In een wisselende zee van Oostende naar Boulogne sur Mer


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • aug 8, 2020
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
In een wisselende zee van Oostende naar Boulogne sur Mer | Zomervakantie 2020, Oostende, Duinkerken, Boulogne sur mer, Corona,

In een wisselende zee van Oostende naar Boulogne sur Mer

 geplaatst
  • jul 19, 2020

Vanuit Oostende naar Duinkerken waar we een opstapster krijgen die meevaart naar Boulogne sur Mer.

Deel op  


In een wisselende zee van Oostende naar Boulogne sur Mer

Zaterdag 18 juli

De douchegebouwen in Oostende hebben volgens de bemanning de nodige maatregelen genomen met desinfectiegel, ventilatie en niet alle douchehokjes zijn open. Ondanks de genomen maatregelen douche ik me aan boord, buiten dan weliswaar. Heb lang gevonden dat een binnendouche teveel natte zooi geeft; in de Dehler moet je met een douchegordijn alles afschermen in de verwachting dat kastjes e.d. dan droog blijven. Nu zou het praktischer zijn om wel binnen te kunnen douchen.

Boulevard Oostende, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boulevard Oostende
(klik voor grote foto)

Voor vertrek nog een wandeling over de boulevard. Opvallend druk, maar ook veel controle. Vooral bij de opgangen van het strand wordt gecontroleerd of je je voor het strandbezoek hebt aangemeld:

Van 18 tot en met 22 juli activeert Oostende het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in het centrum. Dit systeem moet ervoor zorgen dat de social distancing op deze stranden gegarandeerd is, ondanks de verwachte drukte. Het systeem is enkel actief op het Klein Strand*, Groeistrand en Groot Strand, dus van aan het Zeeheldenplein tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen.

Nog een veel te dure espresso gedronken voor we om 15.00u losgooien. Dit laatste ging niet helemaal lekker. Normaal spreken we door wat hoe we vertrekken of aanleggen, maar blijkbaar zat ik zo in mijn eigen wereld dat ik de motor startte, begon met losgooien en tegen Geeske zei dat de stuurboordlijn ook los mocht. Wat ik bedoelde was de knoop eruit, want deze lijn had ik nodig om met de motor kracht op de zetten zodat we vrijkwamen van de links gelegen boot. Dan staan er uit het niets allemaal mensen op de steiger die roepen wat ik/we moeten doen. Het belangrijkste: "laat me even mijn gang gaan", maar ja, dat weten zij niet. Stuurboordlijn terug vast gelegd, motor in zijn vooruit en we varen vrij en weg.

Onderweg naar Duinkerken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onderweg naar Duinkerken
(klik voor grote foto)

Van de vlakke zee van gisteren is vandaag niets meer over. Wind tegen stroom geeft stevige kuilen. Als er al schelpjes en andere aangroei onder de boot zitten, dan hebben die behoorlijk hoofdpijn van de klappen die de boot maakt. Dit wordt een oncomfortabele tocht naar Duinkerken. Met gereefd grootzeil bikkelen we verder.

Rond 20.00u leggen we aan in Duinkerken. Boten liggen gestapeld terwijl er ook nog plekken vrij zijn. Ik kan de boot nog ergens aan de langssteiger tussen manoeuvreren. We liggen hier maar een paar uur want morgen gaat om 02.30u de wekker.

Haven Duinkerken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Duinkerken
(klik voor grote foto)

Terwijl onze opstapster door haar moeder aan boord wordt gebracht nog een steigerdrankje voor we plat gaan. Dit wordt voor 'Guppy' de tweede keer dat zij van Duinkerken naar Boulogne sur Mer meevaart. (Lees hier haar eerste tocht).

Zondag 19 juli

Het is nog stikdonker als warm aangekleed losgooien en Duinkerken verlaten. Nauwelijks geslapen. De industrie langs de kust begeleid ons als we in zuidwestelijke richting koersen. Verder is het stil op zee en is het enige geluid de motor en de golven waar we doorheen varen.

Industrie Duinkerken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Industrie Duinkerken
(klik voor grote foto)

Als we een paar onderweg zijn leggen de dames zich te rusten en blijf ik boven. Wekker in de hand om elke 10minuten rond me heen te kijken en dan weer 10minuten mijn ogen dicht te doen. Een nacht doorhalen gaat me steeds minder goed af... Gelukkig wordt mij later in de ochtend een paar uur 'plat gaan' gegund.

Juul

Ondanks het innemen van de zeeziektetabletten voelt de jongste toch haar maag wat draaierig worden en is een boterham met chocopasta geen goed idee. De stuurautomaat voor haar ingewisseld en ze knapt zienderogen op. Heb wel bewondering voor haar om weer mee te gaan, de vorige keer was ze ook soort van zeeziek, en hoe ze zich achter het roer weet te herpakken en dan ook een paar uur aan het sturen is.

Merengue's met chocolade, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Merengue's met chocolade
(klik voor grote foto)

Rond het middaguur leggen we in Boulogne sur Mer aan tegenover bekenden uit Herkingen. Het is stil in de haven. Lunchen en slapen voor we vanavond bij vrienden gaan eten waar een waar feestmaal is klaargemaakt.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Zomervakantie/

Gevaren mijlen

Logboek begin168 Nm
Logboek eind230,4 Nm
Afgelegde afstand62 Nm

Gerelateerde artikelen

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

De mussen vallen vandaag dood van het dak van de hitte, maar niet op zee! Wat een mooie zeildag......

Lees verder
Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Nieuwe poging om Boulogne sur Mer te verlaten en nu in Noordelijke richting met als eerste stop......

Lees verder
Retourtje Boulogne sur Mer

Retourtje Boulogne sur Mer

Zeezeikte aan boord van Uisge Beatha als we onderweg zijn naar St. Valery sur Somme....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie