Blog categories

BACK
11 mrt 2014 |
Binnenboord, Onderhoud,  |
Gregor
Nog geen reacties | 3519 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Plakkende slangen en vies water

Hoe een hardnekkige bijsmaak van het drinkwater verhelpen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBremen material(klik voor grote foto)

Op aanraden van een mede lapjesvaarder heb ik afgelopen zomer een scheut bleekwater in de tank gegooid omdat dat het water vers/fris zou houden. Nu, dit hebben we geweten. De bijsmaak die zich ontwikkelde maakte dat zelfs de koffie door de bijsmaak eigenlijk niet meer te drinken was. Het vervangen van de waterslangen ook aan de almaar langer wordende kluslijst toegevoegd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportErg nauw(klik voor grote foto)

Het vervangen van de slangen was tevens een mooie gelegenheid om de kleuren blauw en rood juist aan te leggen en kogelkranen op de boiler te plaatsen. Aan de boiler zou een tot 90graden hittebestendige slang komen en alle overige slangen zouden slangen worden van het type aqua food. De prijs hiervan loopt nogal uiteen. Aan slangenklemmen kan beter iets meer besteed worden kwam ik achter, want er bestaat een verschil tussen slangenklemmen waar het profiel van buiten naar binnen is geperst en van binnen naar buiten. Deze laatste variant kan je veel vaster aandraaien. Die eerste variant draait dol als er enige kracht op komt te staan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportLedlampjes(klik voor grote foto)

Na een installatieplan te hebben gemaakt was ik ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan. Waar het plan niet in voorzag was, dat er sommige doorgangen zo nauw zijn gemaakt dat het ruim twee uur kost om een stuk van 55cm te overbruggen. Frustratie maakt zich op zo'n moment wel van mij meester; waarom niet een buis met een iets grotere diameter er bij de bouw ingelegd en dan was er niet aan de hand geweest.

Opvallend was dat de ene slang nog fris rook en de andere een muffe geur had, ook waar het hetzelfde soort slang betrof. Al met al ben ik er een aantal zaterdagen mee zoet geweest om de slangen te vervangen, een vlotter in de watertank te plaatsen en de watertank schoon te maken. Hopelijk gaan we een zeilseizoen met fris water tegemoet.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportNiveaumeter(klik voor grote foto)

De lege watertank ook te baat genomen om een tankmeter te monteren in de roestvrijstalen tank. De gever aangesloten dezelfde meter als van de dieseltank en met een schakelaar kan ik nu eenvoudig de ene of de andere gever op de meter weergeven. Het niveau van de dieseltank is de standaardinstelling omdat ik een oogopslag wil zien wat de inhoud is. Noem dit een veiligheidsmaatregel en als besparingsmaatregel het lampje van de meter vervangen voor een led-variant.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBremen material(klik voor grote foto)

In de tank kwam ik ook iets tegen waar je bij eerste blik andere gedachten bij zou kunnen krijgen, maar het is Bremen silver, een materiaal gebaseerd op zilverionen met als doel om aerobic bacteriën te doden en zo het water in de tank fris te houden. Door het vrijkomen van het zilver worden eventuele bacteriën gedood. In betere tijden zag dit lapje er als een rechthoekig stukje doek uit. De afkalving heb ik meer malen in mijn drinkwaterpomp gevonden.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)