Op eigen kiel aankomen in de Republiek Ierland | Rondje Engeland-Schotland-Ierland


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • okt 22, 2019
  • aug 13, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
Op eigen kiel aankomen in de Republiek Ierland

Op eigen kiel aankomen in de Republiek Ierland | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

 geplaatst
  • aug 13, 2019

In het Rondje Engeland ga ik voorlopig solo verder. Vandaag van Bangor naar de Republiek Ierland en leg aan in Carlingford. Een volgende mijlpaal!

Deel op  


Op eigen kiel aankomen in de Republiek Ierland | Rondje Engeland-Schotland-Ierland

Het plan om maandag naar de Isle of Man te varen heb ik laten varen. Voor mezelf leek het beter een dag nog binnen te blijven en een vervolgplan te maken. De vooruitzichten zijn niet al te best voor het tweede deel van de week en ik moet dan ergens van het ene eiland naar het andere eiland zien te komen.

Donker en koud, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Donker en koud
(klik voor grote foto)

Dinsdagochtend zou om 03.30u de wekker gaan, maar om 02.00u was ik klaar wakker. Poosje liggen draaien, maar kan net zo goed opstaan om het tij vanaf het allereerste moment mee te hebben naar Carlingford, zo'n 65Nm zuidelijker.

De sterren zijn te zien en verder is het stikdonker. Vind dit wel spannend om op onbekend water eruit te gaan en ook omdat ik door een stuk ga met overfalls. Gelukkig waait het bij vertrek nauwelijks en heb ik wel het profijt van de stroom.

Warm ingepakt glij ik als een dief in de nacht de haven van Bangor uit; vind het vervelend iemand wakker te maken.

De stroom mee, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
De stroom mee
(klik voor grote foto)

Zodra ik de baai uit ben en mezelf tussen de boeien door heb gemanoeuvreerd kan ik de zeilen gaan hijsen. Zeker solo-zeilend doe ik dit terwijl ik met een life-lijn vastzit aan een lijn die in het gangboord vastzit. Hiermee is ook mijn actieradius in handelen gelimiteerd hetgeen betekent dat ik niet overal even makkelijk bij kan. Maar overboord gaan is geen optie.

Langzaamaan begint het licht te worden. Ik blijf dit een indrukwekkend schouwspel vinden als ik me op zee bevind. De zeilen kunnen de komende uren over bakboord blijven, alleen trimmen is genoeg. Op enig moment tikken we 9,1kn SOG (snelheid over de grond gemeten) aan. Er staat dan 2,5kn stroom. Dit schiet op.

, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport

(klik voor grote foto)

Het zonnetje doet zijn best en wint het van de wolken, maar helaas ook van de wind; deze wordt om 10.00u uitgezet. Van 15kn wind ineens nog maar 3kn. Het is dan nog 15Nm tot Carlingford.

Het uitzetten blijkt voor korte duur, de wind keert terug met wederom 15kn. Dit komt uit de overdrijvende bui. Vervelende is wel dat de wind iets krimpt en ik 'm pal tegen krijg. Veel tijd om het resterend deel te gaan kruisen heb ik niet omdat ik maar beperkt speling heb tot het waterniveau te laag is waardoor ik met twee meter diepte niet meer veilig de haven in kan.

Zeilend

Het binnenvaren van de Carlingford Lough heeft nog wel iets aparts, nl. de noordelijke zijde, dus SB, hoort bij Noord Ierland en dus Engeland en de zuidzijde, dus BB, hoort bij de Republiek Ierland. Afhankelijk aan welke kant je gaat aanleggen bepaalt welke gastenlandvlaggetje er in het wand gaat. Meer is hier over te lezen op Wikipedia: Republic of Ireland–United Kingdom border. Een aardig stukje is bijv. het 'probleem' van roaming i.g.v. mobiel bellen:

Gastenvlag Republiek Ierland, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gastenvlag Republiek Ierland
(klik voor grote foto)

Mobile phone roaming charges
As in most places, radio signals from the cellular networks on both sides of the border often travel several kilometres (a few miles) across it. This was a source of annoyance to those resident in border areas when roaming charges were incurred with most service providers if the phone connects to the "wrong" network when making or even receiving a call.[42][43] Inter-member mobile phone roaming charges were abolished in the European Union from 15 June 2017.[44] As of January 2019, it remains to be seen whether this arrangement will continue after Brexit.

Het kanaal is goed beboeid, iets dat niet te zeggen is van de invaart naar de haven. Onder water loopt er een bank die niet is gemarkeerd, dus door met het kompas de ingang te peilen kan ik bepalen wanneer bakboord-uit te gaan richting de haven ingang. Dit is niet de breedste ingang met het afgaand tij stroomt het behoorlijk voor de ingang en ga ik als een 'krab' naar binnen.

Smalle haveningang Carlingford, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Smalle haveningang Carlingford
(klik voor grote foto)

Carlingford Marina is een voormalige vissershaven en ligt in een groenrijke omgeving, is niet groot en heeft wel iets knus over zich. In het midden van de haven ligt een oud en roestig binnenschip. Een van de functies die het heeft is te dienen als overstap van het ponton naar de vaste wal en als oversteek van het ene ponton naar het andere ponton.

Het steigerbiertje stel ik uit tot na het hardlopen. Al met al best een lange dag, maar wel het overgrote deel van de tocht van Bangor naar Carlingford kunnen zeilen.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/040-Bangor-Carlingford

Gevaren mijlen

Logboek begin2085 Nm
Logboek eind2141 Nm
Afgelegde afstand56 Nm

Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha