De mooie en minder mooie gebeurtenissen in Cowes | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • nov 12, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
De mooie en minder mooie gebeurtenissen in Cowes

De mooie en minder mooie gebeurtenissen in Cowes | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • sep 21, 2019

De Southampton Boatshow bezocht, een opstapper aan boord, de Needles eindelijk vanaf land bekeken en schade aan de boot toegebracht.

Deel op  


De mooie en minder mooie gebeurtenissen in Cowes | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Woensdag 18 september 2019

In alle vroegte Cowes verlaten richting Southampton om een dagje Boatshow te doen en morgen Roy op te laten stappen. Hij zeilt de laatste 10 dagen mee naar Bruinisse; ik wil wel solo in Herkingen aankomen. Denk dat ik wel enige sluishulp krijg net als bij vertrek.

De Town Quay marina ligt pal naast het evenemententerrein van de Southampton Baotshow en daarmee is de prijs per meter met 40pence verhoogd tot GBP4,-/mtr. Cowes is voordeliger.

De Boatshow is wel een happening, veel publiciteit, groots opgezet en een mooie afwisseling tussen bootjes en snuisterijen voor bootjes. Op het water ben ik verschillende boten gaan bekijken en hier sprong de Spirit 50 wel bovenuit, wat een vreselijk mooie boot, zo met oog voor detail afgewerkt, bouwtijd is ongeveer 14 maanden en rond een miljoen weet je alles. Ik heb me ingehouden en beperkt tot een paar nieuwe Dubarry laarzen, want na 14jaar zijn die van mij aan de gladde kant en dat is ook niet meer te herstellen. Al met al een mooi dagje vermaak en vooral leuk om mensen te kijken.

Donderdag 19 september 2019

Roy..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Roy...
(klik voor grote foto)

De 'solovlag' kan vandaag uit de achterstag. In de loop van de middag landt Roy, even een eerste bijkletsmomentje en dan terug naar Cowes. Leuk om hem te zien en het laatste stuk samen te zeilen. Het is nog een week en dan zit vier maanden zeilen rond Engeland, Schotland en Ierland erop. Het is allemaal nog wat onwerkelijk dat deze reis bijna op zijn eind is.

Vrijdag 20 september 2019

Vanochtend opgestaan met spierpijn in mijn kaken. Te weinig gepraat de afgelopen weken en gisterenavond teveel. Het was wel heel gezellig.

The Needles, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Needles
(klik voor grote foto)

Na het hardlopen de planning voor de komende week opgezet. De weergoden gaan nogal wat wind de zuidkust van Engeland insturen. Het is zoeken naar de momenten om mijlen te maken en zoals het zich nu laat aanzien, gaan we zondag naar Eastbourne (65Nm) en maandag naar Ramsgate (60Nm). In Ramsgate kunnen we wachten op een geschikt moment om de 85Nm naar de Roompot te gaan maken. Ondertussen is er een strak blauwe lucht en zon boven de Solent en veel witte koppen op het water.

The Needles, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Needles
(klik voor grote foto)

Inmiddels diverse malen op de Isle of Wight geweest en langs The Needles gevaren, alleen deze nooit vanaf land bekeken. De twee bussen brengen ons in 1h45 naar een attractiepark-achtige omgeving, maar als je dat negeert, dan is het een mooie wandeling over het heuvelachtige terrein naar het bijna uiterste punt van het eiland. Zeker op een zonnige dag als deze zijn de kleurnuances van de krijtrotsen goed zichtbaar en doen de baaien bijna idyllisch aan.

Terug in de haven meert er een Dehler 36JV achter ons aan en met de eigenaren raken we in gesprek. Blijkt dat zij destijds naar mijn Dehler hebben gekeken bij de makelaar aan de overkant van Herkingen. Hoe toevallig? Zij hadden voor de makelaar werkelijk geen goed woord over en vervolgens komt er een stroom voorbeelden die ik alleen maar uit eigen ervaring kon onderschrijven. Maar je bedenkt niet dat ik Cowes mensen tegenkom die naar dezelfde Dehler hebben gekeken als ik heb gedaan en uiteindelijk heb gekocht.

Zaterdag 21 september 2019

Een relax dag om wat splitswerk te doen, mijn cv te schrijven en een boek te lezen in de zon. Dit gaat de komende dagen wel veranderen. Over land staat er weinig wind, is de voorspelling, maar door het kanaal gaat de komende week een enorme bak wind geduwd worden. Ik maak me hier ook wel zorgen over of daarmee zaterdag 28 september in Herkingen haalbaar wordt. De wind draait morgen naar een zuidelijke hoek en daarmee wordt Eastbourne ook bezeild. Afgelopen dagen stond er een harde oostelijke wind waardoor ik het geen optie vond om in oostelijke richting te vertrekken.

Vanmiddag voor het eerst op de steiger meegemaakt dat de eigenaar van een zeilbootje (Laser RS2000) de huid helemaal werd vol gescholden. Wat een gênante vertoning. Wij stonden eigenlijk net op punt om in het stadje boodschappen te doen en maar even bij het zeilbootje langsgelopen of we konden helpen; bootje was nogal hard op de kant gebotst en had blijkbaar daarbij de preekstoel van een Van Der Valk-jacht geraakt. Op het oog niets aan de hand, alleen de eigenaar heeft zo ongeveer de hele haven bij elkaar gescholden. Hier maar even geholpen om de Laser-zeilers naar veiliger water te brengen. De jongste zeiler van de twee was voor de tweede keer aan boord en was helemaal beduusd van zoveel verbaal geweld.

Gebots in Sheapard Warf, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gebots in Sheapard Warf
(klik voor grote foto)

Na het boodschappen doen, e ik was nog niet eens aan boord, zie ik een hoeveelheid First 40-boten binnen komen en dat ging met nogal wat gebots. Het kon niet uitblijven dat er ook tegen mijn boot werd gebotst. Tien man aan boord en niet eens instaat te zorgen dat een boot op een fatsoenlijke manier de haven binnen komt zonder schade te veroorzaken. Ik heb een aantal foto's gemaakt en werkelijk te triest voor woorden hoe dit verliep en kon het niet nalaten toen ze tegen mijn boot aanzaten en de volgende krassen hadden veroorzaakt hier een opmerking over te maken.

Tegen de tijd dat iedereen is uitgebotst en de havenmeester meermalen zijn rib tussen boten heeft gestoken om als stootwil te dienen, komt de schipper van de bewuste boot bij mij aan boord om zijn excuus te maken en zijn gegevens achter te laten. Bij het vertrek zegt hij dat zij de boten hebben gehuurd van Sunsail en eigenlijk niet zoveel manoeuvreerervaring hebben (to state the obvious) en het ook moeten leren. Ondertussen had ik gezien dat hij huisarts is en vraag of hij dat leren ook op zijn patiënten heeft gedaan. Point taken!

In de pub maar een drankje en een hapje gaan doen; dit soort ongelukken leiden wel heel erg af.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/055-Southampton-Cowes

Gevaren mijlen

Logboek begin2725 Nm
Logboek eind2744 Nm
Afgelegde afstand19 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie