Zeiltocht van Dublin naar Arklow | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • okt 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Zeiltocht van Dublin naar Arklow

Zeiltocht van Dublin naar Arklow | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • aug 19, 2019

Met een stevige wind en af en toe een bui vertrokken in zuidelijke richting van Dublin naar Arklow.

Deel op  


Zeiltocht van Dublin naar Arklow | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Het waaien houdt maar niet op, vanochtend wel iets minder dan de 6Bft die er afgelopen nacht stond, maar zelfs 3Nm van zee staat er nog steeds 17Knt. Heb een poos getwijfeld of ik naar Arklow moet gaan of het nog een dag uitstel. Aan de andere kant is het grotendeels bezeild en met een beetje onder de kust blijven, heeft de zee nog niet veel kans om op te bouwen.

Na het hardlopen in het clubhuis nog een cappuccino en krijg ik de laatste adviezen over waar wel en niet te varen. Gelukkig komt dit overeen met de route die ik zelf had geplot alleen zou ik om Dalkey Island gaan, maar kan daar prima tussendoor varen. Ook wel leuk eigenlijk om zo ook iets meer van de kust te zien en vind het wel wat hebben om zo tussen twee eilanden te varen...

Havenuitgang Dublin, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Havenuitgang Dublin
(klik voor grote foto)

Vertrek is 2h voor HW Dublin, kan desgewenst iets minder, maar zo weet ik dat ik voor de 38Nm tot Arklow de stroom ook mee heb. Als ik om 12.00u losgooi, schijnt zelfs de zon.

Zodra ik bij het begin van de geul naar Dublin ben, staat er 20Knt wind en de verkeerscentrale Dublin geeft 25Knt (6Bft) af. Ik realiseer me dat ik hiermee afwijk van mijn regel om boven windkracht 5 niet uit te varen. Voordat ik de baai uit ben zitten er nog verschillende havens en dat is de escape die ik mezelf heb gegeven.

Links Dalkey Island, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Links Dalkey Island
(klik voor grote foto)

De boot pakt de snelheid op alleen de genua makkelijk op. Het grootzeil blijft beneden en de stuurautomaat doet de rest. Hier heb ik al zoveel profijt van gehad en deze blijft de boot in de omstandigheden die ik tot nu heb meegemaakt, probleemloos sturen. Moet er niet aan denken dat ik dit allemaal met hand had moeten sturen. Vroeger.....

Ondertussen hobbel is rustig door terwijl ik als een 'hondje aangelijnd' aan de boot vastzit met mijn veiligheidslijn. De stroom-mee is al tot 2knt. toegenomen (voor de niet-zeilers, zonder iets te doen word je met ongeveer 3,6km/u voortbewogen). Rond Wicklow Head neemt de stroom toe tot 3knt. Deze 'kop' ruim ronden i.v.m. de 'overfalls', was een van de adviezen.

Regenboog over de Ierse Zee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Regenboog over de Ierse Zee
(klik voor grote foto)

De wind laat het op dit stuk afweten en dat maakt het zeilen niet makkelijker. Ik word wel met drie knopen voortgestuwd, maar dit zorgt in samenhang met de golven ervoor dat de boot meer gaat rollen en liggen stampen. Gelukkig is daar de eerste bui van vandaag en daar komt ook weer de nodige wind uit.

Die buien zijn heel voorspelbaar doordat ik ze boven land zichzelf zie ontwikkelen en met de westelijke wind richting de Ierse Zee zie drijven. Als het heel erg zwart wordt lukt het ook om er omheen te sturen.

Regen en Wind, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Regen en Wind
(klik voor grote foto)

De tweede bui is een paar mijl voor de haveningang van Arklow. Binnen no-time schiet de windmeter van 8knt. naar 20knt. Wind-tegen-stroom geeft een knobbelige golfslag, maar op de motor drukt de boot zich er aardig doorheen.

Zeilend

Eenmaal de markeringen van de havenmond voorbij is het nog een klein stukje de rivier op voordat ik aan SB de haveningang vind. Deze is smal, erg smal en de haven is niet direct berekend op 36ft boten. Er liggen er wel enkele, maar het merendeel is een maatje kleiner. De havenmeester was overigens, zoals wel vaker, niet bereikbaar.

Buiten de haven ligt een langssteiger waar het prima liggen is. Praatje met een Engelse bootjesvaarder die in Poolbeg zijn thuishaven blijkt te hebben en tijd voor een drankje bij de laatste zonnestralen. Al met al blij dat ik ben gaan varen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/042-Dublin

Gevaren mijlen

Logboek begin2197 Nm
Logboek eind2228 Nm
Afgelegde afstand31 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha