Zeiltraining (2)


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • mei 27, 2024
  • mrt 29, 2010
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Zeiltraining (2) |

Zeiltraining (2)

 geplaatst
  • mrt 23, 2010

Overloop proberen tijdens een zeiltraining met goede afloop.

Deel op  


Zeiltraining (2)

Vandaag de twee dag zeilinstructie. De weervoorspelling zat er in de aanloop naar deze dag naast; het begint bewolkt maar gaandeweg naar Herkingen rijdend klaart het meer en meer op en komt de blauwe lucht uit het westen aanzetten. Het waait NW 3-4Bft.

Aan boord met de cursiste eerder afgesproken om een rondje boot te doen en al die onderdelen eens te benoemen. Met een kop koffie in de hand beginnen we vooraan, maar al snel blijkt dat ze, hoewel beiden komend uit het onderwijs, toch net studenten zijn: te weinig geleerd... Dan gaan we door om door te spreken wat te doen om deze box nu uit te varen. Wonderlijk te ervaren dat een helmstok bestaande en bekende protocollen, volledig door de war kan gooien. Later wordt het voorbeeld van het sturen van een kruiwagen aangehaald, want als je die naar links of rechts wilt bewegen, dan stuur je ook tegendraads. Ook blijkt dat de constatering dat deze boot zich zeer goed achteruit laat sturen, ook een openbaring, en dan vooral dat ze achteruit kan. De theorie gaat het dadelijk praktijk worden. Volgende keer opnieuw.

Als LdP aan boord verschijnt gaan we de nieuwe overloop proberen. Dit ziet er echt heel gaaf uit! Mooi afgewerkt, goed passend en zeer eenvoudig te monteren of demonteren.

Best relaxed, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Best relaxed
(klik voor grote foto)

We gaan met zijn drieën vandaag weg. En ik geef het roer uit handen. Over loslaten gesproken, ik merk dat ik dit spannend vind en alles zo mogelijk nog scherper in de gaten houd.

Motor aan, en dan... geen opdracht is niks doen (tot op zekere hoogte), ze heeft het overzicht en dan volgen de eerste opdrachten, het eigen-denken wordt niet helemaal uitgeschakeld en dat helpt haar dan weer om achteruit de box uit te varen. Dit gaat goed en anders dan we hadden besproken; vooruit varen is makkelijker dan achteruit. Dit wordt een oefening voor de volgende keer :-) Keurig varen we de haven richting open water. Hier netjes tegen de wind in en de zeilen gaan omhoog met een rif in het grootzeil.

LdP, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
LdP
(klik voor grote foto)

We kruisen westwaarts en het trimmen met de overloop gaat prima, de druk op het roer is nauwkeurig te trimmen en de boot maakt aan de wind 6,2knts bij een windsnelheid van 15-17knts. Niet slecht! Het leuke is nu ook dat er veel overstag moet worden gegaan en dat daar ook nog ruimte is om te leren. Door de overloop is de bewegingsruimte voor de helmstok verkleind, hetgeen voor een beginnend zeiler als lastig wordt ervaren. Voordoen en meebewegen helpt om de manoeuvre steeds beter te laten verlopen. Het helpt soms niet dat er twee mannen aan boord zijn en die het dan ook nog op een aantal gebieden erg met elkaar eens zijn...

Koers houden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Koers houden
(klik voor grote foto)

We lunchen op de Hompelvoet in het kommetje, uit de wind en in de bijna brandende zon. Er ligt nog een boot en het voelt bijna als verstoorders van de serene rust. De geur van gebakken eieren met bacon verspreidt zich en we eten in de kuip. Het is zo prima uit te houden.

Dan toch terug. De wind is in kracht afgenomen, rif eruit en richting Herkingen. Onder de bezielende leiding van LdP wordt er gediscussieerd over de te volgen boeienlijn, terwijl ik het teak aan het schoonmaken ben.

Iets klopt niet, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Iets klopt niet
(klik voor grote foto)

Ook voor het aanleggen geef ik het roer uit handen, spreken door hoe er wordt aangelegd en waar op te letten. Rustig naderen we de box en ik geef aan hoe de box in te sturen, terwijl zij moeite doet de voorzijde te zien of langs de boot te kijken. In zo'n geval is de buiskap niet handig. Ik sta halverwege, dus ben uit de kuip en LdP staat voorop. Eenmaal voorbij de SB-meerpaal gaat de landvast erom om de boot op te vangen voor het geval dat het harder of verder gaat dan bedoeld. De landing in de box is er uiteindelijk een die tot een ieders schrik is en gelukkig veilig afloopt. De vraag die ik mezelf later stel, hoe zorg ik rvoor mezelf dat ook ik weer veilig 'land'?


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie