Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
27 mei 2013 |
Motor, Binnenboord,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 4350 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Alternatieve warmtebron

Naast de Webasto kachel nu ook een radiateur als warmtebron.

Alternatieve warmtebron
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportInmeten(klik voor grote foto)

De boiler wordt verwarmd zodra er een walstroomaansluiting is of als op de motor wordt gevaren. Het koelwater van de motor kan dan dus ook gebruikt worden om door een radiateur te voeren en zo als verwarming te dienen. Een systeem dat alleen werkt als ik op de motor vaar. Daarnaast ontwikkelde zich hier een idee voor een leuk project, mede geïnspireerd op een topic over alternatieve brandstof.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportKastje bouwen(klik voor grote foto)

Na enig puzzelen besloten om een eventuele radiateur te monteren aan de kopse kant van het kombuis. Een radiateur met afmeting die daar past was snel gevonden bij een aircobedrijf dat besloten had ermee te stoppen. De man adviseerde me dat ik voor deze situatie er een moet nemen die van koper of messing is gemaakt vanwege de veel hogere warmtegeleiding dan de hedendaagse aluminium radiateurs en daardoor deze ook compacter zijn. Om niet kreeg ik zelfs een Volvo-radiateur mee.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportVentilatoren(klik voor grote foto)

De volgende puzzel was de ventilator. Hoeveel luchtverplaatsing is er nodig om lucht langs/door de rooster te blazen? Ruimte voor een fan die in de auto zit, is er niet. Na lang zoeken bij Conrad op een computerventilator uitgekomen die 234m3/h luchtverplaatsing heeft en een druk van 89,6Pa levert (type: Sunon DR-ventilator EEC0381B1-000U-A99). Hier er twee van besteld.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportGat zagen(klik voor grote foto)

Bijna als vanzelfsprekend wilde LdP hierbij helpen. Ventilatoren bij hem laten afleveren waarna er een houten behuizing is gemaakt. Het ontluchten gebeurt door een extra bout die bovenop is geplaatst, er is een moer ter bevestiging op de radiateurbehuizing gesoldeerd. Onderwijl op de motor vier kranen gemonteerd waarmee ik (eindelijk) de boiler en radiateur kan afsluiten van het koelsysteem en 11 meter slang aangelegd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportPassen(klik voor grote foto)

Het testen bij een stationair lopende motor was niet succesvol. Op de een of andere manier komt er geen warm koelwater uit de motor. Of dit nu door de motorthermostaat wordt tegen gehouden was ons niet helemaal duidelijk. De praktijktest al varend verder uitvoeren. Binnen een half uur varen produceerde de radiateur veel warmte, zoveel zelf dat duidelijk was dat er een regelaar op moet komen. Project tot zover in ieder geval geslaagd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportZijschot kombuis(klik voor grote foto)

Met enig gemak ging de decoupeerzaag in het hout van de kombuis. Door de tijd heen word ik daar steeds makkelijker in. Punt van aandacht... De gaten voor de leiding meteen onder het vloertje van het kastje gebracht en het kast zit er keurig tegen aan. De uitklaptafel voor het verlengen van het keukenblad wordt nog iets ingekort. Daarmee ontstaat een strak geheel en is ook de veiligheid dat je er niet tegenaan schopt of jezelf stoot, gewaarborgd.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRadiateur(klik voor grote foto)

Voor de regeling van de ventilatoren wordt een dimmer gebruikt. als ze iets langzamer draaien maken ze ook minder geluid. Op maximale toeren hoor je ze boven de motor uit. Er is nog een overweging om een radiatorkraan in de toevoerleiding te plaatsen, gelijk de radiatoren in een woonhuis. Een rooster zal straks de radiateur aan het zicht onttrekken.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)