Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
22 aug 2012 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2283 keer bekeken. | Leestijd: 3 min.

Rollend terug naar het continent

Stroom en geen wind, de Race of Alderney is dan op z'n zachts gezegd erg onrustig.

Rollend terug naar het continent
Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBreakwater(klik voor grote foto)

Gisterenavond en vannacht hoorde ik de wind gieren. De voorspelling voor vandaag was rond de 11-14kn uit westelijke richting. Gepland vertrek, 2,5u na LW (Alderney). Bij het opstaan giert het nog steeds. Zekerheidshalve met een eerste rif erin om 08.25u vertrokken. Het is ongeveer 26Nm tot Cherbourg.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportBeauty(klik voor grote foto)

Goed en wel de haven verlaten, staat er 12kn wind (W). Het grootzeil is nauwelijks vol te houden en klappert. Ook hoger sturen en daarmee afwijken van de koerslijn, helpt niet. De motor sneller of langzamer helpt evenmin. De lange deining en de golfslag die daarop zit, maken het tot een onrustige zee. Eigenlijk wordt het steeds onrustiger. Een grootzeil helemaal hijsen, helpt niet. Een tweede rif en dan strak in het midden, helpt niet. De boot rolt alle kanten uit en ik begin het langzamerhand zeer oncomfortabel te vinden.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportAlderney haven(klik voor grote foto)

De stroom pak ik aardig op en rond Cap de La Haye rol ik werkelijk alle kanten uit. Het grootzeil heb ik dan al beneden gehaald en heb het totaal niet naar mijn zin. In de kastjes gaat het servies van de ene kant hard tegen de andere kant. Nu naar binnen gaan is voor mij vragen om problemen. Buiten blijven en volhouden. Petra belt om me moed in te spreken, maar vooral dat ik even mijn ongenoegen kwijt kan. Gefrustreerd??? Viel best mee... Maximaal gemeten stroom mee is 5,2kn, wat dan wel weer aardig is.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportMannez Lighthouse(klik voor grote foto)

In de verte zie ik een grijs schip aankomen en als het dichterbij is, lees ik "douane" op de zijkant. Ze maken een rondje om me. Zij steken vriendelijk hun hand op en met een hand mezelf vasthoudend steek ik de ander op. Ze geven gas en gaan verder. Opgelucht haal ik adem. Alle papieren zijn in orde, net als de tankbonnetjes en het logboek. Het zit ook allemaal in een mapje. Maar om dat circus aan boord te krijgen en los van wat ze verder nog bedenken, die beurt laat ik voor nu graag voorbij gaan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportHmmmm(klik voor grote foto)

Ruim na het passeren van de kaap wordt het water rustiger en daarmee kom ook ik weer tot een ontspannen houding. Frustrerend vind ik wel dat ik al motorend vertrokken ben uit Jersey, al motorend verder ging van Carteret naar Dielette om al motorend in Alderney aan te komen om daarna al motorend de oversteek naar Cherbourg te maken. Fijn dat ik gisteren voordelig kon tanken.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportNo wind at all(klik voor grote foto)

De aanloop van Cherbourg is niet te missen, wat een enorme vestingswal staat ervoor. De pilot merkt nog wel op dat er sterke dwarsstromen staan en zeker als je de oostelijke ingang neemt, dat het naast gelegen eiland een serieus obstakel is. Ik vaar aan de westzijde naar binnen. Vanaf hier alle tijd om de boot landingsklaar te maken terwijl de zon stralend schijnt en mensen op de rand van het havenhoofd mij gadeslaan.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportCherbourg(klik voor grote foto)

In de haven is het beetje "help jezelf en zoek een plek". Geen havenmeester die je tegemoet vaart, je een plek wijst, je lijntje aanneemt, nee help yourself, maar dan in het Frans.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportNeed I say more...(klik voor grote foto)

De pilot en diverse sites zijn weinig lovend over Cherbourg. Als ik een wandeling door de stad maak, dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Aan de andere kant, het is een havenstad en zo ziet het er ook uit: druk, restaurants en bars, volle haven, vieze toiletten, aardig havenpersoneel. Prima om een paar dagen te liggen en daarna weer door te gaan, bijv. Saint Vaast-La-Hougue. Voorlopig is het in de zon erg goed toeven.

Log begin: 1132,5 Nm
Log eind: 1151,8 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)