Oplossingen zoeken


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • aug 8, 2020
  • Motor
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Oplossingen zoeken | Toilet, Waterpomp, Acculader, Impeller, Dynamo, Sterling pro

Oplossingen zoeken

 geplaatst
  • mei 31, 2014

Een samenraapsel van motor- en elektraproblemen.

Deel op  


Oplossingen zoeken

Pomphuis, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pomphuis
(klik voor grote foto)

Het vaarseizoen begon met problemen met de waterpomp, geen water uit de uitlaat, dit leek op enig moment opgelost toch was hier nog het nodige werk voor nodig om het daadwerkelijk op te lossen. Zeker nadat meermalen na het zeilen er geen water uit de uitlaat kwam. Eingelijk ook zodanig dat bij het starten van de motor je al met gespitste oren luistert naar het geluid dat uit de uitlaat komt, is het borrelend of een dof geluid? In dat laatste geval was het weer zover en kon ik een paar bekertjes water in de wierpot gooien. Het vervangen van de afdichtingsring mocht niet baten. Zou het pomphuis zijn uitgesleten of is het alleen de deksel? In de deksel zaten wel slijtagegroeven, maar waarom dan nu problemen waar deze voor de winterstop zich nooit hebben voorgedaan?

Deksel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Deksel
(klik voor grote foto)

De vragen werden niet beantwoord en zelfs hulp aan boord mocht niet baten, dus na het vervangen van de impeller vervolgens de deksel op de schuurmachine gelegd en de groeven eruit geschuurd. Waarom de deksel dam niet omgedraaid? Dan had ik nog steeds de ingeslagen letters en verf eraf moeten schuren. Op dit moment lijkt de waterhuishouding weer in orde, hoewel ik het nog niet heb gehad over een lekkende waterpomp van het toilet na het vervangen van de handpomp voor een afsluitbare handpomp. Hier bleek urinesteen de boosdoener te zijn, een soort kalk dat zich na het losmaken van de pomp tussen de pakkingen had gevestigd. Ook dat heb ik kunnen oplossen.

Toiletpomp, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Toiletpomp
(klik voor grote foto)

Dan was daar ineens het niet meer laden van de accu's door de acculader. Deze lader, die sinds 2008 in de boot zat, heeft al voor meer hoofdbrekens gezorgd. De Sterling 12V 30A lader meermalen gereset, maar niets mocht baten. Dan komt er ook een moment dat me de tijd ontbreekt op dit moment om er tijd aan te blijven besteden. Na een telefoontje naar ASA Bootelektro, de importeur van Sterling in Nederland, die me vertelde dat ik de lader wel kan opsturen, onderzoekskosten mag betalen, maar zij deze niet repareren omdat zij er geen reserveonderdelen hebben. toen was de conclusie snel getrokken om een nieuwe lader te plaatsen, weer een Sterling in een zwaardere uitvoering omdat afgelopen winter de boordaccu's zijn vervangen voor 3 AGM accu's à 100Ah.

Urinekalk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Urinekalk
(klik voor grote foto)

Goed, alles leek in orde tot niet veel later de motor de accu's niet meer laadde. Enige radeloosheid maakt zich op zo'n moment wel van mij meester. Puzzelen wat er aan de hand is, is het het scheidingsrelais? Is het de ProReg B (zorgt voor extra laadcapaciteit bij het varen op de motor), deze gaf wel een foutcode af, of is het de dyname (alternator)? Deze laatste is redelijk eenvoudig zelf te testen met een 12V-lampje en leek in orde.

Dynamo aansluiting, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dynamo aansluiting
(klik voor grote foto)

Begonnen om de ProReg B en het scheidingsrelais ertussen uit te halen en de dynamo rechtstreeks te laten laten. Dit bleek niet de oplossing. Vervolgens alle kabelaansluitingen schoongemaakt tot ik bij die zekering kwam die in een bakelieten houder zit. Deze bleek gecorrodeerd, iets wat niet van vandaag op morgen gebeurt. Contacten schoongekrabd en zekeringcontacten geschuurd. Dit bleek de oplossing! Alles in elkaar, motor starten en er verschijnt weer een laadstroom op de accumonitor. Is het nu klaar?


Gerelateerde artikelen

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

De mussen vallen vandaag dood van het dak van de hitte, maar niet op zee! Wat een mooie zeildag......

Lees verder
Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Nieuwe poging om Boulogne sur Mer te verlaten en nu in Noordelijke richting met als eerste stop......

Lees verder
Retourtje Boulogne sur Mer

Retourtje Boulogne sur Mer

Zeezeikte aan boord van Uisge Beatha als we onderweg zijn naar St. Valery sur Somme....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie