Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • aug 8, 2020
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Gaan we Boulogne sur Mer verlaten? | Zomervakantie 2020, Boulogne sur mer, Calais, Gravelines,

Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

 geplaatst
  • jul 27, 2020

Nieuwe poging om Boulogne sur Mer te verlaten en nu in Noordelijke richting met als eerste stop Calais.

Deel op  


Gaan we Boulogne sur Mer verlaten?

Street art Boulogne sur Mer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Street art Boulogne sur Mer
(klik voor grote foto)

Bij het havenkantoor bouwt elke ochtend een mevrouw haar bakkerskraampje op waar dan allerlei lekker brood en zoetigheid wordt uitgestald. Je kunt er zelfs verse espresso krijgen. Dus met twee kakelverse croissants mee (en Geeske) rond 07.00u vertrokken richting Calais.

Mooi windje die kant uit en stroom mee, dit zijn wel de fijnere zeildagen. Plan voor vandaag is om via een tijstop in Calais naar Gravelines te gaan en daar kunnen we met 2 meter diepgang van Uisge Beatha alleen naar binnen 2uur rond hoogwater. Zeker gezien de weersverwachting voor later in de middag is vastlopen geen optie. Windverwachting gaat richting de 30knts.

Cap Griz Nes, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Cap Griz Nes
(klik voor grote foto)

De haven van Calais is nogal druk en ik meld me in ieder geval aan als ik richting haveningang ga (Ch 17, Calais Port). Ik was al gezien en kreeg wel het verzoek een beetje op te schieten en westelijk te blijven, er lagen twee veerboten klaar voor vertrek. Als nietig scheepje heb je niet zoveel te vertellen.

Voor de jachthaven van Calais liggen moorings en een wachtsteiger. De haven is een paar uur rond hoogwater open. Nu is die wachtsteiger alleen bedoeld voor op- en afstappen en daar was de havenmeester best duidelijk in... Tijd voor eieren met spek.

Gaandeweg de middag pikken steeds meer bootjes een mooring op en het levert wat verbaasde gezichten op als je, terwijl de wind toeneemt, voorbereidingen voor vertrek aan het maken bent. Zonnetje schijnt en het is 12Nm naar Gravelines.

Net buiten de havenuitgang ligt, als je in Noordelijke richting gaat, een plaat waar we met nauwkeurig navigeren overheen kunnen. Ik blijf het wel bijzonder vinden dat er dan zomaar in het wilde weg, althans daar lijkt het op, ineens een bult is die droogvalt. De bult zand (zandbank) verplaatst zich door de stroming, maar blijft bestaan.

Onderweg

We hebben nog dik anderhalve knoop stroom tegen en de wind op de kont. Het is een knobbelig zeetje. Gemakshalve staat alleen de genua op. Wat wel een grappige ervaring is, dat we de stroom die we tegen hebben, zien afnemen en ineens draait deze 180gr en hebben we ruim een knoop stroom mee, dus niet dat dit weer geleidelijk opbouwt.

Best veel wind en snel, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Best veel wind en snel
(klik voor grote foto)

Dit zijn wel de mooie zeilmomenten. De wind heeft stevige uitschieters, met regelmaat op een golf meesurfen en een zonnetje op onze snoet. Hiermee draaien we met halve wind de geul naar Gravelines in dit i.c.m. opkomend water tikken we de 8kn SOG aan. Het gaat best hard.

Voor mij is het de tweede keer dat ik Gravelines aandoe en ik blijf het een lief plaatje vinden, het kanaal is heel gemoedelijk, wat vervallen meerpalen een boat house dat hoog op de palen staat en goed laat zien wat het verval in het kanaal is.

De haven blijkt groter dan ik in mijn gedachten had. Ik ben hier in 2015 met mijn Hanse 311 geweest en lag toen in een box dat ik bij laagwater de modder inzakte. Hier ben ik het nooit zo op omdat ik nooit weer waar mijn kiel op gaat stuiten. Gelukkig zijn er boxen over die 2meter diepte houden.

Kanaal Gravelines, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kanaal Gravelines
(klik voor grote foto)

Na een mooie zeildag is de UisgeBeathaComfortmeter fors gestegen en is een aangekleed steigerdrankje extra lekker!

's Avonds het plan om buiten de deur te gaan eten bij 'Bistrot Gourmet'. Wat een slechte tent! De entrecote was bloedrood terwijl om medium was gevraagd, de ober ging een brutale discussie hierover aan en toen we het vlees medium terugkregen, bleek het een grote zeenpartij. Ronduit slecht dus. Aan boord maar kopje thee met Netflix-serie (Karppi).

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Zomervakantie/

Gevaren mijlen

Logboek begin307,2 Nm
Logboek eind344,8 Nm
Afgelegde afstand37 Nm

Gerelateerde artikelen

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

Prachtige zeildag eindigt in overvol Cadzand

De mussen vallen vandaag dood van het dak van de hitte, maar niet op zee! Wat een mooie zeildag......

Lees verder
Retourtje Boulogne sur Mer

Retourtje Boulogne sur Mer

Zeezeikte aan boord van Uisge Beatha als we onderweg zijn naar St. Valery sur Somme....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie