Jarig terwijl verwaaid in Padstow | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 3 min.
 • nov 19, 2019
 • sep 8, 2019
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 • Hardlopen
 • Gregor Gregor
Jarig terwijl verwaaid in Padstow

Jarig terwijl verwaaid in Padstow | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
 • sep 6, 2019

Een paar dagen in Padstow wachten op beter weer om Lands End te gaan ronden en de neus richting Nederland te gaan richten.

Deel op  


Jarig terwijl verwaaid in Padstow | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Als je in Padstow bent, dan kun je niet om de Cornish Pasty heen. Ik had er tot op heden nog nooit een op, maar moet zeggen dit smaakt eigenlijk gewoon lekker. Denk dat het wel uit waar je de Pasty koopt, maar waar ik 'm kocht werd hij zo'n beetje vers gemaakt.

Padstow Pasty shop, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Padstow Pasty shop
(klik voor grote foto)

Cornish pasty is een traditioneel halfronde pastei die uit het Britse graafschap Cornwall komt. Traditioneel bestaat de vulling uit aardappel, koolraap en ui (alle drie fijngesneden) en rundvlees (in kleine blokjes gesneden), met wat boter en zout en peper naar smaak. Er zijn tegenwoordig vele varianten, zoals met kip, met kaas en vegetarisch. Ook bestaan er zoete varianten, bijvoorbeeld met appel. De in stevig deeg verpakte vulling van de echte pasty wordt niet voorgekookt, het gebak behoort in z'n geheel te worden gegaard in de oven.

Het lijkt hier niet uit te maken hoe laat het is, maar op het moment dat ik mijn kommetje Cornflakes zou eten met versgeperste sinaasappelen, dan zie je hier al mensen aan een Pasty. Best een stevig ochtendmaal, beetje in lijn met de sausages and beans. Hier houd ik me verre van. Doet me wel denken toen ik als 17-jarige een maand in Engeland op school zat en de land lord had bedacht dat ik dit, aangevuld met bacon and eggs elke ochtend voor ontbijt zou willen; dat vonden de buitenlanders tenslotte lekker. Hier na de eerste ochtend maar voor bedankt.

Proost, op je verjaardag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Proost, op je verjaardag
(klik voor grote foto)

05 September 1964 2019

Voor het eerst sinds lang dat ik mijn verjaardag 'alleen' vier; ik lig verwaaid in Padstow, meisje is in NL net zoals vrienden. Mams bel ik omdat zij zich de datum niet meer herinnert. Dit roept ondertussen wel de vraag op of ik haar nog moet bellen op een dag als deze omdat het haar (nog meer) haar ziekte doet beseffen.

Ik lig al een paar dagen in de toeristische binnenhaven van Padstow. Aardig plaatsje, rustige plek en ik hoef niet zoveel, anders dan te plannen dat ik het laatste weekend van september weer in Herkingen ben en een beetje mijmeren. Overigens hoorde ik vandaag dat ik zelf op de website van WSV Herkingen sta met verhalen over mijn rondje Engeland, Schotland en Ierland.

Straatmuzikant, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Straatmuzikant
(klik voor grote foto)

Aan de westelijke kust van het nog Verenigde Koninkrijk ondervinden we/ze de effecten van orkaan Dorian. Het lagedrukgebied komt eerst deze kant uit en daarachter ontwikkelt zich een hogedrukgebied dat in het weekend stabieler weer geeft. Een samenvatting van het weerbericht van de Met Office

Lands End to St Davids Head including the Bristol Channel (9)

Strong winds are forecast

24 hour forecast:

 • WIND
  • North 5 or 6, backing northwest 4 or 5, then west 5 to 7 later.
 • SEA STATE
  • Slight or moderate, occasionally rough in west.
 • WEATHER
  • Showers at first.
 • VISIBILITY
  • Good.

Outlook for the following 24 hours:

 • WIND
  • West 5 to 7, veering northwest 4 or 5 later.
 • SEA STATE
  • Moderate or rough, becoming slight or moderate later.
 • WEATHER
  • Rain for a time.
 • VISIBILITY
  • Good, occasionally moderate for a time.

De lange termijn weerverwachting en eind september in Herkingen willen betekenen dat The Scilly's niet haalbaar zijn. Dit zit 'm voor mij vooral op het gegeven dat ik de omgeving niet ken en niet met harde wind daar de beschutting wil zoeken. Alleen aantikken 'ik ben er geweest' en terug, daar doe ik het niet voor. Een troost, zij het een schrale, de Engelsen zeggen:

It takes us a life time to get to The Scilly's

Haveningang Padstow, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haveningang Padstow
(klik voor grote foto)

Zaterdag met de eerste sluisopeningen (10h30) vertrekken richting Penzance of Newlyn. Penzance heeft een getijdenbeperkingen (HW -2h tot HW +1h30). Afhankelijk hoe laat ik in de baai ben waar beide havens liggen, kan ik bepalen of ik wacht tot de sluis draait of wel klaar ben met de dag en naar Newlyn ga, een haven die een mijl voor Penzance ligt.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/049-Padstow


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie