Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
28 dec 2013 |
Zeilen, Onderhoud,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2599 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Rolfokhoes maken, lukt me dat?

Ik heb een naaimachine, technisch inzicht en ben enigszins overmoedig: ik ga een nieuwe rolfokhoes maken.

Rolfokhoes maken, lukt me dat?
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKleur bepalen(klik voor grote foto)

Al geruime tijd ben ik in mijn hoofd aan het puzzelen hoe ik zo'n rolfokhoes kan maken en vooral wat ik aan verbeteringen aan het bestaande concept kan aanbrengen. Een van de dingen is het vaak lastig naar beneden halen van de hoes omdat de kruislijnen dan nog strak om de hoes zitten.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAmbitieus(klik voor grote foto)

De eerste puzzel is het vinden van het materiaal, het moet waterafstotend zijn, niet te snel vuil opnemen, soepel, enfin een belrondje en zoeken op internet brengt me bij een zeilmakerij die ook de materialen los verkoopt. Hier kom ik ook blokjes tegen die op plastic zijn bevestigd. Hiermee verwacht ik de wrijvingsweerstand van de kruislijnen door de doorgaans rvs-ogen te verlagen. Als materiaal kies ik voor Markilux +37 in de kleur off white.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKapnaad(klik voor grote foto)

Het maken van een hoes kent een aantal uitdagingen, bijv. ik krijg een lap van 152*500cm binnen en daar moet ik drie banen van elk 50,5cm van knippen. En graag recht. Lange rails voor boekensteunen helpen bij het aftekenen en een goede schaar voor het knippen van stoffen. In het pakket zaten ook twee ritsen, een van 2 meter en een van 11 meter, ook een uitdaging om die aan de stof te naaien.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersport21mtr...(klik voor grote foto)

Na het maken van de eerste kapnaden vind ik dat de machine toch iets aan de lichte kant is, ik heb op dat moment een Pfaff 260, een klassieker. Ik ga nog op verschillende stukken tot 4 lagen stof komen. Gelukkig is daar Marktplaats en daar heb ik voor een heel schappelijke prijs een Singer 20u gevonden, een industriemachine. Mijn andere machine raak ik wel kwijt in de komende maanden, wellicht helpt de economische crisis daar ook een beetje bij doordat mensen meer verstelwerk gaan doen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportYeah!(klik voor grote foto)

Voor het innaaien van een rits bestaan verschillende mogelijkheden, zag ik op Youtube. Ik had bedacht dat elke zijde van de stof de helft van de rits moet afdekken om zo de rits enigszins te beschermen. De enige rits die ik ook heb genaaid was het inzetten van een nieuwe rits in mijn hardloopjas. Nu lag er 22 meter rits voor me in de huismaker, 10,5 meter stof en een rol dubbelzijdig tape. Deze laatste werkt een stuk makkelijker dan proberen de rits op de stof te spelden. Na een avondje plakken zitten beide delen van de rits op de stof.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRollers(klik voor grote foto)

De volgende vrije avond achter de machine om rits en stof aan elkaar te naaien. Zekerheidshalve een speciale ritsvoet gekocht. Ter test het wel met de gewone voet geprobeerd, maar een ritsvoet werkt makkelijker. Omdat de rits in tweeën wordt geplaatst, vanwege de halshoek waar de schoot eigenlijk permanent aanzit, bedacht dat het handiger is om de onderste rits van beneden naar boven te sluiten i.p.v. hoe mijn huidige rits loopt. De beide ritsen sluiten nu naar elkaar toe en zo is het minder kritisch hoe hoog de schoot uit de hoes komt. Na dit alles bedacht te hebben was het een kwestie van volhouden.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRaam vervangen(klik voor grote foto)

Over het opspannen van de hoes om de fok heb ik lang nagedacht en op het Zeilersforum de nodige posts geplaatst. Uiteindelijk werd ik op een systeem geattendeerd dat werkt driehoeken van elastiek en waar de uiteinden van het elastiek bij elkaar komen, het midden van de rug van de hoes, loopt een lijn van boven naar beneden. Doordat alle uiteinden met elkaar verbonden zijn, trek je in een keer alle elastieken strak en daarmee ook de hoes strak om de fok. Bij het losmaken van de lijn ontspannen alle elastieken zich en daarmee komt de hoes over de hele lengte los en kan zo makkelijk naar beneden komen. Dit systeem is verkrijgbaar onder de naam CoverYsail.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportY-knot(klik voor grote foto)

Een naaicursus o.i.d. heb ik nooit gehad waardoor ik mogelijk ook heel praktische vraagstukken veel te ingewikkeld probeer op te lossen. De top van de hoes moet verstevigd worden en eruit komen te zien als een driehoek waar ik straks een hijsoog in kan maken. Maar hoe naai je nu twee stukken op elkaar? Door het binnenstebuiten te doen. Zo simpel kan het dus zijn. Meteen een stukje zeil erin meegenaaid ter versteviging.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportY-knot(klik voor grote foto)

Tegen de tijd dat de hoes af is, ben ik de nodige avonden verder en eigenlijk heel trots op mezelf dat ik dit voor elkaar heb gekregen. Wil eigenlijk de hoes op een willekeurige boot proberen, maar besluit dat ik het liever op mijn eigen boot probeer.

Meer foto's zijn te bekijken in het fotoalbum.

 

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)