Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
16 jul 2014 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 790 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Koers verlegd naar Dieppe

Vertrokken met mooie zonsopgang en aangekomen bij een fraaie zonsondergang.

Koers verlegd naar Dieppe
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportCalais(klik voor grote foto)

Op advies van de havenmeester vertrekken we twee uur na hoogwater. Een vlakke zee wacht ons met nauwelijks wind. We motoren de eerste twee uur tot de wind aantrekt en de windhoek ook gunstig is. Nu wachten op het meegaand tij. Ik heb hier eens gevaren op een ruimewindse koers dat de gps een snelheid van 10knts aangaf. Dat gaan we vandaag niet halen, maar het weer is evenzo mooi.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRustiger(klik voor grote foto)

We zijn een mijl of 15 van Boulogne sur Mer verwijderd als ik terzijde opmerk dat de huidige koers richting Cherbourgh ligt. Tot op dat moment zijn de Navtex berichten ook gunstig hoewel de wind er wel gaandeweg de dag uit zal lopen om dan in de loop van de nacht weer aan te trekken. Verder is er voldoende proviand aan boord voor een klein weeshuis. We verleggen de koers en zeilen hoog aan de wind in de richting van Cherbourgh.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportWakker worden(klik voor grote foto)

Wat mij verbaasd, we zijn een mijl of 20-25 uit de kust, dat hommels en wespen je dan toch weten te vinden. Nou ben ik voor wespen lichtelijk panisch. Een paar jaar geleden gestoken en dat is me erg slecht bekomen, hoofdpijn en een misselijk gevoel. Maar goed, laat onverlet de vraag hoe ze dan hier terecht komen, of juist hier terecht komen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLogboek bijwerken(klik voor grote foto)

Bij het regelmatig bijhouden van het logboek hoort ook het noteren van de barometerstand en het lezen van eventuele navtex berichten. De barometer is licht gedaan, wat kan duiden op een mogelijke weeromslag, in dit geval regen met kans op veranderlijke wind. Verder lezen we:

24-hr forecast: Thames Dover, variable 3 or 4, becoming, South or South West 5 at times, smooth or slight. Thundery showers later. Moderate or good.

"later" betekent in dit geval in een tijdsgebied binnen 12 tot 24u en "moderate or good" zegt iets over het zicht. Gezien de eerdere onweerervaringen passen we hiervoor en verleggen de koers naar Dieppe, dan nog altijd zo'n 33Nm verder, maar met de huidige voorspelling prima te doen. We zetten wel de motor erbij omdat de wind aan het inzakken is en we minder dan 3kn lopen (varen, SOG).

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportCap Griz Nez(klik voor grote foto)

Wat doe je dan op zo'n zonnige dag op zee? Je leest wat, kunt heel druk zijn met navigeren, slaapt wat -zo dat lukt-, hebt een doorlopende snaaitrek, controleert het koelvloeistofpeil -blijft constant en dus goed-, wisselt bij draaiing van de wind de fok voor de Code zero, kletst wat, tuurt of je een verlaten dolfijn ziet, die dat dan weer weet en zich schuil houdt, af en toe een zeehoud die het kopje boven water steekt en nieuwsgierig rondtuurt, kortom zo glijden de mijlen onder je door en kom je als vanzelf dichterbij je bestemming.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersport5u borrel(klik voor grote foto)

De wind geeft nauwelijks druk in de zeilen. We motoren gezellig verder om rond 22.00 de haven van Dieppe binnen te varen. Na getankt te hebben worden we door de havenmeester opgewacht en geholpen met aanleggen. Als we in de felle lichten die vanaf de kant de boten beschijnen in de kuip wat drinken, raken we aan de praat met de buurman en -vrouw. Zij blijken al een paar maanden onderweg te zijn. De gedachte alleen doet me terugdenken aan mijn trip in 2012. Dat was een mooie tijd, met leuke ontmoetingen, een scale aan indrukken en ervaringen en vooral een korte agenda. Maar goed, wellicht komt er weer zo'n moment. We delen ervaringen en bijna als natuurlijk komt de iPad naar voren met weerinformatie over de komende dagen. In het sms-contact vanmiddag met vrienden in Nederland is ook de onweersverwachting genoemd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportDieppe(klik voor grote foto)

De grib-files laten ook dat beeld zien en zijn er zelf nog niet uit of we morgen door willen naar Cherbourgh of we Fecamp ver genoeg vinden. Een ding staat wel vast, volgens het getij zou een vertrek om 05.00u handig zijn, en dat gaan we zeker niet doen: 12u later komt er nog zo'n getij. Rond middernacht, ik ben klaarwakker, wordt het toch bedtijd gevonden.

Log begin: 422,07 Nm
Log eind: 502,98 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)