Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 6 min.
 • okt 22, 2019
 • Zeilen
 • Logboek
 • Tochten
 • Hardlopen
 • Gregor Gregor
Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina

Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
 • aug 18, 2019

Er trekt een lagedrukgebied over de Ierse Zee en daarom lig ik een paar dagen verwaaid in Poolbeg Marina, mooie gelegenheid om iets van Dublin te gaan zien.

Deel op  


Verwaaid in Dublin bij Poolbeg Marina | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Vrijdag 16 augustus

Poolbeg Marina, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Poolbeg Marina
(klik voor grote foto)

Als een blok geslapen en dan vind ik het na het wakker worden wel lekker om te douchen, maar.... daar heb je douchemunten voor nodig en die zijn aan de bar te krijgen. Hoe laat gaat de bar open? Niemand die daar iets zinnigs over kan zeggen. Had dit best graag gisterenavond willen weten. Nu is er nog het invalidetoilet met douche waar geen muntje voor nodig is... later hoor ik dat de dame die gisterenavond achter de bar stond net nieuw is en nog niet alle gebruiken uitgelegd heeft gekregen. Geen zin me hier heel druk over te maken.

The Book of Armagh, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Book of Armagh
(klik voor grote foto)

Het Trinity College in Dublin bevat een tentoonstelling van de Book of Kells en een indrukwekkende bibliotheek waar zo'n 200.000 boeken staan geordend in de zogeheten Long Room.

The main chamber of the Old Library is the Long Room; at nearly 65 metres in length, it is filled with 200,000 of the Library’s oldest books and is one of the most impressive libraries in the world.

Bij binnenkomst val ik stil, zo overweldigend is om de authenticiteit van deze zaal te zien met al zijn boeken en bustes van schrijvers en filosofen. Veel boeken bevatten een lint ten teken dat deze opnieuw en op authentieke wijze, moeten worden ingenaaid. Wat deze bibliotheek ook bijzonder maakt, dat de boeken onder voorwaarden ook nog steeds voor studie worden gebruikt.

The Long Room, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Long Room
(klik voor grote foto)

Voor het binnengaan van de Long Room, krijg je als bezoeker een overzicht van The Book of Kells waarbij een impressie wordt gegeven van het letterlijke monnikenwerk dat is verricht bij het schrijven van deze vier geestelijke geschriften.

The Book of Kells (Trinity College Dublin MS 58) contains the four Gospels in Latin based on the Vulgate text which St Jerome completed in 384AD, intermixed with readings from the earlier Old Latin translation. The Gospel texts are prefaced by other texts, including "canon tables", or concordances of Gospel passages common to two or more of the evangelists; summaries of the gospel narratives (Breves causae); and prefaces characterizing the evangelists (Argumenta). The book is written on vellum (prepared calfskin) in a bold and expert version of the script known as "insular majuscule". It contains 340 folios, now measuring approximately 330 x 255 mm; they were severely trimmed, and their edges gilded, in the course of rebinding in the 19th century.

The Sphere, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
The Sphere
(klik voor grote foto)

Het ging me vooral om het zien van de Long Room, maar de overzichtstentoonstelling vond ik meer dan de moeite waard omdat het een kijkje geeft achter de schermen van wat er kwam kijken bij het schrijven van deze geschriften. Tip: koop kaartjes online.

Trailer doorgezakt, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Trailer doorgezakt
(klik voor grote foto)

Als ik einde dag bij de jachtclub terugkom, is er een man bezig om zijn kimkieler (boot met twee kielen, links en rechts een) op een trailer te zetten en schoon te krabben. Terwijl ik dit sta aan te kijken ineens een klap, zakt de trailer door een van de dragers en staat de zeilboot met een kiel op de trailer en met de andere op de grond. De man vloekt hartgrondig. Dit gaat meer vragen dan een tilletje met een paar man.

Zaterdag 17 augsutus

Niet alleen na het opstaan vind ik een douche fijn, maar ook na het hardlopen. Nu was ik vandaag wel voorbereid en had ik muntjes, maar was het hele pand nog met 'blinds' afgedicht en geen mogelijkheid om de douche noch het toilet te bereiken. Tegen 10u is er een vrijwilliger, zitten de eerste gasten al aan het bier en kan ik gaan douchen.

Standbeeld Oscar Wilde, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Standbeeld Oscar Wilde
(klik voor grote foto)

In het centrum van Dublin bevindt zich o.a. het Little Museum. In een van de huizen die in Georgian-stijl zijn gebouwd is een museum gemaakt waarin ik word meegenomen in de Ierse geschiedenis. De rondleiding duurt 45min. en wordt in dit geval gedaan door een dame die de geschiedenis ook met een knipoog uitlegt.

As a civic museum for the city of Dublin, the Little Museum chronicles the history of the city in the 20th century. It provides visitors with an intimate and informative glimpse into life in Dublin during that time period. The Little Museum, the “brainchild” of director Trevor White and curator Simon O’Connor, was formed in April 2011 and officially opened its doors to the public in October of the same year.[1] A registered charity, the museum is governed by a board that includes representatives of Dublin City Council and Fáilte Ireland, the national tourism development authority.

Geschiedenis U2, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Geschiedenis U2
(klik voor grote foto)

Ooit geweten dat de eerste naam van de band U2 'Feedback' was? In een aparte kamer is er een tentoonstelling over de ontwikkeling van U2 en de betekenis van deze Ierse band voor Ierland.

Na deze culturele uitspatting door de stad gewandeld naar de volgende culturele uitspatting: de Jameson Distillery Nu kan whiskey wel met een 'e' worden geschreven. Het verschil is terug te voeren op de vertaling vanuit het Schots en het Ierse Gaelic. Wanneer het met een 'e' wordt geschreven, dan verwijst het ook naar de Amerikaanse variant.

Jameson Proeverij, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Jameson Proeverij
(klik voor grote foto)

Jameson (/ˈdʒɛməsən/) is a blended Irish whiskey produced by the Irish Distillers subsidiary of Pernod Ricard. Originally one of the six main Dublin Whiskeys, Jameson is now distilled at the New Midleton Distillery in County Cork. In 2018, annual sales topped 7.3 million cases.[1] Jameson is by far the best-selling Irish whiskey in the world. It has been sold internationally since the early 19th century, and is now available in over 130 countries.

De opzet doet mij erg commercieel aan, grote bars, cocktail-makende obers, aan alles is te zien dat dit een van de grootste whisky-leveranciers is. Ik kies ervoor om een proeverij van vier glazen te doen, t.w.:

 • Jameson
 • Jameson Crested
 • Jameson Distillery Edition
 • Jameson Black Barrel (60%)

Gedurende de 40min. van deze proeverij besteedt de whiskey-deskundige tijd aan het hoe proces van ruiken, proeven en nippen. Dat laatste is zeker iets dat bij Jameson Black Barrel nodig is, deze brandt zich a.h.w. naar binnen. De Crested en Distillery Edition zijn zachter van smaak en passen mij beter. De eerste wordt min of meer afgedaan als whiskey om te mengen. De laatste, daarvan kun je uit het vat je eigen fles vullen en word je opgenomen in de annalen van Jameson dat je deze wiskey hebt gekocht; deze is alleen hier te verkrijgen voor slechts €100/fles. Ik laat 'm even gaan.

Dublin Stadion, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Dublin Stadion
(klik voor grote foto)

Het is mooi geweest voor vandaag, bijna 21km gewandeld incl. 7km hardlopen en op Poolbeg Marina komen ze niet verder dan een slap baguette met ham en kaas. Beetje een teleurstelling omdat de aanwezige keuken warme maaltijden suggereerden. Had dit even moeten navragen en om nu nog een keer twee kilometer te gaan lopen....

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/042-Dublin


Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha