Inslingeren naar Blankenberge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • dec 13, 2019
  • aug 11, 2013
  • Zeilen
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Inslingeren naar Blankenberge | Blankenberge, Roompot, Herkingen,

Inslingeren naar Blankenberge

 geplaatst
  • aug 10, 2013

Ontspannen zeildag naar Blankenberge met gekoeld biertje in zonnige kuip ter afsluiting.

Deel op  


Inslingeren naar Blankenberge

"Het is vakantie", klinkt het naast me als om 05.15 de wekker gaat. Inderdaad, en we gaan richting Blankenberge. We hebben twee weken samen. Aanvankelijk was dat drie weken, maar mijn opdrachtgever had gevraagd een week langer te blijven en deze periode was de tijd die we konden. Hoewel enig overleg nodig was, was die keuze snel gemaakt.

Donderdag liet LdP weten in Scheveningen te liggen, uitgelezen kans om hen te ontmoeten. Daar aangekomen blijkt er nog een stel te liggen dat ik vorig heb ontmoet. Gastvrij als de vrouw van LdP is werden ook zij aan boord gevraagd en kon de meegenomen fles bubbels open op ons beider nieuwe contract waar we na de vakantie in verder kunnen. Iets dat in deze tijd geen vanzelfsprekendheid is. Na een heel gezellige avond huiswaarts voor de laatste werkdag en spullen pakken.

Pap maken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Pap maken
(klik voor grote foto)

We zijn niet de enige die vroeg op pad zijn, hoewel ik geen boot heb horen vertrekken. Na een douche de boot vaarklaar gemaakt en weg zijn we, als dieven in de nacht. Een korte stop voor de sluis om na het schutten de zeilen te hijsen. Wind uit NW en rond de 11knts. Verwachting voor de komende dagen is dat deze varieert tussen ZW en NW. Dit betekent dat havens aan de Engelse kust als aan de Belgische kust niet bezeild of hoog aan de wind zijn. Een plan van daar moeten we persé komen ofzo is er niet. Laten het maar een beetje over ons heenkomen.

Inslingeren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Inslingeren
(klik voor grote foto)

Voor de Zeelandbrug krijg ik een leuk telefoontje van Kees om ons fijne dagen te wensen en vooral te feliciteren met mijn nieuwe opdracht. Met dit aardige bericht gaan we onder de brug door. Het toeval wil dat er net als vorig jaar toen ik vertrok, 14,90mtr als vrije doorgangsruimte wordt gegeven. Hoewel ik "slechts" 14,60mtr ben, waag ik het er niet op; vorig jaar bleek de meting van de vrije hoogte ook niet te kloppen, met een kapotte windmeter tot gevolg. Deze doet het nu nog en dat wil ik graag zo houden.

Ondiepte, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ondiepte
(klik voor grote foto)

De wind begint aan te trekken en tegen de tijd dat we de Roompotsluis door zijn staat er rond de 13-14knts. Eerste rif gaat erin en zo zeilen we met afgaand tijd richting de kop van Walcheren. Beiden de tijd om in te slingeren. I.t.t. vorig jaar nog geen mijl op zee gezeild met mijn eigen boot, alleen bij de NSR op een stampend startschip gestaan. Toch als ik later wat probeer te slapen, voel ik een katterigheid opkomen. Gauw de frisse lucht en aan het roer. Voor Zeebrugge is de wind op en gaat de motor erbij om zo tegen de stroom in nog enige snelheid te maken. De lucht trekt open en uit de kajuit komt een slaperig hoofd dat vraagt waarom we meer toeren zijn gaan maken.

Afleiding, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Afleiding
(klik voor grote foto)

Tegen half 8 zijn we de haven van Blankenberge binnen en is er in de hoek nog een plekje waardoor we met de kuip in de avondzon nog even heerlijk kunnen zitten met gekoeld biertje. En omdat we in Blankenberge zijn gaan we een frietje met frietsaus halen op het plein. Hier speelt vanwege de zomerfeesten een rockband, enigszins off tune. Nog een wandeling over de boulevard om uiteindelijk storten we bekaf te kooi.

Gevaren mijlen

Logboek begin159,7 Nm
Logboek eind210,9 Nm
Afgelegde afstand51 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie