Motoren naar Falmouth en een heerlijke zeiltocht naar Fowey | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • nov 19, 2019
  • sep 14, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Motoren naar Falmouth en een heerlijke zeiltocht naar Fowey

Motoren naar Falmouth en een heerlijke zeiltocht naar Fowey | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • sep 10, 2019

Verder in oostelijke richting. De vissersplaats Newlyn verlaten en vertrokken naar het gezellige Falmouth om vandaar door te gaan naar Fowey.

Deel op  


Motoren naar Falmouth en een heerlijke zeiltocht naar Fowey | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Zondag 08 september 2019

Zon, geen wind en vooral tijd om Newlyn te verlaten; kon niet eens een koffietentje voor een cappuccino vinden. In een kleine colonne vertrekken de bootjes die gisterenavond zijn aangekomen richting Falmouth. De keuze aan havens is groot in Falmouth (in oud Nederlands: 'Valmuiden'), maar kreeg het advies om in het stadje te gaan, nl. Falmouth Haven. Dit zal geen verkeerde keus blijken. Het enige advies t.a.v. de routeplanning is om ruim om The Lizzard heen te gaan vanwege overfalls. Nu zal dat vandaag wel meevallen, maar toch.

The name Falmouth is of English origin. (Present-day speakers of the Cornish language use Aberfal or Aberfala based on Welsh precedents.) It is claimed that an earlier Celtic name for the place was Peny-cwm-cuic (which translates to English as 'head of the creek') which is the same as the anglicised "Pennycomequick" district in Plymouth.[5]

Stortbui in Falmouth Haven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stortbui in Falmouth Haven
(klik voor grote foto)

Tegen einde middag in het drukke Falmouth aangekomen. Overal liggen bootjes, van klein tot groot tot zeer groot. Falmouth Haven is makkelijk te vinden. Direct bij binnenkomst de tweede haven aan bakboord. Havenmeester staat met code al op met te wachten want hij wil naar huis en de administratie komt morgen wel. Dit past mij. Tijd voor een steigerdrankje.

Dinsdag 10 september 2019

Het gevoel niet weg te willen en rationeel weten dat het beter is te gaan; zeilen/varen als het kan. Ik zou hier nog wel langer kunnen blijven, de sfeer is zeer ontspannen, gezellige omgeving met pubs en koffietentjes en een prima ligplaats om een boek te lezen. 's Ochtends nog een stel geholpen dat een jaar gaat zeilen en thans onderweg is naar Portugal om daarna naar de Kaap Verden te gaan. Het had allemaal wat weg van uitstelgedrag.

Tallship met toeristen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tallship met toeristen
(klik voor grote foto)

De tocht naar Fowey is bezeild en bezond, hoeveel meer kan ik nog wensen. Een heerlijke paar uur zeilen om de 21Nm af te leggen. Dat de boot goed loopt is niet zo heel raar, want ik heb ook geen aangroei. Hoorde dat het op de Grevelingen weer raak is. Uit milieu-oogpunt toch een moeilijk uit te leggen verhaal dat het daar de laatste jaren zo aangroeit. Boten meermalen het water uithalen is ook niet heel milieuvriendelijk, maar dat is buiten het directe zicht van de beleidsmakers, denk ik wel eens.

Vuurtoren Falmouth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vuurtoren Falmouth
(klik voor grote foto)

Fowey (/ˈfɔɪ/ (About this soundlisten) FOY; Cornish: Fowydh, meaning 'Beech Trees'[1]) is a small town, civil parish and cargo port at the mouth of the River Fowey in south Cornwall, England, United Kingdom. The town has been in existence since well before the Norman invasion, with the local church first established some time in the 7th century; the estuary of the River Fowey forms a natural harbour which enabled the town to become an important trading centre. Privateers also made use of the sheltered harbourage. The Lostwithiel and Fowey Railway brought China clay here for export.

Zeilend

Bij de ingang van de baai richting Fowey staat een wit kruis op een rots. Dit maakt een beetje macabere indruk zo bij binnenkomst. Zoals wel vaker zit ook hier een verhaal achter:

A solitary wooden cross on the rocks at the eastern side of the entrance to Fowey Harbour, the cross was mentioned in 1525 by Leland and is marked on early charts. There are several theories surrounding it but the most widely accepted is that it originally marked the limit of jurisdiction of the Prior of Tywardreath, which included the harbour. One legend tells the story of Joseph of Arimathea, who was in the tin trade and brought his nephew the boy Jesus to Britain. It is suggested that they landed on the rocks here and then proceeded up the hill to where the chapel of St. Saviours was built. Similarly, the origin of the name is uncertain. One story has it that the monk who collected the dues from the harbour lived at Pont, so Pont’s Cross, now Punches Cross. Pontius Pilate is said to have landed here and it is possible that the name Punches is a corruption of Pontius.

Punches Cross Polruan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Punches Cross Polruan
(klik voor grote foto)

This cross, now maintained by Fowey Harbour Commission, has stood through the centuries as a symbol of good over evil, but is still an important navigational aid, for vessels arriving and departing the estuary.

Een stukje verderop de rivier liggen een paar pontons met een brug naar het land. Lijkt me een prima plaats, ook al zou je er maar twee uur mogen liggen. Ik blijk niet de enige met die gedachte; zelfs de boten van een zeilopleiding leggen hier aan om te overnachten.

Nice and quiet Fowey, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Nice and quiet Fowey
(klik voor grote foto)

De afgelopen weken leek de AIS te vinden dat ik op andere plaatsen was dan de werkelijkheid. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, maar ik heb er geen invloed op, helaas. Wat ik nu doe is via de app 'OnCourse' het gps-signaal naar Marinetraffic sturen zodat de locatie meer / regelmatiger wordt bijgewerkt. Op de site staat de AIS van Uisge Beatha.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/051-Falmouth-Fowey

Gevaren mijlen

Logboek begin2514 Nm
Logboek eind2567 Nm
Afgelegde afstand53 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie