Eindelijk verlaten we Dover richting de Nederlandse kust | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Eindelijk verlaten we Dover richting de Nederlandse kust

Eindelijk verlaten we Dover richting de Nederlandse kust | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • sep 30, 2019

Na een week van stormen en regen is het vandaag het moment om over te steken en daarmee nog steeds te proberen binnen te zijn voor de Grevelingensluis dichtgaat.

Deel op  


Eindelijk verlaten we Dover richting de Nederlandse kust | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Maandag 30 september 2019

Springtij, 7m verval, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Springtij, 7m verval
(klik voor grote foto)

Om half vier wakker. Een tijdje liggen draaien en om half vijf gaan douchen. Als ik terugkom is Roy ook al wakker en i.p.v. 06.00u vertrekken gaan we een half uur eerder weg. Stroom tegen hebben we tot halverwege de ochtend. Zo fijn om na een week verwaaid te hebben gelegen eindeljik weg te kunnen. 

Bijna als dieven in de nacht vertrekken we. Nog even afmelden bij Dover Port Patrol voordat we de westelijke uitgang van de haven nemen. De weinige wind hebben we achterop en gaat ons voorlopig niet helpen. Gezien de storm van de afgelopen dagen is de zee opvallend rustig, weinig golven en wat meer deining. Gaat een rollende tocht worden met veel motoren en een beetje steun van de zeilen.

09.12 BST We steken de grens Engeland / Frankrijk over. Op tijd het Verenigd Koninkrijk verlaten voordat de Brexit een feit wordt. Hebben rond de 3kn stroom tegen. Het is springtij en de overfalls laten veel witte koppen ontstaan.

Dag Engeland, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dag Engeland
(klik voor grote foto)

Tegen de tijd dat we bij Duinkerken zijn gaat mijn wacht in en gaat Roy naar binnen. Al motorend alle tijd om logboek bij te werken en een paar artikeltjes te schrijven. Ondertussen krijgen we eindelijk de stroom mee en kruipt de snelheid over de grond (SOG) op van 3kn tot uiteindelijk ruim 9kn. Einde middag is het mijn beurt om plat te gaan. We zijn dan anderhalf uur voor Zeebrugge en vraag om me dan in ieder geval wakker te maken. Overbodige vraag. Als ik eenmaal lig is mijn hoofd een soort van 'Duracell Konijntje' waar allerlei gedachten over de afgelopen maanden en het nog resterend deel van de tocht door me heen schieten. Het van David Baldacci -de Geheugenman- helpt ter afleiding.

Het stroomt..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het stroomt...
(klik voor grote foto)

Begin van de avond geeft de Nederlandse Kustwacht geeft voor verschillende districten een windwaarschuwing: W-ZW 6Bft. Ik kijk ook eens op buienradar en zie dat er een behoorlijke bak water vanaf 21.00u op ons gaat neerdalen. Varen we door naar Breskens en worden twee keer drijfnat -voor dinsdag is geen droge dag voorspeld- of leggen we nu aan en doen morgen de rest? Het wordt Cadzand. Nog nooit geweest en als we daar aankomen is het donker.

Volgen op de AIS, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Volgen op de AIS
(klik voor grote foto)

Bij de huidige windrichting, zuid tot zuidwest, is de haven een heel beschutte plek. De breedte van de ingang zelf is alleen verlicht met de gebruikelijke markeringen en daarna kijk je in een inktzwart gat. Een schijnwerper biedt uitkomst om de rotsblokken aan beide zijden te vermijden. Het deklicht dat aan de mast zit helpt bij het 'parkeerklaar' maken en een vrije box is redelijk snel gevonden. Hierbij leggen we gelukkig aan de goede kant van de steiger aan, want de boot in de box aan de andere kant van de steiger heeft vanaf halverwege zijn boot een donkere lijn naar de steiger gespannen. We snappen de bedoeling, maar dat je deze lijn niet ziet en bij het invaren het (heel) vervelende situaties kan opleveren, dat heeft de eigenaar van deze Contest 55 in Cadzand waarschijnlijk niet bedacht.

Buitje, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Buitje
(klik voor grote foto)

Stipt om 21.00 zitten we droog binnen en de eerste bui komt naar beneden. Was een lange dag, maar eigenlijk ook snel voorbij gegaan.

NB. De Grevelingensluis gaat, zegt RWS, woensdag 02 oktober 2019 om 18.00u dicht. Bij wind van 6Bft of meer draait de bijbehorende brug niet. 

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/059-Dover-Cadzand

Gevaren mijlen

Logboek begin2851 Nm
Logboek eind2942 Nm
Afgelegde afstand91 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha