,98 Nm
Afgelegde afstand80 Nm

Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie