Stormachtige dag in Saint Vaast


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 19, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Stormachtige dag in Saint Vaast | Rondje Kanaal, Carentan, St Vaast-La-Hougue, Port De Grandcamp-Maisy, Macsafe, Gideon, Getij

Stormachtige dag in Saint Vaast

 geplaatst
  • aug 25, 2012

Tussen de buien door Saint Vaast verkennen.

Deel op  


Stormachtige dag in Saint Vaast

Regen op komst, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Regen op komst
(klik voor grote foto)

Volgens de berichten is het passerende front het restje van de orkaan Gideon. Het feit wil, dat het stormt, af en aan regent met af en toe hoosbuien. De verwachting is dat dit vandaag en vannacht zo blijft. Als we hier weg willen, dan pas zondag met de middagopening van de sluis en niet in de ochtend, het water is dan rustiger.

Weerbeeld 25-26aug12, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Weerbeeld 25-26aug12
(klik voor grote foto)

Het dorp staat bekend als vissersdorp en om haar zaterdagmarkt. Vier straten rond het centrum zijn vol gezet met kraampjes waar allerlei etenswaren te vinden zijn. Ondanks de regen zijn er veel mensen op de been. Hier ook de nodige verse etenswaren gekocht. We kunnen de komende dagen weer vooruit.

Stortbuien, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stortbuien
(klik voor grote foto)

Tussen de buien door naar de toren La Hougue. Je komt dan uit bij de ronding van de baai en als het niet stormt of het water over de dam heen slaat, kan je deze toren ook ronden. De dam is een 80cm breed met links en rechts rotsen en water. Niet een punt om vanaf te vallen, waar ook nadrukkelijk voor wordt gewaarschuwd. Op de terugtocht bij de plaatselijke pub een bier genomen.

Zaterdag markt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zaterdag markt
(klik voor grote foto)

's Middags een tijd aan het puzzelen geweest voor de tocht naar de volgende haven. St. Vaast opent zijn sluis 2u15 voor HW. Het bereiken van een haven die 19Nm verderop is en waar je met HW +/-1h naar binnen kunt, is niet haalbaar zonder een tijstop te maken. Het plan is om naar Carentan te varen, 19Nm verderop. De haven is ruim 7Nm vanaf de kust en dat hele stuk valt droog. Voor de ingang is geen ankerplek die met het huidige weer een veilige of beschutte plek biedt. Nabij St. Vaast is er wel een mogelijkheid, echter met de huidige westenwind lig je daar aan lagerwal, evenmin een optie.

Roche Valery, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Roche Valery
(klik voor grote foto)

Als alternatief bedacht om dan naar Port De Grandcamp-Maisy te gaan. Dit is 16Nm verderop en de ingang is HW +/-2h30 toegankelijk, wat betekent dat daar maximaal 4h45 na het openen van de sluis in Saint Vaast nog naar binnen kan worden gevaren. Dit is wel een theoretisch maximum. Bij een vaartijd van een uur of 3 kunnen we daar tijdig binnen zijn. Vandaar is het het een klein stukje terug naar Carentan waardoor het binnen een tij weer te doen is.

Ile de Tatihou, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ile de Tatihou
(klik voor grote foto)

Het is me eindelijk gelukt om mijn Mac op de 12v omvormer aan te sluiten, zodanig dat ook de batterij van de Mac Book Pro kan worden opgeladen. Apple levert daar natuurlijk tegen een Apple eigen prijs een oplossing voor, maar op de site staat een beschrijving hoe dit zelf te maken is. Nu het toch regent en stormt een mooie gelegenheid om dit in elkaar te knutselen. En het werkt nog ook!

le Cul de Loup, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
le Cul de Loup
(klik voor grote foto)

De restaurants in de dorpskern zijn overwegend visrestaurants en hoewel ik al een paar maanden in een visrijk gebied vertoef, ben ik er nog geen voorkeur voor gaan ontwikkelen (...). Kijkend naar wat er dan overblijft binnen een redelijke prijsmarge (20 euro voor een tartaartje vind ik best aan de prijs) is Le Debarcadere een goede optie. De rest van het dorp vindt dat ook, want met een wachttijd van drie kwartier om kwart voor negen is het nog steeds overvol. Het alternatief is een meeneem pizza. Voor een niet-pizza restaurant maken ze een smaakvolle pizza die mee naar boord gaat.

Fort de La Hougue, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fort de La Hougue
(klik voor grote foto)

Tegen middernacht ben ik wel klaar met deze stormachtige dag. De wind is nog niet gaan liggen.

Fort de La Hougue, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fort de La Hougue
(klik voor grote foto)

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie