Over afbrekende randen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jun 15, 2024
  • aug 7, 2015
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Over afbrekende randen | Teak, Sikaflex, Polymeerkit

Over afbrekende randen

 geplaatst
  • jan 2, 2014

Als iets geen steun heeft en je staat erop, dan breekt het. Ook bij mij aan boord.

Deel op  


Over afbrekende randen

Puinhoop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Puinhoop
(klik voor grote foto)

De boot kocht ik destijds met een teakdek. Erg fraai, maar ook onderhoudsgevoelig als je het netjes wilt houden. Het teak in de kuip, daar zijn door de jaren heen de randen van afgebroken. De reden is heel simpel: tijdens het lijmen van het teak zijn de overstekende randen niet gekit en worden daardoor niet ondersteund met als gevolg dat deze randen afbreken.

Ehhhh, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ehhhh
(klik voor grote foto)

Ik heb de afgebroken stukken steeds met stukjes kurk ondersteund en met watervastelijm verlijmd. Deze reparaties blijf je zien omdat de lijm zich in de verlijmde randen wringt, zeker na een regenbui omdat diezelfde watervastelijm geen water opneemt. Als tijdelijke oplossing heeft het voor mij voldaan, maar het spookte wel door mijn hoofd om dit een keer op te lossen.

Puzzel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Puzzel
(klik voor grote foto)

Nu heb ik meermalen een vloer gelegd, het leggen van teak met allerlei bochten was wel een klus waar ik tegenop zag. Dit dilemma aan LdP voorgelegd en dit resulteerde in de opdracht dat ik de kapotte stukken teak eruit moest gaan snijden/steken en ze zoveel als mogelijk bij elkaar te houden. Dus ik ben met de Fein multitool aan de slag gegaan om de stukken los te snijden.

Inmeten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Inmeten
(klik voor grote foto)

Enkele zaterdagen verder had ik een bonte verzameling van stukken teak, al dan niet aan elkaar geplakt, los gesneden. Pakketje maken en opsturen naar de "timmerman". Ik had het gezicht wel willen zien op het moment dat de postbode aanbelde en het pak werd geopend. De reactie in zijn mail was in ieder geval veelzeggend.

Ik blijf het knap vinden dat o.b.v. de opgestuurde restanten LdP uiteindelijk aan boord stapt met een stapel teakdelen die al in belangrijke mate passend zijn. Een bandschuurmachine doet de rest om het passend te maken.

Kitten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kitten
(klik voor grote foto)

Voor het lijmen maken we gebruik van Bison Polymeerkit, zwart. Een speciale Sikaflex is bij de watersportjuwelier ook verkrijgbaar, maar is duurder en de ervaringen met Bison zijn, van nabij, uitstekend. Nu nog even 200kg loodbroodjes aan boord tillen via de ladder om zo het teak goed in de kit te drukken. Daarnaast worden er praktische oplossingen bedacht om de latten maar goed aangedrukt te houden. De afstand tussen de afzonderlijke latten wordt met parkers gedaan die later er weer tussenuit gaan.

Broodjes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Broodjes
(klik voor grote foto)

Sommigen willen waarschijnlijk een strenge winter met sneeuw en ijs. Zeker leuk, echter met de klussen die op het lijstje staan is deze zachte winter zeer welkom. Door dit weer kan je kitten en het droogt nog ook. Een week later beginnen met het afsteken van de overtollige kit. Een scherpe beitel, die vlak als mogelijk op het werk houden en rustig steken. De randen op het polyester gaan makkelijker omdat we daar de randen hebben afgeplakt is het een kwestie van met een zeer scherp mes langs het hout de kit lossnijden en het plakband weghalen.

Mooi, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Mooi
(klik voor grote foto)

De SB- en BB-banken aan de achterzijde hebben ook laten die vervangen mogen worden. Hier valt meteen op dat er al de nodige dikte is weggesleten in de voorbije jaren. Natuurlijk zitten de bouten zo vast dat ze of afbreken of het schroefgat kapot wordt gedraaid. Uitboren van RVS is schier onmogelijk als je geen boorstandaard hebt, dus zit er niks anders op dan het gat uitboren rond het schroefdraad. Het ontstane gat dichten we later wel. Ik ga steeds makkelijker gaten in de boot boren. Puntje van aandacht...

Uitboren?, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Uitboren?
(klik voor grote foto)

Uiteindelijk komt er een Festool Rotex schuurmachine aan boord met stofzuiger om het teak op te schuren. Hiermee wordt de kit op hoogte van het hout geschuurd en krijgt het teak weer haar oorspronkelijke warme kleur. De kleur zou ik wel willen behouden zonder het dek met allerlei middelen te lijf te gaan, echter is de werkelijkheid weerbarstiger en laat ik het grijs worden.

Opvullen..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Opvullen...
(klik voor grote foto)

De teakwerkzaamheden geven ook de gelegenheid om de houder voor de stuurautomaat met epoxy vast te zetten. Blokje hardhout onder de bank gemaakt nadat er in het plafond een gat was gezaagd. De expoy mengen we met schuursel waardoor er een dikkere en stevige pasta ontstaat die nog beter houdt dan alleen epoxy. Op deze manier zetten we ook de bus vast na deze opgeruwd te hebben. Zou mooi als dit nu blijft zitten en niet zoals eerder in rotweer losraakt. Het teak ziet er in ieder geval weer heel strak uit.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie