Motortocht van Fowey naar Dartmouth | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • sep 16, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Motortocht van Fowey naar Dartmouth

Motortocht van Fowey naar Dartmouth | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • sep 12, 2019

Ik verlaat het toeristische Fowey richting Dartmouth. Hiermee gaat de omgeving ook een wat bekender terrein worden.

Deel op  


Motortocht van Fowey naar Dartmouth | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

RNLI Creatief, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
RNLI Creatief
(klik voor grote foto)

Het zal niet helemaal de bedoeling zijn geweest, maar in Fowey aan het ponton liggen en direct de wal op lopen, was comfortabel en praktisch. Als plaatsje heb ik mooier, leuker of gezelliger gezien. Misschien is vergelijken niet helemaal reëel gezien hoe verschillend plaatsen zijn , alleen na drie maanden langs de Engelse, Schotse en Ierse kusten scharrelen, begint zich wel een voorkeur te ontwikkelen. Hierbij is de Schotse kust meer dan favoriet.

In Fowey wordt de zogheten Fudge gemaakt. Een mierzoete lekkernij, althans als je ervan houdt. Ik houd enorm van zoet, maar dit is voor mij te. Dit soort dingen eten gaat mijn tandarts niet waarderen...

Fudge, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fudge
(klik voor grote foto)

Fudge is snoep dat is gemaakt van boter, suiker en melk of room. Dit wordt tot 116°C verhit, en met een garde opgeslagen tijdens het afkoelen, zodat een romige substantie ontstaat. Fudge wordt bij kamertemperatuur gegeten. De smaak komt in de buurt van de vulling van pralines, die op een vergelijkbare manier wordt geproduceerd.

De swell de rivier van Fowey in en uit geeft met de heersende wind uit westelijke richting een redelijke deining. Slapen was er daardoor voor mij niet echt bij. Daarbij doet de regen van gisteren en afgelopen nacht wat mistroostig aan.

Fowey river, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fowey river
(klik voor grote foto)

Voor vertrek van Fowey naar Dartmouth is laagwater het gunstigste moment omdat die hele bak water zich nog in het kanaal moet gaan voegen. Alleen is LW rond half vier en het is dan nog stikdonker. Wat een verschil met drie maanden geleden waar de nachten zo kort waren en worden ze nu almaar langer en langer. Het is net doodtij geweest en daardoor is de stroming niet heel sterk. Ik kan ook om 07.00u gaan varen, een uurtje na opkomst van de zon. De tocht van 49Nm is niet binnen een tij te doen.

De grote vraag is, is er te zeilen? Voor ongeveer een uur is het mogelijk, maar de windkracht wordt iets minder en meteen staat het grootzeil te klapperen. Het blijft bizar, als ik naar het water kijk zie ik de windvlagen en soms zelf een wit kopje, maar met de 13kn wind op deze ruimewindse koers houd ik geen druk. De motor mag het gaan overnemen.

Op een verdwaalde visser na, is het stil op zee. Als je die mannen in die wiebelbootjes bezig ziet, dan denk ik ook wel eens "word je hier niet hartstikke zeeziek van?". Ik heb dit eerder gevraagd en een visser vertelde me dat dat ook wel voor komt. Zeker als er dagjesvissers meegaan.

Start Point, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Start Point
(klik voor grote foto)

Rond Start Point, net na Salcombe en 12Nm voor de rivier The Dart, trekt de wind aan tot ruim 20kn. Alleen de genua stond nog op en dat was ook voldoende. Zee wordt in rap tempo ruiger. Dit alles ook wel in lijn met de voorspelling.

Het was in 2012 dat ik met mijn Hanse 311 hier voor het eerst aankwam. Dat was toen met RS. Hij stapt over een paar dagen weer aan boord. In 2012 was het de springplank om naar Guernsey te varen. Dit lijkt nog maar zo kort geleden. Deze keer wordt het de springplank om naar Weymouth te gaan. Nog een leuke tochtplanning te maken om Portland Bill te ronden

De havenmeester van Dart Harbour (familie van...) heeft een beschutte plek aan de binnenkant van de steiger waar de veerboten afmeren. Hier kan ik tot zaterdagochtend blijven liggen omdat er dan een cruiseschip binnenkomt en de beveiliging op de steiger t.h.v. mijn ligplaats is. Blij dat ik binnen ben, vind dit soort afstanden op de motor vermoeiender dan een dag zeilen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/052-Fowey-Dartmouth

Gevaren mijlen

Logboek begin2567 Nm
Logboek eind2620 Nm
Afgelegde afstand53 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha