Rondje Engeland - een paar dagen Belfast en solo verder zeilen | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 6 min.
  • okt 22, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Rondje Engeland - een paar dagen Belfast en solo verder zeilen

Rondje Engeland - een paar dagen Belfast en solo verder zeilen | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • aug 11, 2019

Na een paar gezellige dagen samen in het bijzondere Belfast gaat het meisje weer huiswaarts en vaar ik solo verder, met Bangor als eerste stop.

Deel op  


Rondje Engeland - een paar dagen Belfast en solo verder zeilen | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Vrijdag 09 augustus 2019

Vriend of Vijand, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Vriend of Vijand
(klik voor grote foto)

We liggen vlakbij het Titanic museum in het havenkwartier. Het Titanic museum is in 2009 gebouwd en wil een overzicht geven van de scheepsbouwactiviteiten die in dit gebied hebben plaatsgevonden waarbij de bouw van de Titanic wel de meest vermeldenswaardige is. Voor de zelf te lopen en volgen tour is het nodig een boeking te maken, alleen de hoeveelheid mensen die dan wordt binnengelaten maakt dat het nog steeds een (te) volle bedoening is. Er is veel te zien en lezen over de historie van Noord-Ierland, echter sommige stukken worden zo uitgekauwd dat het langdradig wordt. Iets dat onderbelicht blijft is de splitsing tussen Noord- en Zuid Ierland, wat er in Ulster is gebeurd en het effect van het Goede Vrijdag-akkoord.

Impressie bouwgebied Titanic, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Impressie bouwgebied Titanic
(klik voor grote foto)

Als we nog in de rij staan om naar binnen te mogen, stel ik een Ierse de vraag hoe zij tegen de komende Brexit aankijken en wat zij ervan vindt dat Noord-Ierland nog steeds zo is verbonden met Engeland. Als blikken konden doden, had ik dit niet meer geschreven. Is dat dan een persoon die zo reageert? Nee, in mijn 'veldwerk' blijkt het overgrote deel op deze manier te reageren en zich ongemakkelijk bij de vraag te voelen.

Onderzee robot, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Onderzee robot
(klik voor grote foto)

Het zinken van de Titanic was niet geheel voorzien en vooral niet doordat er werd gebotst met een ijsberg. De vraag waarom het schip hier niet tegen bestand was, wordt eigenlijk niet beantwoord. In de laatste etappe van de toer komt vooral het vingerwijzen aan de orde. Hoe verrassend. De site 'Wonder O Polis' geeft wel een verklaring die ook al meermalen op Discovery Channel is getoond en die ik eigenlijk best schokkend vind.

Experts who have studied the disaster, including the ship's remains that were discovered on the ocean floor in 1985, have concluded that no one single factor is to blame. Instead, they believe it was a series of factors, called an “event cascade," that caused the Titanic to sink so quickly. For example, experts believe the ship was sailing too fast for the icy conditions. Moreover, they think Captain Edward J. Smith paid too little attention to iceberg warnings that had been received. Some iceberg warnings might not have even made it from the radio room to the ship's bridge. Finally, the crew members watching for icebergs from the crow's nest didn't have binoculars. All of those factors help to explain why the Titanic collided with an iceberg on the night of April 14, 1912. Why it then sank so quickly can be explained, in part, by the unfortunate use of some lower-quality construction materials.

Metallurgists who have studied the disaster believe that, despite the Titanic's advanced technology and luxurious accommodations, its hull was fastened together with poorly-cast wrought-iron rivets. When the ship hit the iceberg, they believe these rivets popped off, effectively “unzipping" the hull at the seams.

The holes created in the ship's hull allowed six compartments to flood, causing the allegedly “unsinkable" ship to not only sink, but to do so quickly. The Titanic disaster shocked the world and led to several new maritime safety regulations, including ensuring enough lifeboats to carry everyone on board.

's Middags verplaatsen we ons naar een knus hotelletje dat het meisje heeft geboekt. Na aankomst in het centrum van Belfast zijn we begin van de avond de stad ingelopen naar de oudste pub van Ierland, Kelly's Cellar een mooie karakteristieke pub en zijn hier ook naartoe gegaan met de gedachte hier een pubmeal te hebben, maar dat zit hier niet in. Dat wordt uiteindelijk een Indiaas maal.

Papadums als voorgerecht, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Papadums als voorgerecht
(klik voor grote foto)

De wandeling voerde niet door het fijnste deel van Belfast. Ik houd er een wat unheimisch gevoel aan over. Veel verbodsborden wat allemaal niet mag, veel graffiti en dicht gespijkerde ramen, huizen die met staalconstructies staande worden gehouden, zwervers die op straat liggen, politie die in agressieve en defensieve auto's rondrijden, maar ook lichtreclames voor het verkrijgen van betere elektriciteitsaansluitingen, iets waarvan je verwacht dat dat allang geregeld zou zijn. We realiseren ons ook dat we eigenlijk maar weinig over de inhoud van het ozo complexe akkoord tussen de verschillende delen van Ierland doorgronden.

Zaterdag 10 augustus 2019

Botanische tuin, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Botanische tuin
(klik voor grote foto)

Het aantal genoemde hoogtepunten op o.a. Tripadvisor voor Belfast is op een dag te bezoeken, zelfs op een regenachtige dag als deze. De botanische tuin is mooi en nat, de deur van de katholieke kerk staat alleen na betaling open, de George Food market is vol met lekkers en gezellig druk en de Belfast City Hall heeft een indrukwekkende tentoonstelling in een majestueus gebouw over de geschiedenis van Noord-Ierland. De tentoonstelling komt wel dichtbij als we in een van de kamers uitspraken lezen van de overlevenden uit de recente oorlog.

George food market, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
George food market
(klik voor grote foto)

Terwijl de stad volloopt met schaarsgeklede jeugd, mensen waarbij de '5 in de klok' wel erg was genieten wij van een pubmeal, hebben een aantal mooie gesprekken en wandelen ruim voor sluit terug naar ons hotel.

Zondag 11 augustus 2019

De dag staat een beetje in teken van afscheid nemen. We gaan samen hardlopen, drinken lekkere cappuccino en doden de tijd tot Geeske met de taxi richting vliegveld kan. In het hotel kunnen we onze spullen achterlaten, maar blijft dan wel de uitvalsbasis en om straks op straat voor de taxi afscheid te nemen, dat voelt ook niet ok. We gaan terug naar de boot, dumpen de tassen en wandelen naar de andere kant van de rivier.

Uitspraken overlevenden, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Uitspraken overlevenden
(klik voor grote foto)

Wat doe je dan verder op zo'n middag? Het wordt tijd dat ik naar de kapper ga en er wordt een hippe kapper gezocht. Ik kan hier wel om lachen; krijg ineens zo'n beeld van stellen waar de vrouw meegaat naar de kapper met haar man en de vrouw de kapper dan gaat vertellen hoe haar man zijn haar wil hebben. De Ierse kapper is in dit opzicht wel een belevenis in zijn gehele manier van knippen waarbij het hoogtepunt is dat met een brandende wattenstaaf de haartjes in mijn oren worden verwijderd.

Rebreast whiskey @ The Merchant, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rebreast whiskey @ The Merchant
(klik voor grote foto)

Tijd om whiskey (!) te gaan proeven in The Merchant. Hier spelen een pianist en bassist muziek uit vroeger tijden, word ik verrast door de whiskey en Geeske door een lokale gin-tonic. Het duo speelt op verzoek Up a lazy river en we dansen samen. Dit is een beter afscheid.

Visit The Cocktail Bar at The Merchant Hotel and experience the Redbreast Whiskey Tasting Flight. Relax in 5* surroundings, by the fire if the weather calls for it, and enjoy 4 of Ireland’s best whiskeys. The knowledgeable bartenders will be on hand to answer any questions regarding tasting notes and offer an insight into the whiskeys.

Solo naar Bangor, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Solo naar Bangor
(klik voor grote foto)

's Avonds vaar ik ter afleiding Uisge Beatha naar Bangor om zo tijd te winnen als ik morgen wil oversteken naar het plaatsje Peel op de Isle of Man. Weersvoorspellingen zijn wispelturig.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/039-Belfast

Gevaren mijlen

Logboek begin2075 Nm
Logboek eind2085 Nm
Afgelegde afstand10 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha