In een windgat van Carlingford naar Dublin


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 4 min.
  • apr 17, 2024
  • aug 16, 2019
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Hardlopen
  • Gregor Gregor
In een windgat van Carlingford naar Dublin | Rondje Engeland, Solozeilen, Ierse Zee, Ierland, Carlingford, Dublin, Poolbeg marina,

In een windgat van Carlingford naar Dublin

 geplaatst
  • aug 15, 2019

Na een lange zeildag van Carlingford naar Dublin blijkt het nog niet zo eenvoudig ook een gereserveerde ligplaats te krijgen.

Deel op  


In een windgat van Carlingford naar Dublin

Woensdag 14 augustus 2019

Wat een noodweer was het afgelopen nacht, veel regen en wind, boot die schommelt en daarmee ook onrustig geslapen. Nu wachten op het droge moment om richting het dorpje Carlingford te lopen.

De ochtend vooral besteed aan het stijgende water in het toilet. Het vervangen van de joker valve leek aanvankelijk de oplossing, maar dit bleek van korte duur. Enig navragen op het zeilersforum leert dat de zuigerstang de onderste klep van het Jabsco toilet (twist & lock) niet voldoende afsluit. Dit is op te lossen door de hendel een paar slagen van de zuigerstang los te draaien en dan vast te zetten. Dit gedaan hebbend kan ik nu richting dorpje en kan het toilet in de tussentijd bedenken of dit afdoende is.

Straatje in Carlingford, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Straatje in Carlingford
(klik voor grote foto)

Het dorpje ligt ongeveer een kilometer van de haven af. Een voetpad of stoep is er niet en de enige weg is die waar ook de auto's met 60km/u langs je heen rijden. Ik heb hier niet echt een veilig gevoel bij.

Carlingford is een wat slaperig dorpje met een toeristische kern, zeker nu er ook kermis is waar een deel van het dorp voor lijkt uitgelopen. Niet een plek waar ik op dit moment wil zijn en zoek een plek voor een kop cappuccino. Het wordt tijd dat de 5-in-de-klok komt om op advies een pint Harp te gaan drinken in de Carlingford Arms. Leuke en niet te missen pub.

Werkhaven Carlingford, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Werkhaven Carlingford
(klik voor grote foto)

De dag staat ook wel in het teken van het weer. Het hogedrukgebied gaat plaatsmaken voor een lagedrukgebied en daar gaat de nodige wind uit komen. Ik gebruik o.a. Grib-files om de weersvoorspellingen te zien. Hierin wordt met kleurtjes aangegeven wat er aan staat te komen. Grote gele en rode windgebieden die betekenen dat er windkracht 6 en hoger in aantocht is. Donderdag zit er een redelijk windgat om naar Dublin te gaan. Een tocht van ong. 55Nm. Met de voorspelde wind plan ik de tocht dicht onder de kust. Mocht de wind gunstig zijn, dan kan ik altid nog stukken afsnijden.

Donderdag 15 augustus 2019

Heeft een stevige storm gestaan afgelopen nacht en die is nog niet over. De gribfiles vertellen, evenals het weerbericht op de Navtex, dat het tegen het einde van de ochtend richting windkracht 4 gaat en in de middag verder afneemt tot windkracht 2-3. Eerst hardlopen en de boot vertrekklaar maken.

Zodra ik om 11.30 (HW-1) Carlingford heb verlaten krijg ik op de marifoon het volgende bericht:

Gale warning later this evening and overnight over all Irish coasts and the Irish Sea.

De ervaring van Aberdeen staat me nog zeer helder voor de geest en een gale warning betekent windkracht 8. Wil dan heel graag in Dublin binnen zijn.

Betere zeilmomenten, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Betere zeilmomenten
(klik voor grote foto)

De storm neemt af maar laat een onrustige zee achter. Plat voor de wind verlaat ik Carlingford Loch. Ik heb het niet zo op dit weer en kies voor rust aan boord door op alleen de genua weg te varen. Gaandeweg de middag moet de motor erbij, dan kan de motor weer uit en gaat het grootzeil erbij, enfin ik kan mezelf aardig bezig houden. Tussendoor probeer ik ook nog een paar keer een half uur te slapen.

Tegen het begin van de avond is daar de voorspelde wind shift van west naar zuid-zuidoost met daarbij het inzakken van de wind. Ondertussen is ook het getij aan het keren en is recht tegenin varen een garantie voor veel gestuiter. Beter is om de stroom iets schuin op de boot te krijgen en een beetje druk in het grootzeil te houden. De lucht rond me heen wordt almaar grijzer en ik heb nog zeker drie uur nodig om binnen te komen.

Buitje boven land, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Buitje boven land
(klik voor grote foto)

Het ronden van het schiereiland Ben of Howth gaat moeizaam door de toenemende tegenstroom en de overfalls die er staan. Dit zijn van die momenten dat ik de boot wil neerleggen en zeggen "klaar voor vandaag", maar dat is niet echt een optie. In de verte is daar wel de enorme lichtzee van de haven van Dublin. Vanaf de ingang is het nog een mijl of 3 tot aan Poolbeg marina.

New of Howth, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
New of Howth
(klik voor grote foto)

De geul is redelijk breed, maar bij het invaren wordt door de verkeerscentrale gevraagd om buiten de geul en aan de zuidzijde, dus links -wat dan wel weer past...- te varen. Tonnetjes met rode lichtjes rechts van me houden en wat er langs me vaart is best heel groot.

Zeilend

Poolbeg marina ligt aan de zuidzijde van het kanaal. Het heeft de voorkeur om aan de binnenzijde te liggen omdat je dan het minste last hebt van de golfslag van langsvarende schepen en deining die het getij veroorzaakt. Ik had vanochtend al gebeld om een plaats te reserveren en ik kon alleen een plek aan de buitenzijde krijgen. Deze gereserveerd. Dan is het behoorlijk frustrerend om na een lange en intensieve zeildag telefonisch te horen van de dame achter de bar, zij neemt nl. de honeurs waar voor de afwezige havenmeester, dat er geen plaats is en ik maar tegen de wal moet gaan liggen waar ik droog val. Het antwoord 'nee' gaat er op zo'n moment niet in en zeker niet als ik een ruimte zie waar met wat hulp vanaf de kant wel een plek te realiseren is.

Om kwart over tien lig ik aan de steiger aan de buitenzijde. Boot opruimen en tijd voor een steigerbiertje, ben op.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Rondje Engeland/041-Carlingford-Dublin

Gevaren mijlen

Logboek begin2141 Nm
Logboek eind2197 Nm
Afgelegde afstand56 Nm

Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie