Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
13 aug 2008 |
Zeilen, Logboek, Tochten,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 1830 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

In twee pogingen naar Holternau

Het slechte weer heeft in Denemarken ook toegeslagen. Iets te optimistisch vertrokken we richting Holternau om na een kort uitstapje terug te keren en het een paar uur later weer te proberen.

In twee pogingen naar Holternau

De laatste dingen aan kant gemaakt, gisteren al de genua verwisseld voor de high aspect. Geen overbodige luxe; na een zonnig begin vna de dag trekt het langzaam aan dicht en gaat het harder waaien. Nog gezamenlijk koffie met overheerlijke bolussen, lijkt een beetje op de Zeeuwse, maar dan gevuld met spijs en dan nemen we om 10uur afscheid om richting Kiel te gaan.

Buiten de haven gaat de high aspect erop en het eerste rif is voorbereid. Nauwelijks een mijl buiten de haven trekt de wind aan tot 24knts met uitschieters naar de 30knts. We zijn dan nog redelijk beschut. Dit zal op de Oostzee alleen maar toenemen. We besluiten terug te gaan en een paar uur te wachten. Als we zondag niet door het Kieler-kanaal zijn, dan wordt een tocht over de Duitse Bocht de eerst komende dagen niet haalbaar. Van enige druk is dus wel sprake. Niet optimaal voor een terugtocht.

Rond half twee doen we een nieuwe poging om naar Kiel te gaan. Het weer is nog steeds onstuimig, maar de lucht is wel opengetrokken. Met alleen de HA op verlaten we de baai. Eenmaal buiten kunnen we afvallen tot halve wind, die varieert tussen de 14 en 22knts (schijnbaar). Op alleen de HA halen we probleemloos 6knts SOG met een uitschieter naar 7.4knts. Voor mij geen reden om met extra inspanning het grootzeil te hijsen. In de tussentijd heb ik gemerkt dat de stuurautomaat heel goed koers kan houden met deze weersituatie. De afwijkingen lopen soms op tot 20graden, maar daarna corrigeert hij zich weer en volgt netjes de route. Dit geeft in ieder geval ruimte om te bewegen, want al die uren stilzitten met het roer in mijn handen, dat is het ook niet echt.

Tegen de tijd dat we een paar mijl voor de lichtmast van Holternau zijn, valt de wind zover weg dat het grootzeil erbij gaat.Nog een uurtje en dan zijn we in de haven waar we een week geleden ook lagen. Het lijkt allemaal zo snel te gaan. Merk wel dat ik graag langer in Denmarken had willen rondzwerven. Er zijn zoveel mooie plekken te bekijken.

Rond negen uur ligt de boot in het haventje naast de sluis. Douchesleutels halen en iets eten. Tijdens het eten bespreken we de verschillende opties voor de rest van de terugtocht, rekening houden met het getij en welke plaatsen als uitwijk kunnen dienen als het op zee niet leuk meer is/wordt. Praat met de buren nog even over het weer. Iedereen heeft daar zo zijn eigen ideëen/meningen over. We zijn het er wel over eens dat de komende week weinig goeds wordt voorspeld. Eerst maar eens Vlieland zien te halen en kijken hoe fit we dan nog zijn.

Log begin: 1215 Nm
Log eind: 1254 Nm

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)