Bijzondere ontmoeting


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • mei 27, 2024
  • aug 25, 2013
  • Zeilen
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Bijzondere ontmoeting | Burnham on crouch, Vlissingen, Middelburg,

Bijzondere ontmoeting

 geplaatst
  • aug 22, 2013

Ververlaten Engeland met een lopend windje en zetten koers naar NL. Een toch bij soms volle maan en een leuke ontmoeting op zee.

Deel op  


Bijzondere ontmoeting

The Crouch, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Crouch
(klik voor grote foto)

Het is weer een stralende ochtend, nauwelijks wind en vroeg wakker. Eigenlijk te vroeg gezien de lange dag voor ons. Eerst ontbijten, de boot schoonmaken en de route plannen. Voor de kust liggen nogal wat zandbanken waar we langs of omheen moeten. Een ding is zeker, we moeten hier iets voor HW weg om de stroom de rivier af mee te hebben.

Heerlijk!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Heerlijk!
(klik voor grote foto)

Bij het afrekenen refereert de havenmeester nog even aan de "gezonken boot", waar we beiden hartelijk om lachen.

Tegen twee uur gooien we los, de wind is iets aangetrokken en eenmaal buiten de haven kan de Code 0 erop. Het ie enigszins knijpen op sommige stukken, maar als hij lekker met wind is gevuld loopt de snelheid snel op. Dit zijn wel de momenten waar je het voor doet.

Klein, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Klein
(klik voor grote foto)

Om 20.15, ik lig net even in de kajuit, denk ik op de marifoon de naam van mijn boot te horen. Als ik antwoord blijk ik inderdaad te worden opgeroepen en met het verzoek naar Ch.77 te gaan. De oproep is afkomstig van het vrachtschip dat Petra zojuist voorlangs is gepasseerd. We varen aan de Westzijde van de *Sunk Outer*. Een zoon van kennissen op de haven heeft wacht op dit schip. Hij herkende ons aan het gele vlaggetje van de WSV.

Dichtbij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dichtbij
(klik voor grote foto)

Je verwacht veel, maar niet dit soort ontmoetingen. Petra had het schip wel zijn bijsturen om ons voorrang te geven. Dit werd ook bevestigd dat we daar recht op hadden, iets dat ik over het algemeen met deze grootte van schepen geen vanzelfsprekendheid vind. Tijdens een oversteek is het ontzag voor de schepen die we onderweg tegenkomen groot en dat is ook wat Petra het meest spannende vindt van deze tocht. Dit blijkt te meer als je een foto krijgt toegestuurd vanaf het vrachtschip. Je voelt je soms erg klein op het grote water met al die schepen, maar als je de foto ziet dan ben je ook wel heel erg klein en kwetsbaar. We kletsen wat en vervolgen ieder onze route. Leuke ervaring zo'n ontmoeting op zee.

Groot, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Groot
(klik voor grote foto)

Het is bewolkt als ik de zee hoor veranderen in een soort branding (N51.39.150 / E01.56.170). Er is echt geen land waar de zee op breekt. Ik kijk rond me heen en zie de zee onrustig worden t.o.v. wat ik tot zover rond me heen had gezien. Het zijn puntige golven en de boot wordt behoorlijk weggezet, ze rolt en de koers wijkt ineens een graad of 30 af. Probeer te verklaren wat hier aan de hand is, maar kom niet veel verder dan verschillende stromen die elkaar hier ontmoeten.

Lekker zeilen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekker zeilen
(klik voor grote foto)

Het eerste deel van de shipping lane zijn we beiden boven. Het is druk op de Noord-Zuid route en moeten met enige regelmaat uitwijken. Het onderscheiden van alle lampjes blijft puzzelen, zeker bij vistrawlers als die met z'n tweeën naast elkaar komen aanvaren. Naast veel turen helpt de AIS ook bij het bepalen of uitwijken nodig. Wat het deze nacht vergemakkelijkt, is de volle maan. Als die niet achter de wolken zit, dan is de zee helder verlicht. Wel apart om mee te maken.

Volle maan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Volle maan
(klik voor grote foto)

We zeilen door tot iets na middernacht om daarna de motor erbij te zetten; de wind raakt een beetje op. De Zuid-Noord route is rustiger en Petra zegt alles onder controle te hebben waardoor ik een paar uurtjes kan gaan slapen. En dat lukt ook.

Kleurrijk, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kleurrijk
(klik voor grote foto)

Als ik in de vroege ochtend aan het roer staat wordt het ook langzamerhand donkerder en grijzer. Het is tot een mijl of 20 voor Vlissingen dat we de stroom mee hebben. Was te mooi om waar te zijn dat we het de hele route zouden hebben. Half schuilend onder de buiskap zie ik de Belgische en Nederlandse kust steeds dichterbij komen.

Vlissingen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vlissingen
(klik voor grote foto)

Om 11.35 liggen we voor de sluis van Vlissingen. Best snel overgestoken. Waar we niet van op hoogte zijn, zijn de vlootdagen (Sail Vlissingen). De brugtijden zijn hierdoor ontregeld en over het stukje van Vlissingen naar Middelburg doen 3,5u. Het gemak van de Blauwe golf gaat hiermee aan ons voorbij. Ik doe nog wel een poging bij een brugwachter om de Noordgaande route juist nu beter op elkaar aan te laten sluiten, echter de man in onvermurwbaar. Iets met regels en macht...

Op slag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Op slag
(klik voor grote foto)

Half vier, we leggen in Middelburg aan en zijn bekaf. Eerst op de benen maar eens strekken tijdens een wandeling om een nieuwe gasfles te halen. Ik begin me iets fitter te voelen. De onregelmatige nacht trekt zijn wissel op Petra, zij stort ongeveer in.

Gevaren mijlen

Logboek begin424,76 Nm
Logboek eind535,67 Nm
Afgelegde afstand111 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie