Eastbourne naar Dover of toch Duinkerken?


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jul 7, 2020
  • sep 30, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Eastbourne naar Dover of toch Duinkerken? | Rondje Engeland, Dover, Ramsgate, Dungeness, Duinkerken,

Eastbourne naar Dover of toch Duinkerken?

 geplaatst
  • sep 23, 2019

Het rustige Eastbourne inwisselen voor de woelige zee tussen Eastbourne en Dover om vlak voor Dover de koers tweemaal te wijzigen.

Deel op  


Eastbourne naar Dover of toch Duinkerken?

Een rustige nacht gehad en ook goed geslapen. Wakker geschrokken van de ronkende motoren van de vissers die vertrokken. Het is dan half 6. Opgestaan, blog bijgewerkt en gaan hardlopen. Staat een interval van 6*2' in hartslagzone 4 (85%-92% van mijn maximale hartslag) met tussendoor 1' rust op het programma. Interval kan je beter met een groep lopen en de duurloopjes alleen of met een klein groepje. Deze training red ik in zone 3 en ik zie wel dat er opbouw in zit.

Bij vertrek nog wel een leuke verrassing. Iemand heeft mij een recommendatie gegeven voor Premier Marinas waardoor ik deze overnachting niet hoef te betalen. Ik ben stiknieuwsgierig wie dit is geweest. Wel een heel aardig gebaar en zeer gewaardeerd.

Woelige zee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Woelige zee
(klik voor grote foto)

De volgende 'leg' wordt naar Dover en voor Dover beslissen we of het Dover wordt of de overkant. Bij het hardlopen langs de boulevard de witte koppen al op het water gezien. Het zien van golfhoogte is niet te doen vanaf de kant, maar als we om 11.15u vertrekken (Dover HW +4h) dan zien we de kuilen snel genoeg. Zeker voor de ingang klotst het alle kanten uit, maar dat komt voornamelijk door de terugslag van de golven op de brekers. Eenmaal voorbij de 'veiligvaarwaterboei' ontstaat er iets meer rust in de golfslag. De wind varieert tussen de 4Bft en ruim 5Bft. We zitten allebei in de kuip en kletsen wat. Sfeer is goed en ik merk dat het vervolg me wel bezighoudt. De voorspellingen zijn instabiel en zo is het weer ook op dit moment. Regen komt en gaat en in de bui trekt de wind aan om daarna weer iets rustiger te worden.

Stuurman van de dag, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stuurman van de dag
(klik voor grote foto)

Na 26Nm vanaf Eastbourne ronden we de kernenergiecentrale van de Dungeness. Een indrukwekkende centrale op de landtong. Als je hier op de fiets elke dag naar je werk moet, dan heb je o.i. een veelal stevige tot zware fietstocht die ook nog eens saai is.

Dungeness, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dungeness
(klik voor grote foto)

Nog een mijl of 18 naar Dover en bekijken de verschillende weersites en weerapps. Het beeld is niet eenduidig, maar naar Duinkerken is het bezeild, niet te hoog aan de wind en stroom mee. Vanaf het punt dat we het er over hebben is het 50Nm. Vanaf de overkant kan in dagtochten verder oostwaarts worden gegaan. De voorspellingen voor de rest van de week zijn niet best en de mate waarin het niet best is, wisselt van slecht tot zeer slecht. De wind mag in de goed hoek zitten, maar de windkracht en golfhoogte zijn teveel. We verleggen de koers naar Duinkerken.

Op de kaart zie ik de grens van 'United Kingdom' en 'France'. Dit betekent Engeland verlaten, ook voor de Brexit verlaten, maar ook nog duidelijker naar een afsluiting van mijn reis gaan en dat emotioneert me.

Terwijl de wind uit de zuidelijke hoek komt, komt er uit noordelijke hoek een inktzwarte lucht aan. We varen t.h.v. van Lightvessel Varne

. Op buienradar wel de bui uit het zuiden zien komen, maar de grijze tot zwarte lucht uit het noorden wordt niet vermeld. Daarop roep ik Dover Coastguard op met de vraag wat zij op de radar zien aankomen. Samengevat: force 5-7Bft, seastate slight to moderate, and thundery showers. We kijken elkaar aan en overleggen, m.n. deze laatste boodschap, daar wil ik niet in terecht komen. We verleggen de koers terug naar Dover. Lastige is soms wel dat je in het moment moet besluiten met de 'ingrediënten' die je hebt en achteraf dit ook moet accepteren.

Lightship Varne, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Lightship Varne
(klik voor grote foto)

Dover invaren is niet heel spannend; je moet je melden en wordt gemonitord en als je je zeilen aan het opruimen bent en antwoordt niet snel genoeg, dan krijg je ook dat te horen. De ingang van de marina zit ergens in een hoekje verstopt. Ondertussen staat er 20kn wind. Dat we wat zoekende zijn wordt door Port Patrol opgemerkt en wordt ons verteld dat we de rode lichten moeten negeren en daar naar binnen moeten. De wind valt weg achter de kademuren, rust.

Als we buiten aan een drankje zitten kunnen we op de marifoon het gesprek volgen van een zeilboot die ook erg graag naar binnen wil. Zij vragen de windsterkte en krijgen te horen dat er 20-23kn staat. We kijken elkaar aan: verstandig besluit.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/057-Eastbourne-Dover


Gerelateerde artikelen

AIShell iPad case aanpassen met anti glare

AIShell iPad case aanpassen met anti glare

Navigatie iPad-case AIShell aanpassen naar anti glare scherm voor minder spiegeling en beter zicht....

Lees verder
Het Getij

Het Getij

Tijdens een whisky-proeverij vertelt RS dat hij een artikel over het getij heeft geschreven. Mooi......

Lees verder
Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt

Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt

Een extra (marine) handgreep in de ingang naar de kajuit gemaakt voor extra veiligheid bij het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie