Oversteek van de Roompot naar Lowestoft


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • okt 1, 2022
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Oversteek van de Roompot naar Lowestoft | Zomervakantie 2022, Roompot, Lowestoft, Over zee,

Oversteek van de Roompot naar Lowestoft

 geplaatst
  • aug 8, 2022

Voor het eerst na Corona weer naar Engeland zeilen en de gevolgen van Brexit ervaren.

Deel op  


Oversteek van de Roompot naar Lowestoft

Het is iets na middernacht als de wekker gaat. Getij en vakantie hebben slecht overleg met elkaar. De nacht is helder, sterren zijn goed te zien en er staat nauwelijks wind. Dit gaat een gemotoriseerde overtocht worden.

Eenmaal buiten het havenhoofd koersen we richting de Banjaard om daarna de koers op 330 graden te zetten met stroom mee richting de drukte. Wat voor ons ligt is een zee van gekleurde lichtjes. Rechts voor vrachtschepen voor anker en links rode knipperende lichten van een enorm windmolenpark. Terwijl de bemanning is gaan slapen kijk ik met een kopje thee in de hand rond me heen en mijmer wat over de toenemende drukte op de Noordzee, en dat niet alleen door de schepen.

Wakker worden van de dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wakker worden van de dag
(klik voor grote foto)

Zodra we een mijl of 20 buiten de NL-kust zijn wordt het rustiger en begin ik aan mijn hazenslaapjes op de bank in de kajuit. Als Geeske dan uit haar slaap komt, schrikt ze als zij mij niet buiten ziet. Het duurt even voordat haar blik op de bank aan bakboord valt.

Geheel in lijn met de voorspelling, trekt de wind na 12u motoren aan en hijsen we de zeilen. Wat volgt is een heerlijke zeiltocht onder een strak blauwe hemel, zon en in korte broek. Ik heb de hele nacht in thermoshirt en fleece handschoenen buiten gestaan. Kunnen dan ook de Q-vlag (quarantaine) hijsen, een gele vlag die, in dit geval, onder het gastenlandvlaggetje wordt gehesen. Voor vertrek moest er een formulier worden ingevuld en ingestuurd. Zodra je de territoriale wateren binnenvaart, moet je je melden en als je in de haven van bestemming bent, moet je een nummer bellen die je vertellen of je uit quarantaine mag of dat er eerst iemand langskomt. Zie Sailing a pleasure craft that is arriving in the UK. Lang leve Brexit.

Best vol te houden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Best vol te houden
(klik voor grote foto)

Okay, dan nu de praktijk. Je vraagt de haven of je binnen mag komen. Niet ongebruikelijk. De havenmeester komt heel attent een beschrijving aan en het telefoonnummer. De omstanders op de kant zeggen dat je je niks van de procedure moet aantrekken omdat er geen personeel is. Als ik dan het bewuste nummer bel, krijg ik een dame aan de lijn die mij complimenteert dat ik bel en met zoveel woorden zegt, terwijl ze zachter gaat praten, dat het allemaal gedoe is en dat we vrij zijn om te gaan. Welkom in de UK.

Tijd voor een drankje in de Royal Yachtclub.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Zomervakantie/

Gevaren mijlen

Logboek begin66,22 Nm
Logboek eind150,94 Nm
Afgelegde afstand84 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie