Iets teveel wind van Weymouth naar de Solent


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 5 min.
  • dec 13, 2019
  • sep 18, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Iets teveel wind van Weymouth naar de Solent | Rondje Engeland, Solozeilen, The Needles, Weymouth, The Solent, Southampton, Cowes,

Iets teveel wind van Weymouth naar de Solent

 geplaatst
  • sep 17, 2019

Vrij krachtige tot krachtige wind tegen onderweg naar de Solent. Ankerstop gemaakt om uiteindelijk 's avonds laat in Cowes aan te leggen.

Deel op  


Iets teveel wind van Weymouth naar de Solent

Wat is Weymouth toch een leuk plaatsje en dan bedoel ik niet die volle winkelstraatjes, maar de wandelroute langs Portland Castle of de boulevard die langs de baai loopt. Ook een fijn stuk om langs hard te lopen en dat gebeurt dan ook. De voorhaven doet sfeervol aan, mensen zitten op de kademuur als familie-uitje krabbetjes te vangen al dan niet omkleed met alcoholica en een gezellige pub met terras aan het water. Heb eerder in Weymouth gelegen en op nagenoeg dezelfde plek. Steek nu alleen dieper en dat is wel een puntje van aandacht. Ik had nog 20cm speling bij laagwater.

Portland Castle, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Portland Castle
(klik voor grote foto)

Ik wil hier eigenlijk nog wel een dag blijven. Bij aankomst in een haven zijn er altijd wel een aantal klussen te doen, al was het maar het eeuwige water uit de bilge en onder het bed achterin, weghalen, maar ook de planning naar de volgende haven maken. Ondanks allerhande app's zit er ook het nodige handmatige werk in, bijv. om de vertrektijden en tijdstippen om ergens op tijd te zijn, juist te krijgen, maar ook zorgen dat de routes in tenminste twee plotters komen te staan. Dit gaat nog heel ouderwets met een SD-kaartje en kopiëren en plakken van de bestanden. Heb ondertussen wel een lijstje met functionaliteiten voor partijen als Navionics en iNax.

Kleurrijk straatje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kleurrijk straatje
(klik voor grote foto)

Merk dat "het op de terugweg zijn" ook op mij zijn weerslag heeft. Ene dag meer dan de andere. Het leven aan boord bevalt me, soms een beetje mijn eigen werkelijkheid kunnen creëren en eenmaal thuis is daar ook weer een andere werkelijkheid, een werkelijkheid met andere verplichtingen en zorgen, bijv. zien dat er een nieuwe opdracht of baan komt. Liever zou ik met het meisje een poosje verder zeilen. Maar ja,

tussen dromen en werkelijkheid
staan wetten en praktische bezwaren in de weg

Dinsdag 17 september 2019

Om 06.30u losgegooid. De NL-buren hoorde ik al vroeg vertrekken. Zij gaan richting Frankrijk om dan ergens de Golf van Biskaje over te steken en een jaar rond te zeilen. Wens hen vanaf deze plaats een mooie tocht met vooral veilige mijlen.

De voorspelling van een knoop of 13 wind is niet helemaal gelukt. Na een uur zeilen ging het eerste rif erin niet lang daarna het tweede en stond er nog maar een puntje genua. De windmeter liet waardes zien tussen de 20 en 25kn werkelijke wind. De Uisge-Beatha-comfortmeter daalde in rap tempo. Had wel 3kn stroom mee alleen de wind schuin op de neus. E.e.a. gaf aanzienlijke bakken water over het dek.

Durlston Head, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Durlston Head
(klik voor grote foto)

Het eerste stuk tot Durlston Head had ik nog enigszins beschutting van de rotsen. Zodra ik om de hoek zou zijn lag het open water van Pool Bay voor me. Hoewel alles onder controle wilde ik net met 5-6Bft door en daarom in Swanage een ankerplek opgezocht in afwachting van iets minder wind. Consequentie van dit besluit is wel dat het een latertje wordt voordat ik in Southampton aanleg.

Zonder iets ter onderbouwing van mijn besluit, echter het aantal keren dat ik op de marifoon hoor dat de RNLI moet uitrukken in dit soort weersituaties is niet op een hand te tellen. Ik hoor alleen de oproepen en daarna wordt overgeschakeld naar hun werkkanaal dat hen in verbinding stelt met de coastguard en dat kan ik op de marifoon niet ontvangen.

Gaandeweg de middag neemt de wind in kracht af tot 10-12knt. Streven is rond 18.30 bij de ingang van de The Needles te zijn om zo de stroom mee te hebben als ik verder de Solent invaar. Dwars oversteken is vooralsnog geen optie; er staat ruim twee knopen stroom tegen, maar als ik eerst richting Poole vaar en dan redelijk onder de kust blijf, is de stroom tegen nog maar een halve knoop. Schat in drie uur nodig te hebben om bij The Needles te komen.

Rond Ballard point en rond The Forland of Handfast point nabij Old Harry Rocks staan niet te missen overfalls. Boot wordt ruim 30graden weggezet. Het kolkt ook hier serieus. Eenmaal voorbij ontstaat een heerlijke zeiltocht naar The Needles met de zon op de achtergrond zijn dit wel de dagen waar ik het meest van geniet. Zo'n bak wind als vanochtend, ik kan ermee overweg, maar is niet waar ik voor opteer.

Onderweg

Op het juiste moment bij The Needles. Ik vind dit zo'n markant en indrukwekkend gezicht, de krijtrotsen, een paar van die losstaande puntige rotsen, een lichtbaken, maar het kan hier ook vreselijk spoken. Dat doet het nu niet. Met een aantal lange slagen kruis ik de Solent in en zie de stroom langzaam in kracht toenemen.

Keerzijde om in september aan het begin van de avond de ingang te passeren, is dat het ook rap donker wordt. Achter me heb ik de gloed van de zon en voor me kijk ik een almaar donker wordend gat in met hier en daar de lichten van boeien. Gezien mijn relatie met kleuren vraagt dit nog maar alertheid.

De afnemende maan verlicht meer en meer het westen. Een schitterend gezicht, zeker i.c.m. de heldere sterrenhemel. Dit doet me denken aan mijn cursus astronavigatie. Zoek een ster en bepaal je positie. Op een boot deze exercitie nooit gedaan

Bewogen dag..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bewogen dag...
(klik voor grote foto)

Ondertussen 3kn stroom mee. De boot houdt er aardig tempo in. Ik vraag me wel steeds meer af of het verstandig is om en in het donker en een onbekende -drukke- geul richting Southampton in te varen. De vraag stellen is eigenlijk ook het antwoord geven en ga de spullen klaarleggen om de boot in Cowes te parkeren. Vanaf daar is het 10Nm en morgenochtend om 07.00u loopt de stroom al mee die kant uit.

Rustige plek aan de langssteiger. Het is dan inmiddels 22.00u. Nog niet gegeten, behalve een notenreep. Dit schiet er bij mij meestal bij in. Niet goed, dat weet. Tijd voor een vloeibare boterham en het meisje bellen dat ik weer veilig lig. Ik schijn nogal hyper te klinken, wordt me verteld...

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/054-Weymouth-Southampton

Gevaren mijlen

Logboek begin2676 Nm
Logboek eind2725 Nm
Afgelegde afstand49 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie