Stromende overtocht


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jun 15, 2024
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Stromende overtocht | Rondje Kanaal, Guernsey, Beaucette, Lezardieux, Treguier, Mast

Stromende overtocht

 geplaatst
  • aug 5, 2012

Van zon tot nat en van geen tot veel wind naar Frankrijk.

Deel op  


Stromende overtocht

Knobbelig, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Knobbelig
(klik voor grote foto)

Gepland vertrek om 09.00 BST. Na te hebben gedoucht richting havenkantoor voor de financiële afhandeling. Niemand aanwezig. Gevraagd waar de havenmeester is, word ik verwezen naar de ark in de haven met de nadrukkelijke opmerkingen dat ik het niet van deze bewoner heb. Aangeklopt, ineens wordt dan duidelijk met wie de havenmeester een relatie heeft en van wie de hond is die met het vest "security", het was een mini-hond, rondloopt. De dame niet in haar hum over mijn bezoek meldt dat Ricky nog in diepe slaap is. Tja, aan wie ga ik dan betalen? Over 10min. is hij op kantoor.

Archipel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Archipel
(klik voor grote foto)

Om 09.30u zijn we buiten. Grootzeil met eerste rif gehesen. Het stroomt nog fors. 5,5kn stroom tegen ter hoogte van de Roestel hetgeen betekent dat we met 1kn vooruit kruipen. Het duurt een tijd voordat we de zuidpunt van Guernsey bereiken, hetgeen verwacht.

Brehon fort, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Brehon fort
(klik voor grote foto)

We leggen koers richting de Franse kust, nog niet bepaald welke bestemming het gaat worden. Voor Tréguier moeten we nog een mijl of tien de rivier opvaren voordat we in de haven zijn, iets dat wel tegen pleit. Daarnaast gaf de oude baas gisterenavond vrij resoluut aan om naar Lezardrieux te varen. We hoeven de keus nog niet te maken.

Frontje voor ons, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Frontje voor ons
(klik voor grote foto)

Op de een of andere manier krijg ik enorme slaap als ik een paar uur op zee ben. Zo ook nu. Ik vecht dan tegen de slaap, maar die lijkt toch sterker. Roy blijft aan het roer en ik kruip aan stuurboord op de bank en val zowaar kort in slaap. Lig wel bijna twee uur zie ik aan de afgelegde mijlen.

Buitje achter ons, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Buitje achter ons
(klik voor grote foto)

Als ik merk dat de boot fors van koers aan het veranderen is ga ik naar boven en hoor dat de bui waar we in zitten ook de wind tot 20kn heeft doen toenemen en ook aan het ruimen is. Wij zijn hierin meegedraaid. Overstag gaan betekent fors de stroom tegen krijgen. De track laat het verloop aardig zien.

Nog een buitje voor ons, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nog een buitje voor ons
(klik voor grote foto)

De wind schift fors en vraagt ook een continue aanpassen van de koers om in ieder geval het stroomvoordeel te houden. Voor Plateau Des Roches Douvres moeten we toch een besluit nemen welke plaats de bestemming voor vandaag gaat worden. Mede gezien de koers en de tijd nog nodig om in de verschillende plaatsen te gereiken, besluiten we voor Lézardieux te kiezen.

Stukje zeilen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stukje zeilen
(klik voor grote foto)

Voor ons pakken donkere wolken zich samen en de volgende bui dient zich weer aan. Schuilend onder de buiskap en half binnen zittend, laten we ook deze over ons heen komen. De stuurautomaat mag ondertussen het natte werk doen.

Volgend front, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Volgend front
(klik voor grote foto)

Terwijl het behoorlijk stuitert komen we erachter dat het toilet niet meer spoelt terwijl er iemand toch heel nodig moet. Ik denk terug aan de reparatie in Chichester en doe een poging het op te lossen, maar het lukt niet om door te spoelen. Dit wordt een knijpende tocht.

Ingang Riviere de Trieux, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ingang Riviere de Trieux
(klik voor grote foto)

Zo langzamerhand naderen we de Franse kust en daarmee neemt ook de wind toe. Op enig moment staat er 28kn ware wind op de meter. De fok is al ingerold en het tweede rif gestoken, maar pal tegen de wind in denk ik tot mijn grote schrik te zien dat de mast (weer) een inverse bend heeft, dus een buiging naar achteren i.p.v. naar voren. Ook het grootzeil naar beneden. Dit zal toch niet waar zijn?! Morgen de mast controleren.

La Croix, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
La Croix
(klik voor grote foto)

Het kolkende water dat zich voor ons ontwaard belooft een stuiterende tocht te worden tot we in de beschutting van de rivier zijn. We hebben wind tegen en de stroom staat er dwars opstond. Nog dichter onder de kust wordt zo mogelijk vervelender omdat zich zogeheten kruisgolven vormen. Zo langzamerhand voelt het als een wasmachine waar we inzitten en is het nu een kwestie van volhouden tot we in de beschutting zijn. Dit laatste was niet in onze sommen inbegrepen.

Bijna rust, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bijna rust
(klik voor grote foto)

Om 22.15 leggen we uitgeklotst in de haven van Lézardieux aan. Eerst een korte wandeling om voet op het continent te zetten. Daarna een glas rode wijn, de traditionele accordeon na elk Frans nummer en overheerlijke omelet.

Gevaren mijlen

Logboek begin901,17 Nm
Logboek eind962,20 Nm
Afgelegde afstand61 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie