Pittige zeildag van Fishguard naar Milford | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • nov 11, 2019
  • aug 25, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
Pittige zeildag van Fishguard naar Milford

Pittige zeildag van Fishguard naar Milford | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • aug 24, 2019

Een van de eerste dagen dat ik in korte broek kan zeilen, de zon schijnt en er staat een stevig briesje om naar Milford Haven te vertrekken.

Deel op  


Pittige zeildag van Fishguard naar Milford | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Fishguard (Welsh: Abergwaun, meaning "Mouth of the River Gwaun") is a coastal town in Pembrokeshire, Wales, with a population of 3,419 in 2011; the community of Fishguard and Goodwick had a population of 5,407. Modern Fishguard consists of two parts, Lower Fishguard and the "Main Town". Fishguard and Goodwick are twin towns with a joint Town Council. Lower Fishguard is believed to be the site of the original hamlet from which modern Fishguard has grown. It is in a deep valley where the River Gwaun meets the sea, hence the Welsh name for Fishguard. It is a typical fishing village with a short tidal quay. The settlement stretches along the north slope of the valley. The main town contains the parish church, the High Street and most of the modern development, and lies upon the hill to the south of Lower Fishguard, to which it is joined by a steep and winding road. The part of the town that faces Goodwick grew in the first decade of the 20th century with the development of Fishguard Harbour.

Om half vijf ging de wekker. Gisteren ook al rond deze tijd. Patroon? Wel opgestaan, grib files opgehaald en vond mezelf te moe om weg te gaan. Terug te kooi en slapen.

Fishguard Bay, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Fishguard Bay
(klik voor grote foto)

Uiteindelijk lang genoeg gedraaid en met een kop thee in de kuip, waar de zon op schijnt, verder wakker worden. Ik anker weinig, maar de rust en ruimte hier is wel een heel prettige manier van wakker worden. Ter verfrissing het water in gegaan. Was wel een heel koude bedoening, 18gr. Dan te bedenken dat ik op Nieuwjaarsdag ook wel eens in de Noordzee heb gelegen.

Voor vandaag is er wind voorspeld rond de 15kn met vlagen van 19kn en voor zondag wordt er niet meer dan 3-5kn afgegeven. Dit doet me besluiten om vanmiddag weg te gaan, ongeveer 2u voor HW, 40Nm en daarmee wordt het geen nachtwerk. Ik kan zelfs in korte broek en polo vertrekken, eindelijk eens geen zeilpak aan.

Het stuk naar Milford is voornamelijk langs de kust met twee kleine baaien die moeten worden overgestoken. Via een vriend krijg ik lokale informatie waar extra op te letten en waar beter omheen te varen. Dit is net kennis die niet in de pilot is te vinden en wel handig is te weten.

Eenmaal Fishguard Bay uit kan ik met ruime wind weg en de eerste baai oversteken met halve wind. De voorspelde wind was er tot halverwege toen de vlagen de constante wind werden. Het helpt als voorspellingen zich aan zichzelf houden. Twee riffen erin en verder. Maar deze wind in een lekker zonnetje terwijl de boot ruim 7knts loopt is toch anders dan het onder een grijze lucht te moeten doen.

Zeilend

Rond Saint Davids Head kan ik m'n lol op. Ik weet dan nog niet wat er nog meer gaat komen. De wind draait alle kanten uit en het voorprogramma van de wasmachine is aangezet. Ook staat op de kaart eddies aangegeven ik er redelijk ruim omheen vaar, heb ik ook wind tegen en de stroom op de kont. Golven bouwen niet eens heel erg op, maar het klotst vooral.

Eddies in Ramsey Sound, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Eddies in Ramsey Sound
(klik voor grote foto)

De Ramsey sound is een doorgang tussen St. Davids en Ramsey Island. Wind tegen aan de ene kant en de stroom drukt tegen de andere kant. Deze doorgang komt uit in text="Saint Bride's Bay"}. De bruid heeft het hoofdwasprogramma voluit gezet. Wat gaat het hier tekeer, diepe kuilen die van verschillende kanten op me af komen en dan de klappen die de boot te voortduren krijgt, die zijn meer dan stevig. In dit soort situaties, dus bij het doorvaren van eddiesen en overfalls, is gang alles en vertrouw ik niet op alleen de voortstuwing van de zeilen. Te weinig snelheid maakt dat je geen druk op je roer hebt en houdt en zo de controle verliest.

Eenmaal de doorgang ruim gepasseerd kunnen de riffen eruit en kan ik aandewind verder richting Saint Ann's Head, de ingang van het kanaal naar Milford Haven. Dit stuk water is ook niet helemaal vrij van geklots, maar het is te doen en ik kan zelfs een kop thee maken. Ondertussen tilt de lange oceaandeining de boot langzaam op om haar daarna weer even rustig te laten zakken. Mooie ervaring!

Milford Haven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Milford Haven
(klik voor grote foto)

Milford Haven Waterway (Welsh: Dyfrffordd Aberdaugleddau) is a natural harbour in Pembrokeshire, Wales. The Haven is a ria or drowned valley flooded at the end of the last Ice Age.[1][2] The Daugleddau estuary winds west to the sea. As one of the deepest natural harbours in the world, it is a busy shipping channel, trafficked by ferries from Pembroke Dock to Ireland, oil tankers and pleasure craft. Admiral Horatio Nelson, visiting the harbour with the Hamiltons, described it as the next best natural harbour to Trincomalee in Sri Lanka (then Ceylon) and "the finest port in Christendom".

Vanaf Saint Ann's Head is het nog twee uur varen door de beboeide geul langs het industriegebied van Milford Haven. Hier zijn ook de nodige ankerplekken te vinden, maar ik kies ervoor om in Milford Marina te gaan liggen de komende dagen. Het uitblijven van een reactie op de marifoon van de sluiswachter doet mij besluiten om aan het ponton te overnachten en juist als ik mijn aankomstbiertje open komt de man richting het ponton en vraagt mij wat mijn intenties zijn? "Ehhhh, mijn biertje drinken?" Ik mag of nu door de sluis of om 23.00u. Het is inmiddels 21.00u en ik wil eigenlijk wel rust. De sluis door naar een ligplaats.

Milford Haven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Milford Haven
(klik voor grote foto)

Was een mooie dag zeilen met nieuwe ervaringen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/045-Fishguard-Milford

Gevaren mijlen

Logboek begin2290 Nm
Logboek eind2329 Nm
Afgelegde afstand39 Nm

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie