page_image: https://www.uisge-beatha.eu/uploads/cgblog/id264/FB_P8260340.jpg

Ramsgate naar Blankenberge


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • feb 27, 2020
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Ramsgate naar Blankenberge | Ramsgate, Blankenberge

Ramsgate naar Blankenberge

 geplaatst
  • aug 24, 2011

Bijna achter alle fronten aan naar Blankenberge

Deel op  


Ramsgate naar Blankenberge

Redelijk goed geslapen, wel vroeg wakker, weer ingeslapen en om 06.30u richting douche. Daarna koffie zetten en de Belgische landvast losmaken. Rond 07.15u varen we naar de dieselboot om te tanken en daarna koers te zetten richting Nieuwpoort. Het is een grijze ochtend met nauwelijks wind.

Eenmaal buiten worden we verrast door een zeehond en een tuimelaar. Zo grappig om een zeehond een poosje nieuwsgierig zijn koppie boven water te zien steken, rondkijken en daarna weer onder te duiken. Ondertussen schommelen we op de deining die er staat. De wind komt niet boven de 4knts.

Best dichtbij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Best dichtbij
(klik voor grote foto)

Na een uurtje of anderhalf buiten gaan er eieren gebakken worden. Een prima maal zo in de buitenlucht, dan smaken eieren met ham en kaas toch anders dan thuis.

10.27u, Roy doet zijn fleece uit; de zon laat de eerste stralen zien. Ik zit nog in mijn zeilbroek.

We hijsen het grootzeil om het rollen van de boot tegen te gaan. In een probeersel om te zien of de wind het zeil vol kan zetten, laat ik de schoot vieren. Met een weinig moeite komt het zeil vol te staan en lopen we ook iets harder. De wind draait ook iets ten gunste waardoor ook de fok kan worden uitgerold. Omdat we verder toch zitten, koffie drinken en kletsen, bedenk ik me dat de genaker erop kan. Dit eenmaal voorbereid gaat de slurf omhoog en bolt het zeil zicht. Tijd om te zeilen, te surfen van de deining die er staat. Met regelmaat gaat de snelheid boven de 7knts. Dit is wel een paar uur vol te houden. Het is geconcentreerd sturen om te voorkomen dat de boot uit zijn roer loopt of te hoog aan de wind komt. We hebben er lol.

Front op komst, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Front op komst
(klik voor grote foto)

Noordelijk van ons zien we een stevig front ontstaan en de snelheid waarin het zich ontwikkelt en verplaatst, zullen we er net achter blijven. In de verte zien we een zeilboot, die veel dichter in de buurt van het front zit, voorbereidingen treffen om alle zeilen te strijken. Het duurt dan nog ruim een half uur als we het front voor ons langs zien gaan. Dat is het goede nieuws, het slechte nieuws is, dat zich een kleiner front daarachter aan het ontwikkelen is, een waar we wel mee te maken gaan krijgen.

Lekker surfen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lekker surfen
(klik voor grote foto)

Drie mijl voor Nieuwpoort staan we net op punt om de genaker naar beneden te halen als daar de eerste windvlaag voor het front uitkomt. De schoot die klappert en het lozen van wind door de schoot te laten vieren is, gebeurt net te laat waardoor die klapperende schoot achter de lazy jack blijft hangen en er een scheur in trekt. Dit is, op z'n zachts gezegd, balen! Naar voren om de genaker naar binnen te halen. Het waait dan 18knts. Had nog wel even willen surfen met de genaker erop, alleen omdat niet zeker was wat er uit dat front zou komen, gekozen voor de veiligheid. Op het grootzeil gaan we verder. Lopen nog steeds ruim 6knts. We hebben een kleine 10u nodig gehad om weer het vaste land te bereiken.

Windvaan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Windvaan
(klik voor grote foto)

Voor het strijken van het zeil kiezen we ervoor om dat in de havenkom van Nieuwpoort te doen en gaan met een halvewindse koers tussen de staketsels door de IJzer op. Aan SB hangen vierkante visnetten die met een lier vanaf het loopdeel zijn te bedienen. Gezien het feit dat ook kinderen hiermee aan het spelen zijn, blijkbaar iets dat door de lokale overheid ofzo is geplaatst. We varen door naar de binnenhaven om daar in een overvolle haven een box te zoeken. Een vriendelijke Belg vangt ons op, vraagt hoe het weer is geweest en gaat weer naar zijn eigen boot. Als wij hebben opgeruimd, schijnt de zon, is er een blauwe lucht en genieten we van een biertje in de kuip.

Om nog iets van Nieuwpoort te zien, lopen we naar Nieuwpoort Binnen en wandelen door typisch Frans aandoende straatjes die een vredige indruk maken. Het leven gaat gewoon door, ook al is er geen regering. Las toevallig dat het economisch gezien in België erg goed gaat. Zou er een verband bestaan?? We eten een frietje, helaas geen verse met azijnmayonaise. Dat bewaren we voor Blankenberge.

Van verschillende kanten word ik 'gestimuleerd' vroeg naar bed te gaan. Tegen 22.00u lig ik erin.


Gerelateerde artikelen

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

Aanpassen koelbox Dehler 36 JV (deel 1)

De koelbox in de Dehler 36 JV beter isoleren met PIR-platen om zo efficiënter met energie om......

Lees verder
Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie