Na een week verwaaid in Dover naar Vlissingen? | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • okt 22, 2019
  • sep 29, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Na een week verwaaid in Dover naar Vlissingen?

Na een week verwaaid in Dover naar Vlissingen? | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • sep 29, 2019

De herfst heeft zijn intrede gedaan met storm en regen. Een week verwaaid in Dover, afleiding zoeken en een plan maken richting Herkingen.

Deel op  


Na een week verwaaid in Dover naar Vlissingen? | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Boot tegen de kant duwen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Boot tegen de kant duwen
(klik voor grote foto)

Maandag 23 september 2019 aangekomen in Dover na een besluit niet naar Duinkerken door te varen. In de nacht van maandag op dinsdag is de RNLI opgeroepen voor een man-over-boord situatie en die boot hebben we 's ochtends zien binnenkomen. Waarschijnlijk was het niet opgevallen als we niet waren gevraagd de boot te verhalen.

We gaan een behoorlijk aantal dagen verwaaid liggen in Dover. Niet de meest geweldige plaats om lang te liggen; druk met verkeer, doet wat armoedig aan en douche- / toiletfaciliteiten zijn wat achterhaald. In veel douches, ook in andere havens, zie je de elektrische doorstroomboilers, tijdens het douchen wordt het koude water verwarmd tot de op de boiler ingestelde temperatuur. Heb me al meermalen afgevraagd of we a.g.v. het 'afsluiten van het gas' wat de Regering zo graag wil, hier naartoe (terug) over gaan.

Havenhoofd Dover, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Havenhoofd Dover
(klik voor grote foto)

Elke dag is het op verschillende momenten luisteren en zoeken naar weersverwachtingen. Dover Port Patrol noemt de windsnelheden en -richting in het contact met de binnenkomende en vertrekkende schepen. Het nodigt niet uit ook maar te overwegen om te vertrekken. Vanuit de marina is de zee niet te zien en er is een wandeling langs een drukke autoweg nodig om de westzijde van het havenhoofd te zien. Zoals te verwachten, daalt er ook vandaag weer een hoop nattigheid op ons neer. De zee is indrukwekkend wild en langs de wand van de pier is goed te zien hoe hoog de golven ondertussen zijn.

Sil de Strandjutter heeft een onderdeel van een tent gevonden die kapot op het kiezelstrand ligt. Alles in Dover is er op gericht om immigranten buiten te houden en een tent als deze, zou die dan door hen zijn gebruikt? Een kiezelstrand slaapt niet echt fijn. Hier kunnen we eindeloos over fantaseren, maar het gaat steeds harder regen en zoeken beschutting in de pub genaamd "The Cinque Port Arms", verwijzend naar het samenwerkingsverband van de vijf nabij gelegen havens. De pub ligt wat afgelegen misschien, maar is wel heel sfeervol. De barmevrouw is zo aardig ons een theedoek, een schone, te lenen om ons af te drogen.

Binnenhaven Dover, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Binnenhaven Dover
(klik voor grote foto)

De volgende ochtend, we zitten net aan het ontbijt, geklop op de boot. Drie vrouw/man sterk van de douane. Gebruikelijke vragen, maar vooral met hoeveel we aan boord zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Hieruit valt af te leiden dat het overzetten van immigranten niet tot de reële kansen behoort en zij vertrekken.

We liggen verwaaid en het is lastig in te schatten hoelang dat gaat duren. Zien zeilboten vertrekken, maar met een uur weer terugkeren. Vasthouden aan mijn eigen afspraak om bij windkracht vijf of hoger e/o twee meter golven, helpt. De andere kant ervaar ik ook de druk om voordat de Grevelingensluis op 02 oktober om 18.00u dichtgaat, binnen te willen zijn. Een reis afsluiten door ergens de boot neer te leggen, naar huis te gaan en te wachten op beter, dat vind ik moeilijk te verteren.

Vrijdag 27 september 2019

Muzikant met draailier, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Muzikant met draailier
(klik voor grote foto)

Aan boord blijven en uitstapjes in Dover maken helpen niet om de gemoedstoestand op peil te houden. We verlaten voor vandaag de boot en treinen naar Canterbury.

Canterbury Cathedral is the Mother Church of the worldwide Anglican Communion and seat of the Archbishop of Canterbury. The Cathedral is both a holy place and part of a World Heritage Site. It is the home of a community of people who seek to make the Cathedral a place of welcome, beauty and holiness. We hope you will be inspired to visit Canterbury and the Cathedral and we look forward to welcoming you.

Canterbury Cathedral, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Canterbury Cathedral
(klik voor grote foto)

We stappen uit in Canterbury East en vanaf daar lopen we over de stadsmuur richting het centrum. De kathedraal is op afstand te zien. Ter andere zijde van de stadsmuur is een kermis opgetuigd en de 'pulled pork' geurt ons tegemoet. Beetje vroeg nog. Eerst een cappuccino en rond kijken.

De Canterbury Cathedral is meer dan de moeite van een bezoek waard, niet alleen qua architectuur een hoogstandje, maar ook de serene rust die er van uitstraalt. Iets dat ik heel bijzonder vond, is het gebed dat elk uur wordt gehouden en waar alle bezoekers in de kerk toe worden opgeroepen. Iedereen in de kerk valt stil, blijft staan of gaat zitten en na een paar minuten vervolgt ieder zijns weegs.

Doorkijk Kathedraal, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Doorkijk Kathedraal
(klik voor grote foto)

Tussen de buien door een beetje door het stadje gewandeld, een veel te dure fish & chips besteld (eentje maar...) en ons verwonderd over het leven op straat. De straatmuzikant die met gitaar en zang voor de pub de aandacht trekt en op een heel leuke en ontspannen manier muziek staat te maken. Zodra er vriendinnen bij 'm komen staan, ook meteen stopt en met hen gaat kletsen.

Zondag 29 september 2019

Het stormt, de boot schommelt en de wind giert door het want. We krijgen de komende week nog meer wind.... De weersverwachting en de golven lijken voor maandag binnen het redelijke te gaan komen. Vooral de golfhoogte zakt tot onder een meter en dat is best bijzonder na de storm die door het Kanaal heeft gestaan. Dover Harbour Patrol gaf vanochtend windsnelheden van 40kn af met uitschieters tot 50kn. Het hardlopen was op momenten hard werken, maar wel erg verfrissend met de miezelregen.

Plan voor maandag was aanvankelijk om kusthoppend terug naar NL te gaan, min of meer onder de aanname dat 2 oktober niet haalbaar zou zijn. Zoals het er nu uitziet, wil ik kijken of Vlissingen haalbaar is. Slechts 96Nm verderop. Dit betekent ook dat het rondje Engeland ergens op de Oosterschelde ook 'rond gemaakt' wordt i.p.v. op de Roompot.

Alle voorbereidingen zijn klaar voor de tocht. Vandaag een laatste dag aan de Engelse kust. Ook op tijd weg voor de Brexit...

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/058-Dover


Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha