Gehaast vertrek uit Cadzand richting St. Annaland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jul 17, 2024
  • okt 2, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Gehaast vertrek uit Cadzand richting St. Annaland | Rondje Engeland, Breskens, Cadzand, Westerschelde, Oosterschelde, Hansweert, St. annaland,

Gehaast vertrek uit Cadzand richting St. Annaland

 geplaatst
  • okt 1, 2019

De laatste mijlen huiswaarts zijn aangebroken waarbij het weer er een eigen agenda op nahoudt. Een rustige maar natte zeiltocht naar St. Annaland.

Deel op  


Gehaast vertrek uit Cadzand richting St. Annaland

Dinsdag 01 oktober 2019

Rustige nacht in Cadzand en plan is om tegen de stroom in te vertrekken zodat we bij het invaren van de Westerschelde deze mee hebben. Ik wil voor vertrek nog even met RijksWaterStaat bellen over de stremming van de Grevelingensluis. Op dat moment hebben we nog 3,5mtr water. Na diverse malen te zijn doorverbonden spreek ik iemand die vertelt dat de stremming woensdag 02 oktober 2019 om 18.00u ingaat én dat de sluis bij windkracht 6 of hoger niet draait. Als dit alles is afgerond staat er nog 2,9mtr water. Als een speer vertrekken we voordat we de grond raken.

Buiten de haven staat er 2,5kn stroom. Tegen! We kruipen richting de kust waar de stroom minder sterk is en de golven van de zuidwestelijke wind beduidend minder en zetten koers naar Hansweert. Bij Breskens nog even de boot aftanken en met het tij mee zeilen we de Westerschelde op. Het thuiskomen als een race tegen de klok, ik blijf daar moeite mee houden.

Westerschelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Westerschelde
(klik voor grote foto)

Voor vandaag is er windkracht zes voorspeld en horen we ook de windwaarschuwingen voor de verschillende districten. Ik weet niet voor welke dag dit is voorspeld, maar niet voor vandaag in ieder geval. Hebben max. 16kn gehad en dat was op zee. Voor het overige een heel relaxte tocht waarbij zelfs de motor erbij moest om niet te laat bij het Kanaal door Zuid-Beveland te zijn. Wil voorkomen dat we in de spits het kanaal door moeten.

De sluizen bij Hansweert blijven indrukwekkend, zeker als je als plastic bakje in de buurt van een containerschip ligt en zijn schroefwater je bijna om de oren spat. We waren braaf conform instructie achter het schip gebleven, maar als deze nog even zijn schroef laat draaien terwijl hij al is afgemeerd, levert dat stevige stroming op.

Hoosbui, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Hoosbui
(klik voor grote foto)

Het schutten gaat snel en hebben mazzel met de bruggen, het sluit prachtig op elkaar aan. Dit heb ik wel eens anders meegemaakt. Schuin voor ons is al een poosje een front bezig zich te ontwikkelen en buienradar laat niet veel goeds zien voor het komende uur. Terwijl we voor de Postbrug liggen te wachten wordt een stortdouche opengezet die ook meteen alle zicht ontneemt. En om het compleet te maken onweert het ook. Welkom thuis.

Eenmaal op de Oosterschelde krijgen we een bui van vergelijkbaar formaat. Als twee verzopen katten staan we in de kuip (mijn pak lekt op de onderarmen...). Gelukkig is het rustig op het water -zal niet zonder reden zijn- en is het bekend vaarwater.

Ossterschelde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ossterschelde
(klik voor grote foto)

Einde middag kunnen we in St. Annaland aanleggen en de natte zooi verwisselen voor iets droogs. Het is niet koud en dat scheelt een hoop, maar dat zet de Uisge Beatha Comfortmeter net in een mager zesje. Terwijl Roy geduldig met twee biertjes zit te wachten help ik op afstand om mijn auto weer rijdbaar te krijgen. Vier maanden stilstaan is zelfs voor een Volvo te veel, maar Volvo-on-Call is wel een heel fijne dienst die oplossingsgericht meedenkt.

Ter afsluiting van de dag eten we bij Buutengaats. Blijft een beetje onwerkelijk idee dat ik morgen in Herkingen afmeer en dan vier maanden zeilen rond Engeland erop zit. Een fijn vooruitzicht, het meisje en mams staan woensdagochten bij de sluis van Bru ons op te wachten.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/060-Cadzand-St_Annaland

Gevaren mijlen

Logboek begin2942 Nm
Logboek eind2993 Nm
Afgelegde afstand51 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie